Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 287 (8204)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7908 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

O pagină din istoria contemporană a României

Piese de excepție din colecțiile cu Regele Carol al II-lea, la Muzeul de Istorie Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Iubitorii de istorie și nu numai au posibilitatea ca în următoarea perioadă, până pe 22 ianuarie 2033, să descopere o pagină din istoria contemporană a României în expoziția temporară „Regele Carol al II–lea al României – un rege controversat”, vernisată pe 10 noiembrie 2022 la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava.

Pe lângă panourile cu fotografii de epocă, unde puteți să urmăriți biografia Regelui Carol al II-lea, în expoziție găsiți câteva dintre piesele de excepție din colecțiile cu Regele Carol al II-lea, aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș, aducând în atenția publicului o serie de obiecte emblematice ale colecțiilor regale.

Printre obiectele expuse, pot fi admirate piese de argintărie cu cifrul regelui Carol al II-lea, una dintre ele fiind dăruită principelui Carol, moștenitor al Coroanei României, în timpul vizitei în America, din cadrul voiajului în jurul lumii dintre anii 1920-1921; o altă piesă care a fost oferită regelui Carol al II-lea cu prilejul vizitei în județul Bălți, din 2 iunie 1935; o casetă omagială cu monograma regelui Carol al II-lea; o sabie de paradă pentru ofițeri cu cifrul regelui Carol al II-lea și Stema României; coifuri de paradă ale regelui Carol al II-lea, piese de mobilier, medalii comemorative și omagiale.

 

Regele Carol al II-lea (1893 – 1953), „regele culturii”

Expoziția „Regele Carol al II–lea al României – un rege controversat” este rodul unei colaborări de mai mulți ani („o colaborare foarte lungă și de foarte bun augur”, după cum a afirmat directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Emil Ursu) dintre Muzeul Național al Bucovinei și Muzeului Național Peleș.

Prezent la vernisaj, directorul Muzeului Național Peleș, Narcis Dorin Ion, a afirmat că această expoziție, care se află acum la Suceava, a fost vernisată la Peleș în anul 2020. „Veți descoperi câteva piese care vă introduc în epocă, piese originale, valoroase, care i-au aparținut mult hulitului de către unii, admirat de către alții - Regele Carol al II-lea (1893 – 1953), cel căruia i s-a spus în epocă regele culturii și cel căruia nici cei mai acerbi critici nu-i pot contesta contribuția la dezvoltarea culturii interbelice”, a explicat directorul Narcis Dorin Ion.

Acesta a mai completat că Regele Carol al II-lea este o figură clar controversată, „dar o figură care merită să fie cunoscută și un om care a iubit această țară și a lăsat niște lucruri în scurta lui domnie de 10 ani (1930-1940). Regele Carol al II-a a fost ctitor de muzee, a iubit muzeele, s-a preocupat de aceste domenii, a fost patronul spiritual al Academiei Române, avea vocație culturală”.

Ca o noutate, directorul Narcis Dorin Ion a anunțat că anul viitor va veni la Muzeul Național al Bucovinei cu o expoziție dedicată Regelui Mihai I al României, foarte iubit de toți românii. Directorul Muzeului Național Peleș a adus la Suceava și mai multe albume, monografii, lucrări de artă pe care le-a donat bibliotecii Muzeului Național al Bucovinei, dar și Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.

 

Omagiu adus regelui Carol al II-lea

Expoziția de la Suceava se dorește a fi un omagiu adus regelui Carol al II-lea, cel care în istoria României reprezintă unul dintre cele mai dezbătute și controversate personaje. Pregătit anume pentru „meseria de Rege”, Carol al II-lea a învățat românește de mic și a studiat istoria şi geografia ţării. Pasiunile lui se împărţeau între cărţi şi uniforma militară. A şi urmat, de altfel, cursurile Academiei Militare de la Potsdam.

De-a lungul domniei sale (1930-1940), s-au înregistrat numeroase realizări, îndeosebi în plan cultural. De altfel, dintre toate titlurile pe care propaganda oficială i le-au atribuit lui Carol al II-lea, poate că cel de „Rege al culturii“ are cea mai mare acoperire în realitate. Regina Maria povestea despre fiul său cel mare: „Carol era adorat de ofiţeri şi de trupă şi primea în dar un număr nesfârşit de mici uniforme din partea regimentelor. Când le îmbrăca umbla falnic de colo-colo, comandând oşti imaginare, imitând nemaipomenit de bine glasurile celor ce comandau (…) într-însul dormea ascuns stăpânul (…) Carol voia ordine și precizie și avea o enormă și impetuoasă dorință să domine, să subjuge și să impună restricții”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Piese de excepție din colecțiile cu Regele Carol al II-lea, la Muzeul de Istorie Suceava.
 Vizualizări articol: 585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piese de excepție din colecțiile cu Regele Carol al II-lea, la Muzeul de Istorie Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei