Primul eveniment cultural din cadrul proiectului „Teatru la Cetate”, ce se desfășoară în perioada 26 – 28 august 2022, organizat de Muzeul Național al Bucovinei, a avut loc vineri seară. Este vorba de spectacolul „Pasărea măiastră – Maria Tănase”, regia George Bănică, în interpretarea actorilor Adriana Trandafir și George Hodor.
Adriana Trandafir a reușit să electrizeze publicul, să îl ducă „în povestea ei”, în povestea de viață a „ambasadoarei cântecului tradițional românesc”, Maria Tănase.
Cu mult talent, carismă, inteligență, farmec personal și energie debordante, dublate de o voce deosebită și multă emoție, Adriana Trandafir a prezentat între zidurile Cetății de Scaun a Sucevei, în prezența unui public numeros, un spectacol fabulos despre viața tumultoasă a Mariei Tănase (1913-1963), reușind să scoată la suprafață trăsăturile îndrăgitei artiste „în culori calde”, ce definesc iubirea ei pentru oameni, pentru muzică, în special pentru folclorul românesc, pentru portul popular, iubirea pentru frumos, generozitatea etc. După cum spunea criticul de teatru Monica Andronescu:„Maria Tănase, iubitoare de port popular, posesoare a unui cufăr fermecat, plin cu costume tradiționale, dar şi cu rochii de seară care o transformau nu rareori într-o adevărată femme fatale, a umplut multe clipe, fericite sau nu, din viețile unor oameni mărunți sau importanți, care își caută împlinirea. Farmecul personal, care nu se explică, i-a dat putere asupra celorlalți – fie ei prinți sau cerșetori. Iar cu arta de a dărui a deschis porți, inimi și minți, în palate și umile case de la țară”.
Un rol care o onorează
Într-un decor sumar, din care nu au lipsit o canapea, două birouri, câteva scaune, o oglindă, multe fotografii vechi, de suflet, adunate într-o viață plină de călătorii, de concerte, și elementele care „au definit” viciile artistei „cafeaua, țigara și poate un vin vechi de Drăgășani”, Adriana Trandafir a readus-o pe scenă pe Maria Tănase, preț de câteva zeci de minute, a readus pe scenă „pasărea măiastră a neamului românesc”, pentru că așa va rămâne, pe veci, în inimile tuturor românilor, Maria Tănase. Nicolae Iorga a supranumit-o pe Maria Tănase, în anul 1938, pe când se afla la o conferință la Văleni: „domnișoară – cântăreață ești o pasăre măiastră”. Și da, artista cu „catifea și mătase” în glas, omul care a făcut mereu „ce i-a venit”, pentru că a fost mereu ea însăși, artista care a trăit pentru a face oamenii fericiți, cântăreața legată indestructibil de tatăl ei, de „taica”, de pământul românesc, de țară, a fost interpretată de Adriana Trandafir fără cusur. Publicul a simțit asta, a aplaudat-o în repetate rânduri, mai ales la finalul cântecelor din repertoriul Mariei Tănase pe care le-a interpretat. În spectacol au fost inserate și piese originale, cu vocea Mariei Tănase, piese memorabile, care au adus emoție, chiar lacrimi pe chipurile unor spectatori. Sucevenii au ascultat din nou piese precum „Foaie verde-a bobului”, „Mi-am pus busuioc în păr”, „Mărioara de la Gorj”, „Trenule, mașină mică”, „Bătrânețe, haine grele”, „Cine iubește și lasă”, „Foaie verde mărăcine”, „Lume, lume” etc.
O carte deschisă
Cu urcușuri și coborâșuri, cu iubiri împărtășite și multe dezamăgiri, cu prieteni și dușmani, cu perioade în care i-a fost interzis să mai cânte și cu revenirea pe scenă, cu suferință („n-ar trebui să mai fumez, nu?”, își spunea mereu artista, care în final a murit de cancer la plămâni), cu toate acestea, Maria Tănase, care a spus că „arta este o amăgire”, rămâne „pasărea măiastră” care a iubit oamenii și muzica, i-a iubit pe americanul Smith, pe Constantin Brâncuși, dar și pe Fărămiță Lambru (instrumentistul de suflet al artistei). Pe fiecare în mod diferit. Marele sculptor Brâncuși i s-a confesat artistei că îl arde dorul de țară, după ce a plecat la Paris. Ei s-au revăzut la New York. Toate aceste aspecte din viața artistei ne-au fost împărtășite de Adriana Trandafir, printre lacrimi uneori, între o țigară și un strop de vin. A fost o altfel de spovedanie, un fel aparte de a-și dezgoli sufletul în fața publicului și de a ne arăta bucuriile și durerile. Spre final, sunt câteva replici în spectacol care merită puse la reverul inimii: „viața nu are roată de rezervă”, „lemn bun, lemn rău, tot cenușă, importantă este flacăra”.
Deși interpretează de foarte mulți ani acest rol, care de altfel o onorează, Adriana Trandafir nu a dorit să schimbe nimic la el. Face acest rol cu smerenie, după cum singură spune, și ar vreasă nu știrbească cu nimic din personalitatea marii artiste a culturii românești.
Alături de Adriana Trandafir, care de fapt prezintă publicului un monolog, un recital extraordinar care evocă viața celebrei cântărețe Maria Tănase, s-a aflat actorul George Hodor, care interpretează rolul unui scriitor, „un ascultător desăvârșit”. El dă puține replici în spectacol, dar știe să asculte calm, răbdător, fără ezitări, pentru că își respectă interlocutoarea despre care vrea să scrie o carte.
La final, directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, i-a oferit un buchet de flori Adrianei Trandafir, în timp ce publicul aplauda în picioare.
Sâmbătă, Maia Morgenstern în spectacolul „Nu sunt eu”
„Teatru la Cetate” continuă și sâmbătă, 27 august 2022, la ora 19.00: Maia Morgenstern în spectacolul „Nu sunt eu”, direcția de scenă Victor Ioan Frunză - Teatrul Dramaturgilor Români, București. Duminică, 28 august 2022, la ora 17.00: Teatrul „Matei Vișniec” Suceava cu spectacolul „Tragicomedia lui Don Cristobal și a Rositei” de Federico Garcia Lorca, în regia lui Zalan Zakarias; la ora 19.00: Lari Giorgescu în spectacolul JUNGLA TeVe, de Gigi Căciuleanu - Teatrul Dramaturgilor Români, București. Bilet: 4 lei elevi/studenți, 8 lei/pensionari, 16 lei/adulți.
În cadrul acestei manifestări, sâmbătă și duminică, pe platoul Cetății de Scaun, va avea loc o expoziție cu mașini de epocă, 15 bijuterii pe patru roți, organizată de Retromobil Club-Filiala Suceava.