Timp de trei zile, Basarabia a salutat Bucovina, prin intermediul celor peste 40 de meșteri populari care au venit să își expună zestrea tradițiilor și „comorile” lucrate cu mâinile și inimile lor, la Muzeul Satului Bucovinean.
De vineri până duminică inclusiv, vizitatorii minunatului muzeu în aer liber de pe platoul Cetății de Scaun au avut la dispoziție, să admire și să cumpere, creațiile meșterilor, din fel și fel de materiale, de la lemn, fier, os, piele, textile până la răchită și petale de flori, fiecare îmbinând arta populară învățată cu imaginația „jucăușă”.
La „Târgul Meșterilor Populari din Republica Moldova”, la care au participat 42 de artizani din municipiul Chișinău, orașul Cricova și din raioanele Ștefan Vodă, Sângerei, Râșcani și Soroca, vizitatorii au putut remarca, pe lângă frumusețea exponatelor și pe cea a meșterilor, că pregătirea standurilor a fost la fel de importantă ca și „gătirea” lor cu haine tradiționale.
Chiar de la intrare, un meșter sticlar de la Cricova te „îmbia” cu minunății făcute în atelierul său – sticle de vin cu ceas și cu inscripții (inclusiv cu Suceava), farfurii tip vitralii, cerceluși din sticlă de Murano, amulete și casete de valori.
Ceva mai încolo, tărtăcuțele de dovleac au devenit personaje de poveste, lemnul a prins viață în mâinile meșterilor, fiind transformat în fel de fel de obiecte, iar oamenii din sat au devenit păpuși miniaturale, foarte bine executate din textile viu colorate.
Îmblăniți papuci de casă, mițoase cușme de blană ori cojoace călduroase, covoare tradiționale țesute ori hâtre figurine din lemn, cu „surprize pentru cunoscători”, la interior, precum cele ale meșterului Grigore Posternac, un fel de Toader Ignătescu al meleagurilor basarabene, ori potcoave norocoase și clopoței realizați prin prelucrarea metalelor, s-au adăugat minunățiilor expuse la târg.
Nu au lipsit nici jucăriile din lemn – replici miniaturale ale unor utilaje de construcții, camioane, avioane, excavatoare ori săbii medievale, frumoase tablouri și icoane create din tot felul de materiale, pictate, țesute ori lipite prin tehnici minuțioase.
Păpușile create după personaje din desene animate, din filme ori inspirate din diversitatea etnică și culturală a lumii, precum moldoveanca, africana, englezoaica, japoneza, rusoaica și multe altele, au atras atenția multora, la fel ca și minunatele statuete și lumânări speciale, realizate din ceară naturală de albine.
Împletiturile din răchită, frumoasele broderii ori tablourile florale prelucrate „în lensă”, dar și multe alte creații fascinante dovedesc din plin talentul și dragostea de meșteșug a meșterilor basarabeni veniți la Suceava din municipiul Chișinău, orașul Cricova și din raioanele Ștefan Vodă, Sângerei, Râșcani și Soroca.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Basarabia salută Bucovina” implementat de Consiliul Județean Suceava, în parteneriat cu municipiul Suceava și localitățile de peste Prut enumerate, pentru promovarea tradițiilor culturale și transferul între generații a valorilor de ordin cultural.