Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 129 (8046)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,977 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7308 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Cultural

Expoziția de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”, vernisată, vineri, la Muzeul Național al Bucovinei

Expoziția de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial” a fost vernisată, vineri, 3 iunie 2022, la Muzeul Național al Bucovinei, în prezența Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Au participat la acțiunea culturală și membrii comisiei Centrului Eparhial care se ocupă de evenimentele Anului Jubileu, dar și o parte din echipa care s-a ocupat de realizarea expoziției.

Proiectul „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”, al cărui consultant științific a fost dr. Elena Firea de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (nu a reușit să ajungă la vernisaj, dar a trimis un mesaj care a fost citit în fața participanților de către pr. Ștefan Mihalcea participanților), a fost coordonat de pr. Ștefan Mihalcea, consilier eparhial în cadrul Sectorului Media și Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Rolul de referent al expoziției i-a revenit arhid. dr. Vasile Demciuc, consilier la Sectorul Patrimoniu, Monumente și Arhitectură Bisericească. Fotografiile din expoziție au fost realizate de Irina Ursachi, redactor și fotoreporter în cadrul Sectorului Media și Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a fost felicitată, la final, de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru reușita expoziție, Preasfințitul Părinte oferindu-i și un frumos buchet de flori.

 

Reprezentări iconografice

În deschiderea expoziției, directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Emil Ursu, a evidențiat faptul că expoziția se înscrie în programul de aniversare -  500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, biserică, spune el, care a funcționat ca a doua Mitropolie a Moldovei, după biserica Mirăuți, „o biserică care, pe lângă rolul administrativ, găzduia și Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, moaște foarte importante, din punctul meu de vedere, în ceea ce privește rolul politic și administrativ al Moldovei”.

Expoziția de fotografie vernisată la Muzeul Național al Bucovinei reunește reprezentări iconografice inedite ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, dar, după cum a spus arhid. dr. Vasile Demciuc, are o semnificație aparte. El a vorbit, printre altele, de minunile pe care le-a făcut Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, dar și despre Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, care a fost stabilită pe 2 iunie, acum 400 de ani, după ce în această zi a anului 1622, cetatea Sucevei a fost apărată de năvălirea cazacilor zaporojeni. Atunci, Mitropolitul Anastasie Crimca și preoții au vrut să ascundă moaștele, dar nu au putut să le ridice. Atunci și-au dat seama că trebuie să se apere cu rugăciune și post. După ce Dumnezeu a trimis ploi și inundații abundente, cazacii nu au mai atacat cetatea și s-a stabilit ca ziua de 2 iunie să fie ziua de cinstire a Sfântului Ioan cel Nou. Moaștele sfântului au fost mutate de la Cetatea Albă la Suceava în 1402 de Domnitorul Alexandru cel Bun. Apoi au stat o vreme în Polonia, împreună cu Mitropolitul Dosoftei, refugiat acolo din 1686. Au fost readuse în 1783, după ce Episcopul Dosoftei Herescu i-a cerut permisiunea Împăratului Franz Iosif (între timp Bucovina fusese alipită Austro-Ungariei).

 

Imagini ale reprezentărilor Sfântului Ioan cel Nou, de vizitat, în trei locații diferite

Expoziția de fotografie reunește reprezentări iconografice inedite ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, între care cele din Paraclisul turnului clopotniță al Mănăstirii Bistrița – Neamț, cel dintâi locaș de cult închinat acestuia în Moldova medievală, în fresca secolului al XV-lea fiind zugrăvit ciclul martirologic al sfântului. De asemenea, în cadrul galeriei foto se pot observa reprezentări deosebite ale Sfântului Ioan cel Nou din Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” a Mănăstirii Arbore, din Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” a Mănăstirii Dobrovăț, locaș în care se păstrează chipul Sfântului pictat înainte de anul 1531, din Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Humor, precum și din Biserica „Buna Vestire” a Mănăstirii Moldovița. Sunt expuse și imagini ale scrierilor în penel de pictor ce îl surprind iconic pe Sfântul Ioan cel Nou în Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava, în Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, precum și fragmente din ciclurile martirologice tulburătoare din Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii Voroneț, din Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman ori din Biserica „Învierea Domnului” a Mănăstirii Sucevița. Din Biserica Mănăstirii Dragomirna, „Pogorârea Sfântului Duh”, expoziția fotografică aduce în atenție icoana Sfântului Ioan cel Nou, dar și reprezentări ale acestuia în miniatura de manuscris: Apostolul –1609, Liturghierul – 1616, Psaltirea – 1616.

Călătorind în timp, în vremea domnilor Țării Moldovei, „privitorul se va întâlni, prin culoare și compoziție, cu momente impresionante din viața marelui mucenic, primind astfel darul Sfântului Ioan cel Nou la ceas de sărbătoare”. Sunteți invitați să parcurgeți acest traseu în izvoare iconografice, „în cadrul căruia se întrepătrund elemente teologice, istorice, culturale și artistice, toți cei care doresc să îl descopere altfel decât prin nenumăratele-i minuni pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, cel care ocrotește neîncetat Țara Moldovei, împreună cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, și le este aproape tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le sprijin și mângâiere”.

Imagini ale reprezentărilor Sfântului Ioan cel Nou, mare făcător de minuni și grabnic ajutător, vor putea fi admirate în incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, la Cetatea de Scaun a Sucevei, în Sala Petru I Mușat, și la Muzeul Național al Bucovinei, în perioada 3 – 30 iunie 2022.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziția de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”, vernisată, vineri, la Muzeul Național al Bucovinei.
 Vizualizări articol: 947 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziția de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”, vernisată, vineri, la Muzeul Național al Bucovinei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei