La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava – Sala de Artă „Elena Greculesi” a avut loc vineri, 29 aprilie, lansarea volumului de poeme „Viețile Pictorilor” de Constantin Severin, o carte autoportret, publicată recent de editura „Eikon” din București.
Gazda și moderatorul evenimentului cultural a fost dr. Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, instituție unde Constantin Severin a lucrat zece ani, la Secția de Artă.
Dr. Gabriel Cărăbuș l-a felicitat pe Constantin Severin pentru tot parcursul său artistic și literar, pentru expozițiile de pictură care au mare succes în țară, dar și pentru volumele publicate până în prezent, cărți care au ajuns și peste hotare. „Viețile Pictorilor” a fost prezentată de profesorul universitar doctor Elena Brândușa Steiciuc și de dr. Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni (SSB).
„Ca orice artist, Constantin Severin – pentru prieteni, Ninel - are o pinacotecă interioară, pe care o îmbogățește treptat, vizitând marile muzee ale lumii, răsfoind paginile albumelor. Cei 25 de pictori care îi inspiră observații poematice sunt percepuți atât cu ochiul, cât și cu mintea și inima. Atașat de curentele novatoare în arta vizuală, în special non-figurativul, autorul a fondat și promovat mișcarea Expresionismului Arhetipal, mixând cu precizie culorile tari și simboluri ancestrale, alături de creații din diverse epoci, în special cea preclasică și clasică, în colaje originale”, susține Elena Brândușa Steiciuc.
Originalitate
Poemele din „Viețile Pictorilor” au fost compuse de autor în perioada 28 iulie 2020 și 25 octombrie 2021, „revizitând pânzele unor pictori cu care este îngemănat spiritual”, după cum a spus profesorul universitar doctor Elena Brândușa Steiciuc: „Yves Klein, Francis Bacon, Ion Țuculescu, Frida Kahlo, Giorgio de Chirico, Wassily Kandinsky, Paul Klee, Pablo Picasso, Georgia O’Keefe, Henri Matisse, Kazimir Malevich, Tamara de Lempicka, Piet Mondrian, Salvador Dali, Edvard Munch, Joan Miró, Remedios Varo, Andy Warhol, Jackson Pollok – iată câțiva dintre cei mai reprezentativi pictori ai secolului trecut, a căror relație cu forma și culoarea, cu universul, cu ceilalți, cu ei înșiși constituie linia directoare a propriei reflecții a pictorului și poetului bucovinean. După cum notează Ovidiu Pecican în Prefață, prin aceste poezii este amplificat <culoarul care îl duce pe cititor la percepția artistică, adăugând acesteia încă un strat de ereditate>, iar primul meu impuls după citirea fiecărui poem în parte a fost să revăd (uneori numai mental) opera pictorilor care mă fascinează și pe mine, în special Matisse, Picasso, Miró, Mondrian, Kandinsky, Munch, Klee, Warhol”.
Volumul de poeme „Viețile Pictorilor” a fost publicat în condiții grafice deosebite, cu o lucrare a autorului pe coperta I (Expresionismul Arhetipal). Elena Brândușa Steiciuc și-a încheiat prezentarea cu acest îndemn adresat cititorilor: „Originala reconstituire a unor biografii artistice făcută cu subtilitatea și erudiția unui critic de artă, cu percepția fină a pictorului și poetului are ca rezultat o carte originală. Cititorului nu-i rămâne, după ce închide ultima filă a cărții, decât să viseze la toți acești pictori și la pânzele lor”.
„Cele 25 de monologuri închipuite de Constantin Severin refac un traseu al cunoașterii, o cale mistică de înțelegere a artei”
Din prezentarea cărții făcută de dr. Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni (SSB), reiese că autorul Constantin Severin, în cel mai recent volum de poezie, cu un titlu care vorbește de la sine, „Viețile Pictorilor”, „caută să construiască o fenomenologie existențială de înaltă tensiune, explorând, incantatoriu, complicitatea dintre artă și viață. Mai mult, reconstituind poematic biografeme pregnante din viața unor mari artiști plastici, poetul Constantin Severin vorbește despre el însuși, ni se livrează contemplând esența lumii prin planul unui anumit fel de a fi și de a face artă. (...) Comuniunea este o noțiune țintă în acest volum și face obiectul unei investigații menite a descoperi legile artei, dincolo de bine și de rău. (...) Cele 25 de monologuri închipuite de Constantin Severin refac un traseu al cunoașterii, o cale mistică de înțelegere a artei”.
De asemenea, dr. Alexandru Ovidiu Vintilă concluzionează că volumul de poeme „Viețile Pictorilor”semnat de Constantin Severin „trădează un degustător de esențe tari, un adept al lucrurilor care durează și care nu au început și nici sfârșit, un căutător rafinat al propriului sine. Citiți cartea <Viețile Pictorilor>, pentru că îl veți regăsi, în esența sa, pe Constantin Severin”.
Succes internațional
Jurnalistul, scriitorul și artistul vizual Constantin Severin a mulțumit participanților pentru prezență și a spus că, după cum au sugerat și invitații care au vorbit despre carte,„<Viețile Pictorilor> este o carte importantă pentru biografia mea spirituală, deoarece reliefează ambele fațete ale mele, ca scriitor și artist plastic, pasiuni pe care le am încă din copilărie... Și mă bucur că nu m-au abandonat aceste două fațete frumoase, aceste două pasiuni nici la vârsta aceasta. <Viețile Pictorilor> este o carte autoportret, cu o prefață de Ovidiu Pecican și o postfață de Toti O'Brien (SUA). Versiunile în limba engleză ale poemelor, realizate tot de mine, au avut deja un succes internațional în ultimul an, fiind publicate în antologii și reviste de literatură din întreaga lume, iar în luna mai poemul <Wassily Kandinsky> va fi publicat de cea mai renumită revistă literară din lume, <World Literature Today>”.
Constantin Severin i-a mulțumit soției sale (care a fost prezentă la lansare), „pentru că este primul meu critic literar și de artă”. A mulțumit unor prieteni vechi pe care i-a văzut în sală, foști colegi de la Biblioteca Bucovinei. Autorul a mulțumit directorului Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, dr. Gabriel Cărăbuș, directorului adjunct al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, prof. Istrate Elena, dar și Alexandria Librării.
La final, eleva Adela Șulea a recitat un poem semnat de Constantin Severin, acompaniată la chitară de cel care a susținut și un microrecital, profesorul de chitară clasică de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava Marius Alexandru Aluncărițe, moment artistic apreciat și aplaudat de toți participanții.
Evenimentul cultural s-a încadrat în programul Săptămânii naționale a bibliotecarilor și a fost organizat de Consiliul Județean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, SSB și Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”.