Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni, organizează în perioada 11-29 aprilie, în parteneriat cu Primăria municipiului Fălticeni și Consiliul Județean Suceava, în cadrul manifestărilor dedicate sărbătorilor pascale derulate în cadrul Programului „Paștele în Bucovina” al Consiliulului Județean Suceava, o serie de evenimente culturale.
În după – amiaza zilei de vineri, 15 aprilie în sala de expoziții a Bibliotecii a avut loc vernisajul expoziţiei „Icoana din sufletul copilului” și minirecitalul „Pricesne la Florii”, susţinut de interpreta Lenuţa Rusu, alături de tânăra artistă Delia Valentina Bertea şi Grupul „Moldava” al Clubului Copiilor Fălticeni.
„Prin activitatea noastră ne propunem să avem mai multă lumină în suflet, pe care să o amplificăm în săptămâna care urmează prin participarea la denii, la sfintele slujbe ale bisericii și culminând cu Lumina Sfântă din noaptea Învierii”, a spus Nicoleta Hoștinariu, bibliotecar coordonator, Biblioteca „Eugen Lovinescu”.
Icoana trebuie să aibă o parte spirituală cu un mesaj teologic
Cei care vor trece pragul instituției de cultură din urbea de pe Șomuz pot admira icoane pictate pe lemn și hârtie, în stil bizantin, realizate de tânăra solistă de muzică populară Valentina Delia Bertea, elevă a Colegiului Naţional „Nicu Gane” şi icoane realizate de elevi ai şcolilor gimnaziale „Ion Irimescu” şi „Al. I. Cuza” îndrumați de profesoarele Oana Cepoi şi Adelina Haidău.
Profesoara de religie Adelina Haidău, a precizat că icoanele realizate pe sticlă și pe lemn de elevii de la cele două școli implicate în această activitate creează legătura între domeniul artei și dimensiunea spirituală a creației.
„Icoana este o operă de artă dar care depășește arta, pentru că între artă și teologie nu trebuie să existe o separație, între ele trebuie să existe o unitate, pentru că altfel nu s-ar putea realiza icoana. Mesajul icoanei nu vizează numai domeniul estetic, ea trebuie să aibă și o parte spirituală, un mesaj teologic. Icoana nu trebuie redusă la o operă de artă pentru că s-ar aboli funcția primordială a icoanei, sfințenia icoanei
Credința a ajuns la om în primul rând prin icoane, înainte de a ajunge prin carte, prin cuvintele sfintelor evanghelii. Noi, la icoane nu cinstim nici sticla, nici lemnul, ci sfântul care este reprezentat prin icoană, dovedind astfel că îl iubim pe Dumnezeu”, a precizat prof. Adelina Haidău.
Icoana este mesaj, putere și călăuză
Profesor de arte plastice Oana Cepoi a precizat că icoanele expuse sunt realizate de copii cu strădanie și jertfă în Postul Mare.
„Este postul acestor copii pentru că au muncit la aceste icoane. Icoana nu este doar o ilustrație, ea este mesaj, putere și călăuză, atât pentru artist cât și pentru receptorul de artă. Pentru copii, icoana pe sticlă a deschis noi orizonturi prin dobândirea tehnicilor de lucru, prin analizarea izvoarelor din Țara Maramureșului sau de la Nicula, identificându-se pe alocuri cu meșterii populari. În cadrul expoziției puteți vedea icoane pictate pe sticlă după izvoarele de la Nicula și Bârsana, în care, cu preponderență, apare Maica Domnului și alte reprezentări iconografice cu sfinți cum ar Sfântul Andrei, Sfântul Constantin Brâncoveanu, etc. și Mântuitorul Isus Hristos. Icoanele pe sticlă realizate de copii cuprind atât o direcție religioasă cât și una decorativă, specifică acestui gen artistic. Desenul este sugestiv, echilibrat, cu o line suplă, cu o cromatică echilibrată prin suprapuneri transparente”, a caracterizat prof. Oana Cepoi lucrările expuse.
Pe lângă icoanele pe sticlă, în expoziție sunt prezentate și icoane pe suport de hârtie și picturi specifice anotimpului în care ne aflăm.
O altă expoziție care stârnește interesul vizitatorilor este cea de carte religioasă „Bucuria sărbătorilor pascale”, care include secțiunile Carte religioasă pentru copii, Cateheză ortodoxă, Carte religioasă și „Părintele Cleopa, 110 ani de la naștere”.
Cu speranța luminii și liniștii în suflet, glasul copiilor din Grupul folcloric „Moldova”a încântat audiența cu frumoase pricesne.