Asociația Eudaimonia Europa și Muzeul Municipiului București organizează miercuri, 30 martie a.c., ora 17:00, în sala de expoziții a Casei Filipescu-Cesianu de pe Calea Victoriei nr. 151, evenimentul cultural: „Constantin Severin – Două decenii sub semnul expresionismului arhetipal” și lansarea cărții de poeme „Viețile Pictorilor”, publicată recent de editura „Eikon” din București.
Curatorul și organizatorul expoziției este Adina Rențea, președintele Asociației Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase. La eveniment vor participa și vor avea intervenții dr. Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului București, criticul de artă Marius Tița și editorul Valentin Ajder, directorul editurii „Eikon”.
Organizatorii au gândit o adevărată confluență a artelor (pictura, literatura și muzica) prin invitarea cunoscutului cvartet „Arpeggione”, care va susține un recital pentru publicul prezent la eveniment, o oază de lumină și un loc de refugiu pentru minte, inimă și suflet într-o perioadă întunecată a istoriei. Catalogul bilingv (română/engleză) al expoziției realizat de talentatul grafician/designer Valentin Averitai, cu texte semnate de Adina Rențea (curator și organizator), Helen Gørrill (istoric și critic de artă din Marea Britanie) și Toti O’Brien (muzician, scriitor și artist vizual din SUA) va fi distribuit gratuit la vernisaj.
Curatorul expoziției, Adina Renţea, spune că lucrările suceveanului Constantin Severin au la bază un demers artistic axat pe utilizarea unor elemente, în construcția cărora, într-un exercițiu asumat, apar motive iconice din repertoriul artei plastice universale, pe care Constantin Severin le reinterpretează, le recompune. „Din punct de verde cromatic, artistul exploatează din plin virtuţile unor culori puternice, insistente, cu un grad de saturație ridicat. Efectul este studiat si garantat. Straturile de culoare se asociază într-un ireproşabil rafinament. Culoarea utilizată în mono-, bi- sau tricromii, ca în ceramica pictată a culturilor primordiale, este investită cu forța expresivă a unor sonorități muzicale. De câte ori o imagine este redată astfel încât puterea de reprezentare transcende realul, avem de-a face cu un act creator unic. Înzestrat, deopotrivă, cu două mari talente - arta picturii şi arta scrisului - ambele cunoscute şi recunoscute la nivel internațional, Constantin Severin e unul dintre artiştii pentru care <a trăi frumos este prologul oricărei creaţii autentice>”.