Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 36 (7953)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Muzeul Național al Bucovinei

Expoziția omagială „plină de lirism” a artistului Dimitrie Loghin, vernisată la Suceava în prezența unui public numeros

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de suceveni și nu numai au fost prezenți vineri, 11 februarie, la Muzeul de Istorie Suceava, unde a fost vernisată expoziția omagială „plină de lirism” a artistului sucevean Dimitrie Loghin, „o figură emblematică” pentru Suceava, „o conștiință în istorie”.

Organizată cu ocazia celebrării a 40 de ani de la trecerea pictorului la cele veșnice, evenimentul readuce în atenția publicului opera și personalitatea complexă a artistului plastic și profesorului Dimitrie Loghin.

Născut în 13 octombrie 1910, în localitatea Botești, județul Suceava, Dimitrie Loghin urmează, între anii 1929 și 1934, cursurile Academiei de Arte Frumoase din Iași, unde va beneficia de îndrumarea pictorilor Ștefan Dimitrescu și Nicolae Tonitza.

La vernisaj a fost prezentă și fiica pictorului Dimitrie Loghin, profesoara Viorelia Braicu, datorită căreia tatăl ei a devenit artistul plastic cu cele mai multe lucrări în colecțiile de artă plastică ale Muzeului Național al Bucovinei (68 de lucrări pictură în ulei, 49 de lucrări de grafică și 20 lucrări de sculptură)”.

 

Emil Ursu: „Muzeul nostru are în acest moment cea mai importantă colecție Dimitrie Loghin din România”

Gazda evenimentului cultural, directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, a amintit în prezentarea sa cuvintele transmise de pictorul Virgil Parghel (care în toamna acestui an va avea o expoziție la Suceava): „...inițiativa unei valoroase achiziții de artă îi aparține, ... admirăm astăzi acasă (la Suceava), pictura lui Bucevschi, Luchian, Andreescu, Țuculescu, Ciucurencu, Baba, datorită pictorului Dimitrie Loghin.”.

Directorul Emil Ursu a explicat că Virgil Parghel „se referea la colecția Muzeului Național al Bucovinei, o colecție generoasă, care s-a fondat prin donații, dar și prin achiziții, unele cu niște prețuri foarte, foarte mari, prețuri care au fost plătite de statul român, prin muzeul de la Suceava. (...) Pe de altă parte vreau să-i mulțumesc foarte mult doamnei Braicu, fiica artistului plastic Dimitrie Loghin, pentru că s-a îngrijit de memoria tatălui său și pentru că muzeul nostru are în acest moment cea mai importantă colecție Dimitrie Loghin din România. Cea mai mare parte din ceea ce vedeți astăzi (n.r. vineri, 11 februarie) pe simeze este o nouă donație a doamnei Braicu pentru muzeul de la Suceava. Avem peste 100 de lucrări în colecția noastră, pictură, grafică și sculptură, o colecție impresionantă pe care e firesc să o folosim pentru a atrage atenția supra lui Dimitrie Loghin și, implicit, asupra muzeului nostru”. Expoziția omagială „Dimitrie Loghin” va ajunge în această vară și la Palatul Culturii din Iași.

 

„A avut de timpuriu har pentru pictură, dar și har pentru poezie”

Criticul de artă prof. univ. dr. Petru Bejan, de la Facultatea de Filosofie din Iași, a vorbit în fața unui public numeros prezent la vernisaj despre vasta operă a artistului plastic Dimitrie Loghin, care a fost „un om harnic, un artist zelos, care a pictat de plăcere, dar și un om generos”, profesor (printre artiștii pe care i-a identificat și îndrumat se numără Vladimir Florea, Ion Grigore, Eugen Crasi sau Filaret Oloierul) și poet („Poemul martirilor fără de țară” etc.).

În lucrările artistului Dimitrie Loghin se observă „amprenta lirică”, se observă metafora, se disting culori precum galben, cenușiu, brun, culori triste, care par să contureze „spații pierdute într-o lume foarte vastă”. Se spune că Dimitrie Loghin a fost elevul favorit al lui Nicolae Tonitza, a amintit criticul de artă Petru Bejan, completând că Dimitrie Loghin va rămâne în conștiința tuturor ca un pictor care a realizat lucrări foarte expresive, un pictor care „avea plăcerea contemplării spațiilor deschise”. Observând personajele care prind viață în operele sale, a mai completat prof. univ. dr. Petru Bejan, putem spune că artistul Dimitrie Loghin „se raportează” la credință (în tablourile sale se vede amprenta religioasă), la pământ, la sat, la familie, la viață, la dragoste. Din lucrările sale autoportret, se observă o anumită „agerime a privirii”. La Dimitrie Loghin, spune criticul de artă Petru Bejan, au mers mână în mână pictura, sculptura, poezia: „A avut de timpuriu har pentru pictură, dar și har pentru poezie”.

 

„Dimitrie Loghin este o conștiință, care nu este doar consecința talentului, ci și conștiința lucidității”

Prezent la vernisaj, prof.univ.dr. Mircea Diaconu, prorector cu activitatea didactică şi asigurarea calităţii la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava,a apreciat că Dimitrie Loghin a pictat din zona Sucevei hanuri, locuințe aproape prăbușite, străzi mărginașe, umbre de oameni, nu lucrurile solemne, nu lucrurile grave, nu ceea ce se pretează academismului și solemnității. „El este martorul unei lumi în ruină, care se prăbușește și are conștiința acestui fapt. Eu cred că în anii 50 - 60, când Dimitrie Loghin picta Suceava, el avea conștiința că această lume dispare. Și mai e ceva... El a pictat și multe flori, dar ce fel de flori? Panseluțe, petunii, ciuboțica cucului, toate sunt despre fragilitate. Pe de o parte timpul, pe de altă parte fragilitatea lumii în care trăiește. Dincolo de talent, de culoare, Dimitrie Loghin este o conștiință, care nu este doar consecința talentului, ci și conștiința lucidității, să-ți asumi cu luciditate un anumit statut. Dimitrie Loghin rămâne o conștiință în istorie, o figură emblematică”, a mai spus prof.univ.dr. Mircea Diaconu.

 

Acțiunile dedicate omagierii personalității artistice a lui Dimitrie Loghin vor continua până în septembrie

Fiica pictorului Dimitrie Loghin, profesoara Viorelia Braicu, a spus că este copleșită de emoția „despărțirii” de aproape toate lucrările de pe simeze, pe care le-a donat muzeului sucevean, dar în același timp „am satisfacția că aceste lucrări vor intra în Pinacoteca muzeuluiși își asigură astfel eternizarea. Eu am convingerea că nicăieri nu se pot păstra mai bine niște lucrări de artă plastică decât într-un muzeu sau într-o bibliotecă”.

Dimitrie Loghin mărturisea la un moment dat că el a lucrat pentru semenii săi, „ca prin culoare, prin penel să fie alături de ei”, ne-a amintit fiica artistului, completând că și ea are convingerea că i s-a realizat această dorință. „Prin culoare, prin lemn, prin lut, prin tot ceea ce a făcut este alături de oamenii Sucevei și oamenii altor ținuturi”, a spus profesoara Viorelia Braicu.

Acțiunile dedicate omagierii personalității artistice a lui Dimitrie Loghin vor continua până la începutul lunii septembrie. Am aflat de la fiica pictorului că în fiecare lună va avea loc o manifestare artistică. Urmează să fie montată statuia (când va permite vremea turnarea soclului și alte lucrări necesare în acest sens) - bustul lui Dimitrie Loghin - bust realizat de sculptorul Iulian Asimionesei. „Doresc, de asemenea, o oră de poezie Dimitrie Loghin la Biblioteca Bucovinei <I. G. Sbiera>, ori la Colegiul <Ștefan cel Mare> Suceava, apoi expoziția de la Iași, pentru ca, la finalul lunii august, începutul lunii septembrie, să donez niște lucrări picturale și de grafică Bibliotecii Județene <I. G. Sbiera>, a completat profesoara Viorelia Braicu.

 

„Loghin, Abrudan și Pangrati, trei expoziții de autor cât un Muzeu de Artă Contemporană”

Directorul Emil Ursu a adus mulțumiri pr. Gabriel-Dinu Herea, șef Birou artă - Muzeul Național al Bucovinei, colegilor săi Irina Țibulcă și Ovidiu Ambrozie Bortă BOA, dar și celorlalți colegi care au contribuit la organizarea expoziției omagiale „Dimitrie Loghin” la Suceava. Și criticul de artă prof. univ. dr. Petru Bejan a apreciat că densitatea evenimentelor din ultima vreme de la Muzeul Național al Bucovinei i se datorează în bună măsură pr. Gabriel Herea, „care mi-a fost student. Mă laud cu asta și îl apreciez”.

Într-o postare online, pr. Herea scria: „Loghin, Abrudan și Pangrati, trei expoziții de autor cât un Muzeu de Artă Contemporană”, invitând publicul să viziteze gratuit cele trei expoziții de la Muzeul de Istorie Suceava semnate de Dimitrie Loghin (în perioada 11 februarie - 3 aprilie), Petre Abrudan (2 februarie – 3 aprilie) și Roland Pangrati (1 februarie - 22 martie). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziția omagială „plină de lirism” a artistului Dimitrie Loghin, vernisată la Suceava în prezența unui public numeros.
 Vizualizări articol: 1516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Expoziția omagială „plină de lirism” a artistului Dimitrie Loghin, vernisată la Suceava în prezența unui public numeros3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei