În fiecare an, la 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naţionale, data fiind aleasă în semn de omagiu faţă de poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889). Primăria municipiului Fălticeni, în parteneriat cu Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” şi Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, marchează această zi și deschide seria manifestărilor culturale organizate în anul 2022 de către instituţiile culturale subordonate prin celebrarea a 172 de ani de la nașterea poetului național, sâmbătă, 15 ianuarie, ora 11,00.Sub genericul „EMINESCU '172”, la Biblioteca Municipală din Fălticeni va avea loc vernisajul expoziţiei „Universul eminescian în grafica lui Spiru Vergulescu”, cel al expoziţiei de carte „In Memoriam Mihai Eminescu”, în care vor fi prezentate volume şi cărţi rare aparţinând Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu” şi Galeriei Oamenilor de Seamă şi un moment artistic susţinut de elevi ai Colegiului Naţional „Nicu Gane”. Intrarea este liberă, cu respectarea legislaţiei privitoare la măsurile luate pentru protecţia împotriva pandemiei de coronavirus.
Mai mulţi artişti plastici au fost fermecaţi de ceea ce înseamnă opera eminesciană, interes concretizat în diverse lucrări de artă plastică, aşa cum sunt şi cele expuse pe 15 ianuarie în urbea de pe Șomuz.Între anii 1988-1989, pictorul Spiru Vergulescu a pornit pe urmele Poetului, încercând să vadă tot ce aminteşte de Eminescu. Pe lângă imaginile cu satul în care a copilărit Eminescu, cu pădurea şi lacul, Vergulescu a imortalizat imagini pitoreşti cu locurile ale căror trecut este legat de numele poetului, cum ar fi Botoşani, Iaşi, Bucureşti, Arad, Blaj, Braşov, Giurgiu, Lugoj, Oraviţa, Sibiu, Târgu Mureş, Văratec sau cele de peste hotare, cum ar fi Cernăuţi, Chişinău, Odessa, Viena, Berlin. Periplul pe urmele Poetului include şi portrete ale celor care au interacţionat cu Eminescu, o parte din reprezentările grafice fiind reunite în albumul „Periplu şi univers eminescian, 60 de desene în tuş cu peniţa”, apărut la Editura ARC 2000, Bucureşti, în anul 2000. O parte din lucrările expuse la Fălticeni se găsesc în original la Memorialul Eminescu de la Ipoteşti (în anul 1989 fiind donate acestei instituții de către autor 101 lucrări care au făcut parte dintr-o serie dedicată poetului, serie completată cu lucrări în original aflate la Cernăuţi).
Toate lucrările prezintă la subsol un mic comentariu scris de pictor ori un vers sau o strofă dintr-o poezie semnată de Eminescu.