Buchete de flori și aplauze îndelungi, cu publicul în picioare, pentru Florin Piersic și Medeea Marinescu, care au susținut vineri, 24 septembrie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, spectacolul de succes „Străini în noapte”, comedie romantică de Eric Assous (regia: regretatul Radu Beligan, ilustrația muzicală: Ionuț Ștefănescu). Spectatorii au respectat regulile sanitare impuse de pandemie. Înainte ca cei doi actori (bucovineni) să urce pe scenă și să intre în rolurile celor două personaje, Pierre și Julietta, Florin Piersic a venit în fața spectatorilor, jovial, „descheiat la suflet” (după cum l-a numit cu ceva timp în urmă scriitorul şi publicistul sucevean Ion Drăguşanul pe omul, actorul, maestrul Florin Piersic),cu bucurie, pentru a le mulțumi că sunt în sală, că au venit la întâlnirea cu el, cu Medeea, că au venit să trăiască, împreună, bucuria unui act artistic de calitate.
Florin Piersic a ţinut să le amintească sucevenilor și apartenenţa sa la locurile bucovinene, dragostea sa pentru Bucovina, amintiri din copilăria pe care şi-a petrecut-o la Corlata, Pojorâta, Cajvana, Câmpulung, Humor etc.
„Nimic nu iubesc mai mult decât locurile unde am copilărit, decât oamenii pe care-i cunosc aici, mulți știu că se află în sala de spectacol, rude, prieteni, cunoștințe... Pentru mine, faptul că în această seară sunt la Suceava, înseamnă foarte mult. Publicul înseamnă foarte mult pentru actori. Ați fost și veți rămâne mereu în inima mea. Vă iubesc! De aproape trei ani, noi n-am mai jucat această piesă în țară, doar la Teatrul Național din București, o dată sau de două ori. Apoi, pe 23 septembrie, am fost cu această piesă la Iași, și acum, la alegerea mea, la Suceava”, a spus maestrul Florin Piersic, amintindu-și cu drag și de maestrul Radu Beligan (plecat la Ceruri în anul 2016, la vârsta de 97 de ani), care m-a iubit foarte mult, a însemnat foarte mult pentru mine, și m-a distribuit în acest rol, în <Străini în noapte>”.
Marele secret
În piesa „Străini în noapte”, Florin Piersic joacă rolul lui Pierre, un bărbat în floarea vârstei („nu drăguț, foarte drăguț!”), care după o noapte petrecută într-un bar este condus acasă de Julietta (Medeea Marinescu), o femeie frumoasă și tânără. Ea știe cine este el și tocmai de aceea și-a propus să-l însoțească în apartamentul lui, iar el este cel care află în acea seară un lucru care îi va schimba viața. Dar până la dezvăluirea marelui secret, Julietta mărturisește mai întâi că este prostituată și îi cere bani, apoi că de fapt este reporter și că face cercetări pentru următorul articol, însă aceste întorsături de situație sunt menite să ne dezvăluie cine sunt cele două personaje cu adevărat.
Piesa este fascinantă nu numai pentru că numele Florin Piersic apare pe afiș, actor care a împlinit anul acesta, pe 27 ianuarie 2021, 85 de ani, ci pentru că este o capodoperă, o piesă de teatru în care aștepți cu sufletul la gură să vezi ce urmează, ce vor zice și cum va decurge acțiunea. Acest lucru este foarte important atunci când vine vorba de teatru, pentru că nu trebuie să ai timp să te plictisești când ești în sala de spectacol (lucru care nu se întâmplă niciodată când Florin Piersic este pe scenă).
Speranța revederii
Decorul a fost realizat de Puiu Antemir, costumele de Irina Schrotter, iar muzica şi ilustraţia muzicală îi aparţin lui Ionuţ Ştefănescu. Piesa scrisă de francezul Eric Assous este o comedie romantică cu răsturnări surprinzătoare de situaţii, despre seducţie, minciună şi timpul care ne transformă. Cei doi actori folosesc replici savuroase, dar gesturile, mişcările imprevizibile uneori, zâmbetele, privirile fac mai mult decât o mie de cuvinte. Finalul este unul tulburător. Publicul s-a ridicat în picioare şi a aplaudat îndelung evoluția celor doi actori. S-au simțit bucuria și emoția revederii de ambele părți. Nimeni nu-și dorește ca întâlnirile cu teatrul, cu actorii, să fi rare, puse sub semnul pandemiei. Cu toții, actori și public, speră într-o revenire cât mai rapidă la normalitate.