Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni a găzduit sâmbătă, 18 septembrie, vernisajul expoziţiei cu lucrări de grafică a căror tematică este inspirată din arhitectura orașului, „Promenadă Fălticeneană”, a pictorului Gabrel Baban. Cu această ocazie a fost lansat şi albumul cu acelaşi titlu care include cea mai mare parte a lucrărilor prezente în expoziţie.
În calitate de gazdă, Alexandru Rădulescu, administratorul public al municipiului Fălticeni, a vorbit despre spaţiile redate culturii în ultimii ani, Biblioteca Municipală şi Galeria Oamenilor de Seamă.
„Este a treia expoziţie pe care o organizăm aici, este un eveniment emoţionant care arată ataşamentul locuitorilor Fălticeniului faţă de oraş. Ce s-a întâmplat în aceste zile este un exemplu de devotament al fălticenenilor faţă de oraşul în care au crescut şi în care trăiesc”, a spus Alexandru Rădulescu.
Inspiraţie în vechile case ale Fălticeniului
Expoziţia vernisată sâmbătă şi pe care publicul o poate vizita până pe 22 octombrie face parte dintr-un eveniment dublu, lansarea albumului „Promenadă Fălticeneană”, volum care invocă tocmai prin această titulatură frumuseţea ţinuturilor, meleagurilor natale şi farmecul acestui oraş, şi cele 51 de lucrări din spațiul expozițional al Bibliotecii municipale, realizate de artistul plastic Gabrel Baban în cadrul proiectului „Fălticeni, mon amour” al Clubului Rotary Fălticeni, în parteneriat cu Primăria Fălticeni.
Expoziţia şi albumul au fost prezentate de profesor drd. Raluca Georgeta Schipor – Baban, de la Colegiul de Artă din Suceava, care a arătat că, prin această expoziţie, pictorul Gabrel Baban se întoarce către toposul tradiţiilor culturale, către un spaţiu ancestral, utilizat de regulă ca laitmotiv în propria sa operă. „Promenadă fălticeneană” invocă prin titulatură frumuseţea ţinuturilor, meleagurilor natale şi deopotrivă farmecul acestui oraş.
Prof. drd. Raluca Schipor - Baban a precizat: „Ca tematică artistul utilizează deopotrivă locul şi omul. Ca teme centrale, paradoxal este omul prin absenţa lui, dar regăsit şi identificat cu locul în care acesta trăieşte. Acesta este motivul pentru care pictorul Gabrel Baban găseşte mereu inspiraţie în vechile case ale Fălticeniului, realizate în tehnică de baiţ, în tehnică de acuarelă, laviuri, tuş şi peniţă, tehnică pe care o explorează cu deosebită măiestrie și constituie o remarcabilă contribuţie în peisajul artistic actual. Unele lucrări sunt realizate după motive care încă există, după clădiri, construcţii, compoziţii arhitecturale care încă sunt în picioare, altele sunt realizat după imagini vechi. Astfel pictorul Gabrel Baban reuşeşte să transforme privitorul, să îl metamorfozeze, într-un veşnic călător al lumilor sale, privitorul ajungând, la un moment dat, să se identifice cu ceea ce pictorul ilustrează”.
Gabrel Baban, un martor vizual al Fălticeniului
Principalele clădiri pentru care artistul îşi îndreaptă atenţia încep cu una emblematică pentru Fălticeni, Muzeul „Ion Irimescu”, fosta casă boierească a lui Alecu Forăscu, după care privitorul este invitat metaforic la un adevărat periplu în timp prin Fălticeni prin vizitarea clădirilor care fac parte dintr-o lume dispărută, fac parte din lumea secolului trecut. Aşa cum a precizat prof. drd. Raluca Schipor – Baban, privirea artistului nu se îndreaptă doar către casele nobiliare, către vechile case boiereşti, ci şi către melancolicele zidiri, către uliţele și dealurile Fălticenilor, către casele bătrâneşti. În acest context oamenii de seamă se identifică cu locul şi casele sunt identificate cu oameni. Acest periplu în timp ajunge şi la casa părintească a artistului, biserica şi şcoala din Oprişeni, lucrări în care sunt observabile atât nostalgia, cât şi acurateţea execuţiei.
„În această expoziţie găsim perfecţiunea tehnicii, având în vedere că rareori întâlnim artişti care să se aplece cu atât de mult spirit neobosit asupra fotografiilor de altădată, asupra motivului arhitectural pe care îl utilizează în propriile lucrări transpunând deopotrivă privitorul într-un călător în timp al unei lumi. Din această perspectivă consider că locul, atmosfera şi timpul pot fi considerate motivele esenţiale ale artistului.
Privitorul se simte mereu atras către această lume. Din toate aceste puncte de vedere contribuţia pe care pictorul Gabrel Baban o aduce în contextul artistic actual este una remarcabilă, aş considera-o chiar unică, autorul lucrărilor fiind un neobosit martor vizual al Fălticeniului, iar lucrările domniei sale constituie mereu un adevărat memorial al vremurilor de mult apuse şi deopotrivă ale prezentului”, ne-a mărturisit Raluca Schipor - Baban.
Târgul de altădată, un tărâm de basm
Aşa cum spune scriitorul Grigore Ilisei în prefaţa albumului „Promenadă Fălticeneană”, apărut în acest an la editura Pim din Iaşi, pe Gabrel Baban l-a captivat tezaurul arhitecturii ce făcuse din Fălticeni o emblemă, „cu aura lui de poezie, dulceaţă a contururilor, timp al atmosferei şi distincţie nobiliară”.
„Când a procedat la imortalizarea legendarelor zidiri, unele încă în picioare, altele scoase la lumină din documente fotografice, pictorul a fost preocupat nu numai de redarea lor fidelă, ci şi punerea în lumină a acelor elemente caracteristice, cu expresivitatea lor inconfundabilă. Gabrel Baban ne pofteşte pe un covor fermecat spre a călători într-o lume a visării. Descoperim un tărâm de basm, cel al târgului de altădată, cu ale sale comori de artă urbană, din care multe nu mai sunt. Din cadrele întomnate ale baiţului, tehnică în care sunt realizate cele mai multe dintre lucrările reunite în <Promenadă Fălticeneană>, răsar parcă din caierul de poveşti case şi oameni într-o frescă care încântă, dar şi întristează cu gândul că aceste minunăţii au dispărut ca şi cum nu ar fi fost vreodată. Intreprinderea pictorului Gabrel Baban şi a Clubului Rotary din Fălticeni de a da deoparte colbul uitării şi a arăta unele din chipurile mirabile ale acestui târg e una salutară. Se poate constitui acest gen de pioasă aducere aminte şi într-un impuls spre păstrarea şi punerea în valoare a ceea ce a rămas dintr-un patrimoniu inestimabil, cel al timpurilor mitice ale Fălticenilor”, consideră scriitorul Grigore Ilisei.
Un palmares bogat de premii şi participări la expoziţii
Gabrel Baban se poate mândri cu un palmares bogat de premii şi participări la expoziţii, lucrările sale găsindu-se în colecţii din ţară, dar şi din întreaga lume. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, profesorul Baban deţine numeroase premii şi titluri de laureat la manifestările dedicate artei plastice, având 29 de expoziţii personale în ţară şi străinătate, 154 de participări la saloane, concursuri şi expoziţii de grup naţionale, 17 participări la saloane şi expoziţii internaţionale în Ucraina, Italia, Republica Moldova, Belgia, Franţa şi 28 de participări la simpozioane şi tabere de creaţie în ţară, dar şi în Bulgaria şi Franţa.
„Mulţumesc prof. drd. Raluca Schipor - Baban pentru cuvintele măgulitoare pentru mine, mulţumesc organizatorilor, Clubului Rotary care a făcut posibil acest eveniment şi care m-a sprijinit din mai multe puncte de vedere pentru realizarea acestei expoziţii şi a albumului. Despre expoziţie a spus Raluca suficient, sunt încântat de participarea în număr atât de mare a dumneavoastră, vă mulţumesc că aţi înfruntat ploaia, aţi sacrificat o zi de sâmbătă şi sper să vă placă această <Promenadă>”, este dorinţa pictorului Gabrel Baban.