Cu puțin timp înainte ca Suceava să intre în “galben” (de invidie!), în valul patru al pandemiei, spațioasa curte a Hanului Domnesc, din centrul Sucevei, a găzduit un eveniment cultural cu valențe multiple, atât prin prisma creațiilor lansate, cât și a celor prezenți acolo.
Lansarea celei de-a cincea cărți semnate de jurnalistul și scriitorul Neculai Roşca - „O lume minunată” - a reunit în jurul său peste 100 de persoane (mulți chiar personalități ale urbei și județului), care i s-au alăturat la o reușită ședință de spiritism literar, prin care i-a readus printre noi pe Ion Cozmei, Mugur Geu, Dan Te Gurtesch, Liviu Huzdup ori Zebi, timidul caricaturist, rapsozii bucovineni Aurel Tudose de la Vicovu de Jos, Vasile Mucea de la Bilca și Traian Straton de la Pârtești, însoțiți de maestrul Aurelian Ciornei, arheologul cu suflet mare Florin Hău și alții pe care rămâne să-i descoperiți în paginile cărții.
De altfel, evenimentul a debutat cu un moment de reculegere, solicitat de Ovidiu Milici, cel care a preluat misiunea de moderator de la regretatul Cornel Grosar, “în memoria acestuia și a tuturor celor au fost readuși la viață în paginile acestei cărți”.
Precizând că a fost rugat să prezinte cartea, fiind unul dintre cei care au cunoscut bine “acele personaje aparte și suflete sensibile”, Ovidiu Milici a spus că “prin ceea ce a scris, Neculai Roșca readuce printre noi acești oameni, într-un dialog imaginar care s-ar fi produs întocmai așa”.
Realizatoare a prefeței cărții „O lume minunată”, Daniela Beale, de la Crai Nou, a fost și prima invitată să vorbească în fața publicului despre noua creație literară a unui vechi prieten și coleg, Nicu Roșca.
“De data aceasta Nicu ne invită la o altfel de carte, scrisă cu adâncă și caldă prietenie față de persoanele devenite personaje în această carte, cărora le cunoaște nu numai sufletul rătăcit, nebun, frumos sau mai puțin frumos câteodată, dar le recunoaște talentul.
Prin această carte, Nicu face un fel de act de reparație. Rămânem cu câteva gânduri vizavi de ei, pe unii poate i-am uitat sau nu, dar Nicu nu ne dă voie să-i uităm, măcar o perioadă”.
Daniela Beale a atras atenția asupra “dialogului formidabil între personajele din carte”, “trist și vesel în același timp”, adăugând “citind rândurile din carte n-am știu ce să fac, să plâng sau să râd? Până la urmă le-am făcut pe amândouă, dar la final am ales să rămân cu surâsul, cu nostalgia, cu amintirile și cu câteva doruri”.
Concluzia ei, rostită pătimaș: “Nicule, niciodată n-ai scris ceva mai bun decât această lume minunată!”
Prezență nelipsită de la lansările de carte și bun cunoscător al literaturii, directorul Bibliotecii Bucovinei, Gabriel Cărăbuș, a venit cu o serie de observații interesante, inclusiv cu citate hazlii din carte, apreciind nu doar munca autorului - “un remember prin care ține amintirea vie a celor care au fost Mugur Geu, Dan T. Gurtesch, Ioan Cozmei, Traian Straton, Aurelian Ciornei și ceilalți”, ci şi a celor care au făcut prefața și postfața.
“Mi-a plăcut la nebunie la Sandrinio Neagu comparația cărții cu un film celebru - <O noapte la Muzeu>. Așa este. Locul în care personajele prind viață în timpul nopții este, în cazul de față, centrul Sucevei sau locurile pe care le-au frecventat în timpul vieții personajele”, a mai spus Gabriel Cărăbuș.
Emoționat, Sandrinio Neagu, redactorul-șef adjunct al Monitorului de Suceava, a explicat că misiunea de a scrie postfața i-a revenit deoarece “pe mulți dintre cei care apar în carte i-am cunoscut, au fost momente în care am fost împreună și eu, și Nicu cu unul, doi sau mai mulți dintre ei. Mă bucur că a avut ideea să scrie o carte despre acești oameni deosebiți, cu părți bune și părți rele, apreciez faptul că i-a prezentat așa cum erau, fără să-i <coafeze> - a făcut o treabă minunată. Este cea mai bună carte a autorului”.
Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor din Bucovina, a venit cu un discurs mult mai amplu, cu observații critice pe marginea cărții “care surprinde inclusiv suflul trist al epocii noastre atât de năpăstuite”, de care a amintit că “este însoțită de un CD cu muzica unor rapsozi de substanță ai Bucovinei, ceea ce face ca minunata lume a lui Neculai Roșca să fie redată cât mai fidel”.
Nu în ultimul rând, el a remarcat acuratețea lui Nicu Roșca, “care provine de la meseria sa de jurnalist, de care nu s-a putut rupe”.
Printre cei care au mai luat cuvântul s-au numărat și artistul Mihai Pînzaru-PIM, după care, cu ultimele raze de soare pe urme și cu sentimentul unei scurte evadări din cotidianul împovărat de griji și restricții, invitații au plecat acasă, să vadă “O lume minunată”, prin prisma unor personaje care au trăit viața un pic altfel.