Un nou volum ce poartă semnătura scriitorului și profesorului universitar Mircea A. Diaconu și intitulat ”Cernăuți. Obiecte pierdute” va fi lansat, joi, la Chișinău. Purtând sigla editurii Cartier din capitala Republicii Moldova, cartea prezintă o frescă a Cernăuțiului interbelic clădită pe anunțurile vremii apărute în frumosul oraș de pe Prut, informațiile primite prin intermediul acestora purtându-l pe cititor într-o lume diversă și complementară. Veți putea astfel trece în revistă de la simple evenimente din viața orașului și a locuitorilor săi, la implementări ale legilor românești aflate în vigoare deja în fostul regat, norme pentru petreceri și plajă, de la tarife aplicate diverselor activități sau acțiuni ale societăților timpului, la marile concerte susținute de ”Cel mai mare maestru de vioară a timpului de astăzi”, George Enescu, în frumoasa sală a Teatrului Național din Cernăuți.
Alexandru Cistelecan scrie despre volumul care va apărea în curând: ”<Cernăuți. Obiecte pierdute> e un mozaic pornit de la o idee isteață eminent. Anunțurile decupate (și aranjate astfel încât laitmotivul obiectelor pierdute să nu fie doar o cheie muzicală a compoziției, ci și un simbol al nostalgiei nescrise) sunt nu doar transparențe spre o lume pierdută, ci chiar un mod epifanic al acesteia. O lume pestriță și extrem de vie răsare de sub fresca de anunțuri....”
În cadrul lansării de la Chișinău, care va fi moderată de Gheorghe Erizanu, directorul Editurii Cartier, vor vorbi despre noua realizare a scriitorului Mircea A. Diaconu colegi de breaslă precum scriitorii Mircea V. Ciobani și Maria Sleahtițchi. Fotografiile de epocă apărute în cadrul noului volum au fost selectate și editate de Anetta Dabija. Un volum mult așteptat pe meleagurile Bucovinei, realizat cu sensibilitate și aplecare asupra vieții acelor vremuri derulate în marea capitală a Bucovinei, ”Mica Vienă”, Cernăuți.