Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 218 (7830)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

„Regele Carol I – ctitorul României moderne”

Piese din colecțiile aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș, expuse la Muzeul de Istorie Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai multe exponate din colecțiile cu Regele Carol I aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș, obiecte de artă decorativă, argintărie, tablouri, medalii etc. au fost  expuse la Muzeul de Istorie Suceava, în cadrul expoziției temporare „Regele Carol I – ctitorul României moderne”.

La vernisajul care a avut loc joi, 16 septembrie, muzeograful Cristina Slavic, de la Muzeul Național al Bucovinei, a precizat că expoziția este și un omagiu adus marelui ctitor al României moderne, marelui suveran care a făcut istorie și va rămâne în istorie, Regele Carol I, primul rege al României. „În acest an se sărbătoresc 182 de ani de la nașterea regelui, dar și împlinirea a 140 de ani de la Proclamarea Regatului României în 1881. Pentru Principele Carol I, depunerea jurământului pe Constituția din 1866 a însemnat, după propria-i mărturisire, actul <cel mai solemn al vieții mele> și <pactul definitiv, care mă leagă pentru totdeauna cu destinele noii mele patrii, România>. 10 mai 1866, ziua urcării pe tron a Principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, avea să devină o dată istorică. Domnia lui Carol I, de aproape jumătate de secol, 48 de ani, cu un an mai mult decât Ștefan cel Mare, a reprezentat una dintre cele mai prospere perioade din istoria României, epoca modernizării ei pe toate planurile, politic, economic, social și cultural”, a spus printre altele muzeograful Cristina Slavic.

 

Invitație la cunoaștere

Lunga domnie a Regelui Carol I, a completat muzeograful, a dus la reale progrese: s-au construit căi ferate, poduri și șosele, s-a ridicat industria națională și s-a consolidat situația financiară a țării. S-au dezvoltat orașele, de asemenea,au existat mari realizări pe plan cultural, printre care, înființarea Societății Academice, transformată în 1879 în Academia Română, construirea unor edificii de prim rang, cum ar fi: Ateneul Român, Palatul de Justiție, Palatul Poștelor, Palatul Casei de Economii și Consemnațiuni, Palatul Băncii Naționale, încurajarea stilului neoromânesc în arhitectură, ridicarea de statui și monumente cu caracter național, înființarea unor societăți și fundații culturale, între care Fundația Culturală Carol I.

Domnia Regelui Carol I a însemnat modernizarea și europenizarea României, care și-a obținut independența de stat și, ulterior, un loc binemeritat în rândul națiunilor europene, „expoziția fiind o invitație la cunoașterea acestei impresionante perioade, considerate a fi cea mai înfloritoare din întreaga noastră istorie”.

 

„Frânturi” din frumusețea unei perioade înfloritoare

Expoziția de la Muzeul de Istorie Suceava cuprinde „frânturi” din frumusețea acelei perioade înfloritoare a României, obiecte emblematice ale colecțiilor regale. Puteți admira în expoziție obiecte precum: cană decorativă - argint, realizată într-un atelier din Germania, tavă de argint, presse – papier (bronz-turnat, atelier german), fotografii de la funeraliile Regelui Caron I, un tablou cu Regina Elisabeta, soția Regelui Cartol I (o iubitoare și cunoscătoare de artă, care aprecia și achiziționa frecvent lăcrări semnate de Nicolae Grigorescu și asculta muzica marelui compozitor George Enescu, după cum a povestit muzeograful Cristina Slavic), medalii: Ordinul „Coroana României” în grad de Mare Cruce (argint aurit, atelier românesc), Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce, argint, realizat într-un atelier din Paris - Franța, mobilier din lemn sculptat etc. Expoziția va fi accesibilă publicului până pe 14 noiembrie 2021. Prețul biletelor de vizitare: 8 lei adulți, 4 lei pensionari și 2 lei elevi/studenți.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Piese din colecțiile aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș, expuse la Muzeul de Istorie Suceava.
 Vizualizări articol: 681 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piese din colecțiile aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș, expuse la Muzeul de Istorie Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei