20 de lucrări realizate de mai mulți artiști, în această vară, în Tabăra internațională de artă plastică „Tiberiu Cosovan”, ediția a VIII-a, inițiată de meşterul cioplitor Toader Ignătescu la Păltinoasa, în Poiana Dacilor, au fost expuse la Galeria de Artă „Zamca”, din incinta Asociației Institutul Bucovina, strada Zamcei, nr. 17, Suceava.
La vernisajul expoziției care a avut loc miercuri, 8 septembrie, a fost prezent maestrul Mihai Pânzaru PIM, grafician și caricaturist, care a avut doar cuvinte de laudă pentru inițiativa sculptorului Toader Ignătescu de a organiza tabăra de artă plastică de la Păltinoasa, „ca un mijloc de promovare a creativității și a artei”, totodată evidențiind talentul artiștilor participanți, atât al celor din țară, cât și al celor de peste hotare.
Nu putea lipsi de la vernisaj meşterul cioplitor Toader Ignătescu, care a povestit cum „au luat naștere” lucrările expuse pe simeze. El a amintit printre altele dificultățile întâmpinate în organizarea taberei, după care a descris fiecare lucrare plastică, contextul în care a fost realizată, având grijă să evidențieze faptul că fiecare lucrare expusă „reușește să surprindă un sentiment din viața artiștilor”.
Continuitate
Tabăra internațională de artă plastică „Tiberiu Cosovan” a ajuns, anul acesta, la ediția a VIII-a, însă sculptorul Toader Ignătescu a organizat de-a lungul timplui 25 de tabere pentru meșteri populari. Dorința sculptorului este aceea de a asigura continuitate Taberei internaționale de artă plastică „Tiberiu Cosovan”, din Poiana Dacilor,pentru ca, astfel, să se păstreze vie amintirea jurnalistului de cultură, artistului plastic şi publicistului Tiberiu Cosovan, plecat la Ceruri în anul 2018, la vârsta de 64 de ani.
Un aspect important evidențiat de sculptorul Toader Ignătescula vernisajul de miercuri, de la Galeria de Artă „Zamca”, a fost și acela legat de faptul că „talentul nu poate fi dezvoltat decât prin seriozitate și disciplină, astfel că artiștii care participă la tabără țin cont de aceste aspecte, lucru care se observă în toate lucrările realizate de aceștia”. Lucrările expuse pe simeze au fost realizate de Petru Teofan – Buzău, Monica Gosoiu – Constanța, Ina Iordan – Constanța, Mihaela Roca - Constanța, Gheorghe Caraiman – Constanța, Liviu Hâncu – Chișinău, Ferodin Iaia - Mangalia, Marius Lupu - Bârlad, Ilinca Butucea - Craiova.
Până pe data de 30 septembrie, galeria este deschisă publicului larg în mod gratuit, la sediul Asociației Institutul Bucovina, între orele 9:00 – 17:00.Pentru mai multe informații despre expoziție, persoana de contact este Ruști Ionuț, tel: 0230 524 128, e-mail: info@bucovinainstitute.org. Asociația Institutul Bucovina este o organizație nonguvernamentală din județul Suceava, furnizor licențiat de către Ministerul Muncii în 2011, în domeniul serviciilor suport pentru angajare.