În perioada 5 iulie – 5 august 2021, Muzeul de Științele Naturii din municipiul Suceava organizează expoziția temporară „Nestematele verzi ale naturii”,expoziție la care intrarea este liberă.
Biologul dr. Florentina-Carmen Oleniuc, de la Muzeul de Științele Naturii Suceava, ne-a spus că în expoziție vor putea fi admirateplante vii ale unor specii vegetale, existente în rezervațiile și ariile protejate de pe teritoriul județului Suceava, dar și fotografii care surprind varietatea și frumusețea acestora.
Expoziția temporară aduce în fața publicului vizitator varietatea speciilor vegetale (lemnoase, arbustive și ierboase), care habitează în rezervațiile floristice (Fânețele montane și seculare de la Frumoasa, Ponoare, Todirescu, Calafindești, Zamostea-Luncă), forestiere (Codrii seculari de la Giumalău, Slătioara, Loben, Padurea Crujana, Pădurea Roșoșa, Pădurea Voivodeasa, Făgetul Dragomirnei), botanice (Tânovul de la Găina Lucina, Poiana Stampei și Șarul Dornei) și mixte (Pietrele Doamnei, Pietrosu Broșteni, Bila – Lala, Cheile Lucavei) de pe teritoriul județului Suceava.
Prin intermediul acestei expoziții, specialiștii Muzeului de Științele Naturii atrag atenția asupra dispariției speciilor vegetale considerate a fi relicte postglaciare, monumente ale naturii, endemisme sau vulnerabile pentru zona muntoasă a regiunii Bucovina, ca urmare a defrișărilor intense și a schimbărilor climatice din ultima perioadă.Pentru fiecare dintre cele 60 de specii de plante vor fi prezentate informații referitoare la habitat, descrierea morfologică externă și internă, diferite întrebuințări în medicina tradițională, sau aspecte „comportamentale” pe care le are planta în vederea polenizării, ne-a mai spus biologul dr. Florentina-Carmen Oleniuc.