Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 141 (7753)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

18-27 iunie

Meșteri populari de Sânziene, pe esplanada Casei de Cultură Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 18-27 iunie 2021, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava vor fi prezenți 30 de meșteri populari din județul Suceava, reprezentând meșteșuguri populare specifice zonei (prelucrarea lemnului, olăritul, industria casnică textilă, prelucrarea pieilor, împletiturile de nuiele, icoanele populare, încondeierea ouălor, alimentația tradițională).

Astfel se valorifică și se promovează tradițiile culturale – meșteșugărești din județ.

Prezența lor în mijlocul orașului, într-o zonă frecventată de trecători, este una interactivă, cu ateliere demonstrative pe meșteșuguri, ateliere de coronițe din flori de sânziene, marcând și ziua de 24 iunie – Ziua Internațională a Iei. În plus, în fiecare zi vor fi susținute și programe cultural-artistice, cu artiști consacrați, inclusiv cei ai Ansamblului “Ciprian Porumbescu”.

În toată această perioadă vor fi prezenți și producătorii din Asociația “Produs în Bucovina”.

Pe toată durata acestei piețe țărănești, 18-27 iunie 2021, meşterii și producătorii îşi expun spre vânzare produsele lor, realizate cu muncă și dragoste, pentru a încânta atât sucevenii trecători, turiștii, dar și pelerinii veniți în această perioadă în oraș.

Pe toată durata sunt asigurate măsuri de protecție conform normelor impuse de autorități, inclusiv meșterii participanți fiind vaccinați și testați la zi.

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.Sub numele Sânziene stau trei elemente strâns legate între ele. Primul se referă la zânele, de obicei bune, extrem de harnice în această noapte, de 23 spre 24 iunie, adică noaptea Sânzienelor. Al doilea element este reprezentat de florile galbene, care înfloresc în preajma zilei de 24 iunie, plante cu importante atribute divinatorii şi apotropaice, aceste flori fiind substitute vegetale ale zânelor cu acelaşi nume. Ultimul element vizează chiar ziua de Sânziene, mare sărbătoare religioasă, când se serbează şi Hramul Sucevei, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Obiceiurile practicate în această zi sunt dedicate dragostei, soarelui şi muncilor agricole, specifice verii. În multe zone din ţară, se aprind noaptea focuri pe dealuri, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele și grajdurile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Meșteri populari de Sânziene, pe esplanada Casei de Cultură Suceava.
 Vizualizări articol: 1046 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Meșteri populari de Sânziene, pe esplanada Casei de Cultură Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei