Timp de două zile, sâmbătă și duminică, sucevenii sunt invitaţi la premiera în aer liber a spectacolului „Titanicul”, realizat de Cosmin Panaite pornind de la textul scriitorului român Florin Lăzărescu.
Evenimentul se desfășoară în zilele de 12 și 13 iunie, de la ora 19:00, în curtea interioară a Hanului Domnesc Suceava, accesul fiind gratuit, dar limitat de numărul locurilor disponibile, în condiţiile impuse de pandemie.
„Titanicul” este un spectacol care arată un univers extra-ordinar. Lumea fantastică a vampirilor moldoveni este dominată de localul „haz de necaz”, deşi Titanicul pe care îşi duc existenţele deja şi-a început scufundarea. Familia Nanei Lenţa poate fi orice familie din România, căci vampirii noştri se confruntă cu probleme extrem de omeneşti.
Universul sonor este compus de Bobo Burlăcianu, mișcarea scenică realizată de coregrafa Andreea Belu şi scenografia este semnată de Sebastian Raţiu.
Distribuţia spectacolului: Cristina Florea, Alexandru Marin, Delu Lucaci, Bogdan Amurăriţei, Diana Lazăr, Horia Andrei Butnaru, Costin Bucătaru.
„Nu credeam că o să scriu teatru horror, dar uite m-a convins Cosmin Panaite, pentru Teatrul <Matei Vișniec> din Suceava. Îmi plac provocările și asta chiar mi-a foarte plăcut, cu atât mai mult cu cât pornește de la o povestire de-a mea din <Lampa cu căciulă>, în care eu nu văzusem și nu mizasem pe potenţialul de gen. Cred că la spectacol se va râde mult, având în vedere că vorbim de o familie de vampiri moldoveni, vor fi apreciate cântecele lui Bobo Burlăcianu, mă rog, va fi fun, dar încet-încet se va insinua și groaza. Conform unei teorii de-ale mele, cu care am căzut gând în gând cu Cosmin: trebuie să exorcizezi mai întâi distracţia din om, ca să-l poţi îngrozi ca lumea", a declarat autorul textului, Florin Lăzărescu.
„Mi-a plăcut tare să lucrez la TITANICUL, mai cu seamă prin prisma faptului că am descoperit în prietenul Cosmin Panaite un regizor atent până aproape de perfecţiune și implicat până la sânge în găsirea esenţei artistice și a adevărului teatral. În plus, genul horror e inexistent în teatru, și asta a contribuit la transformarea proiectului într-o experienţă valoroasă”, consideră Bobo Burlăcianu.
„Am lucrat la TITANICUL încercând să materializăm expresia <a sinking ship>. În cazul nostru, o glumă de care se râde pe jumătate. Cealaltă jumătate e o sumă de adevăruri incomode și acceptări atenuante care ne cam topește râsul. Așa este ritmul spectacolului, așa sunt mișcările și registrul gestual descoperite în procesul de lucru”, spune și Andreea Belu.
„Am ajuns la regie din necesitatea de a exprima - mai consistent decât îmi permite actoria să o fac – lumile posibile pe care mi le imaginez. În cazul de faţă, studiul teatrului popular combinat cu explorarea genului horror au condus la universul din TITANICUL, unde am scos la lumină o parte nevăzută din vieţile noastre. O vom privi şi ne vom aminti de câteva lucruri uitate”, a adăugat Cosmin Panaite, care va avea emoţii multiplicate la premieră, unde, printre spectatori, va fi prezentă și Oana Leahu, decanul Facultăţii de Arte din Târgu Mureş, unde precum și regizorul Theodor Cristian Popescu, profesorului universitar dr. sub îndrumarea căruia și-a făcut lucrarea de masterat în Regie.
Condiţii speciale de acces la spectacolul în aer liber, chiar dacă accesul este gratuit
Spectacolul se desfășoară în curtea interioară a Hanului, unde sunt amplasate și scaunele, la distanţa impusă de noile norme de siguranţă, rezultând astfel un număr limitat de locuri pentru spectatori.
Intrarea în spaţiul de joc se va face începând cu ora 18:15.
Important - conform noilor reglementări, participarea la evenimentele culturale în aer liber este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
Organizatorul va asigura verificarea dovezilor medicale prezentate de către fiecare participant, pentru îndeplinirea condiţiilor de acces, în prezenţa reprezentanţilor Poliţiei Locale.