Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 89 (7701)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Transfer

Conacul Vârnav Liteanu din Liteni a fost preluat de Institutul Naţional al Patrimoniului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat că Guvernul României a aprobat, joi, o hotărâre pentru darea în administrarea Institutului Național al Patrimoniului a Casei Vârnav Liteanu, din oraşul Liteni. Clădirea este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice a județului Suceava. Bogdan Gheorghiu a amintit că această casă boierească, ridicată în secolul al XVIII-lea, a fost donată Ministerului Culturii de către un descendent al domnitorului Moldovei Ioniță Sandu Sturdza. Gheorghiu a mai spus că Ministerul Culturii a încheiat un contract de donație cu proprietarii. Potrivit ministrului Culturii, clădirea de patrimoniu urmează să parcurgă un amplu proces de restaurare și să devină un centru de pregătire pentru restauratori, coordonat de Institutul Național al Patrimoniului, care să contribuie la dezvoltarea și consolidarea meseriilor implicate în protejarea patrimoniului arhitectural, dar și la specializarea profesioniștilor din muzee și instituții de cercetare.

Demersurile pentru preluarea Casei Vârnav Liteanu au fost inițiate de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, din noiembrie 2019, fiind necesară parcurgerea mai multor etape, obținerea a numeroase avize, inclusiv de la Ministerul Finanțelor și cel al Justiției.

Conacul a fost ridicat de boierul Teodor Vârnav Liteanu în 1790, fiind apoi refăcut în 1900.

De localitatea Liteni şi de acest conac și-au legat numele patru familii cu notorietate: boierii Vârnav-Liteanu, Kogălniceanu, Krupenschi (fost primar la Iași) și Sturdza. La sfârșitul secolului XIX, aici a locuit o perioadă fiica lui Mihail Kogălniceanu, Lucia, care se măritase cu un descendent al neamului Liteanu. De acest conac se leagă şi numele lui Gheorghe Vârnav Liteanu, fost Ministru Plenipotenţiar la Berlin, decorat cu marele cordon al Ordinului Coroana României, marele cavaler al Ordinului Albert de Bavaria, marele Cordon al Ordinului Wilhelm I, mare ofiţer al Ordinului Steaua României, decedat la 23 martie 1905.

Conacul, împreună cu suprafaţa de 40 de ha de teren, a fost preluat de statul român comunist de la Alexandru C. Crupenschi, ginerele lui Alexandru Vârnav Liteanu, conform Decretului-Lege nr. 83/1949. După naționalizare, conacul a fost folosit de Gospodăria Agricolă de Stat Iţcani, iar în perioada 1960-2001 conacul a adăpostit o casă de copii.

Clădirea a fost retrocedată în 2003 lui Johannes Sturdza, stabilit în Germania, moştenitor testamentar al Magdalenei Crupenschi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conacul Vârnav Liteanu din Liteni a fost preluat de Institutul Naţional al Patrimoniului.
 Vizualizări articol: 881 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Conacul Vârnav Liteanu din Liteni a fost preluat de Institutul Naţional al Patrimoniului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei