Este extraordinar faptul că în România, pe 15 ianuarie, se sărbătorește Ziua Culturii Naționale, nu doar pentru a promova arta, literatura, efortul academic și cultura în general, ci și pentru a aminti tuturor cât de importantă este contribuția poetului național Mihai Eminescu la dezvoltarea culturală a națiunii române. Se împlinesc peste zece ani de când a fost adoptat un proiect de lege care propunea data de 15 ianuarie nu doar ca pe o zi în care „celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național”.
Cultura unui neam se construiește în fiecare zi, atunci când copiii noștri sunt învățați să iubească studiul, literatura și arta, când citesc o carte din curiozitate și, din plăcere, când sunt educați să respecte valorile și să fie conștienți de importanța fiecărui individ în societate. Cultura națională nu ar trebui celebrată doar o dată pe an, ci de fiecare dată când pășim într-o școală, când intrăm în bibliotecă sau vizităm un muzeu, când mergem la teatru sau într-o sală de concerte.
Când vorbim despre Cultura Națională a României, unul dintre cei mai importanți piloni ai acesteia este chiar poetul Mihai Eminescu, și asta nu doar pentru că opera sa literară este de o valoare covârșitoare, ci și pentru că a luptat pentru afirmarea românilor, crezând cu toată ființa în destinul lor istoric. Ne amintim încă o dată de această figură emblematică a culturii românești, Mihai Eminescu, poetul care prin versul său a pus România pe harta literaturii europene, „omul deplin” al culturii noastre, cel care merită recitit de fiecare dintre noi și prețuit pentru moștenirea pe care ne-a lăsat-o.
Conducerea IȘJ Suceava