La Muzeul de Științele Naturii din municipiul Suceava s-a deschis expoziția de grafică și pictură „Trepte spre lumină” a artistului Dan Hodoroabă. Natura cu toate frumusețile și tainele ei i-a oferit artistului subiecte și motive pe care le-a transpus în lucrările de grafică și pictură, în manieră personală, cu sensibilitate și abilitate artistică. Dan Hodoroabă nu ilustrează realitatea (care este doar un punct de plecare), nu o reproduce aidoma, ci este preocupat de esențializarea ideilor, semnificația și expresia formelor. Petrecându-și copilăria la bunici, în satul Carniceni, comuna Țigănași, județul Iași, s-a încărcat cu amintiri din viața satului moldovenesc, plin cu livezi, păduri, poteci, râuri frumoase și viețuitoare diverse; cu oameni simpli, harnici, hâtri, cu bun-simț și cu modestie.
Născut în zodia Capricornului, la Iași, artistul moștenește de la mama sa, poetă, dragostea pentru frumos și sensibilitatea artistică. Preocupat să deseneze încă din clasele primare, a fost înscris la Liceul de Muzică și Arte Plastice „Octav Băncilă” din Iași, unde a terminat clasele V – VIII. Și-a continuat studiile la Liceul „Mihail Sadoveanu”, profil real, și apoi la Facultatea Construcții Civile din Iași. A rămas fidel desenului, după cum se destăinuie: „Am încercat alt drum pentru împlinirea mea profesională, dar dragostea pentru desen nu m-a părăsit niciodată”.
După terminarea studiilor, a rămas o perioadă în Iași, după care s-a stabilit în Suceava, unde s-a remarcat prin lucrările sale de grafică, prin spiritul său inventiv și prin originalitatea creațiilor sale. A deschis expoziții personale și a participat la expoziții de grup în Suceava, Iași și Galați.
Dan Hodoroabă creează compoziții figurative în tehnica graficii alb-negru și picturii - ulei pe pânză, sugestive, originale, prin care ne introduce într-o nouă realitate. Este un artist discret, modest, perseverent, tenace și cu multă, multă răbdare. În repertoriul său de forme întâlnim copacul (Vis cu măști; Nu război- V; Peisaj de iarnă-Suceava), pasărea (Gingășie; Puritate; Puritate sufletească; Mesager al păcii; Nud cu porumbel), corpul uman-femeia și bărbatul. Reia aceste motive cu consecvență, în funcție de tema aleasă, pentru a le da un nou înțeles. Artistul nu are afinitate pentru narațiune și pentru detaliu, preocupat fiind să creeze mereu un dialog între real și imaginar prin forme simplificate, stilizate, sugestive. Compune spații plastice în care redă mișcarea, viața, prin linii curbe, suple, ferme și suprafețe mari, aerate, albe sau negre. Uneori, abordează linii simple, fine, combinate cu unele modulate. Alteori, intervine în compoziții și cu suprafețe contrastante sau cu hașuri, prin care obține structuri și expresivități care impresionează. Propune publicului să-i privească desenele și să descopere poveștile din spatele formelor compoziționale.
În reprezentarea corpului uman, artistul nu este preocupat numai de frumusețea și senzualitatea lui, ci și de satirizarea unor caractere, năravuri, ticuri și slăbiciuni umane, de valori morale, de atitudini precum: fragilitatea, melancolia, gingășia, dragostea, visul, puritatea, superficialitatea, moravurile ușoare.
O temă des întâlnită în creația lui Dan Hodoroabă este nudul (Nud semeț; Relaxare; Studiu I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII; Nud ambițios; Nud cu amintiri; Nud de tânără femeie; Nud pudic; Nud încrezător; Nud visător; Cele trei grații; Nud în meditație; Încordare, Maternitate etc.). Se evidențiază, în majoritatea compozițiilor cu nuduri, diversitatea atitudinilor, gestica personajelor, uneori senzualitatea, alteori valorile morale sau defectele omenești.
Un gen preferat de artist este și portretul (Mântuitorul Iisus; Portret de băiat; Portret- Liviu Antonesei; Portret gânditor; Autoportret 1, 2, 3, 4; Portret Laura C; Portret de fată; Portretul profesorului Juncu; Studiu XI; Portret de femeie; Portret de bărbat; Portret de bărbat 2; Portret de femeie cu coc; Portret frământat psihic etc.). În portrete, autorul intră în psihologia și trăirea personajelor, surprinde caracterul și expresivitatea prin contururi liniare, fine, combinate și cu suprafețe alb-negru. O parte din lucrări sunt create cu umor și stârnesc râsul și buna dispoziție a privitorului. În altele, descoperim tristețea, îngândurarea și grijile de fiecare zi.
Pe lângă compoziții grafice, artistul a ilustrat câteva volume de versuri semnate de mama sa, poeta Maria Hodoroabă Velescu: Pe aripile timpului; Loteria destinului; Viața-i vis și visul viață; Visul - O altă față a vieții.
În pictură (Turnul roșu; Centrul vechi; Biserica Coconilor), artistul se remarcă prin siguranța desenului și prin sintetizarea formelor. Folosește o cromatică cu tonuri de verzuri și ocruri, grizate, pastelate, liniștite.
- Prin acuratețea ductului liniar, ritmul formelor, fantezie, coerența viziunii și spiritul său liber, Dan Hodoroabă a creat o operă încărcată cu sensuri noi, proaspete, optimiste, care te captează și te încântă și care merită să fie cunoscută și apreciată.
Artist plastic, prof. Lucia Pușcașu