miercuri, 19 feb 2020 - Anul XXV, nr. 40 (7345)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Întâlnire de suflet

Sărbătoarea pentru dolheşteni iubitori de cultură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Duminică, 16 februarie, Primăria comunei Dolheşti a găzduit mai multe momente culturale şi artistice, reunite într-o întâlnire de suflet care i-a reunit pe iubitorii de cultură de pe Valea Şomuzului. În deschiderea manifestărilor a avut loc prezentarea revistei „Erupţii dolheştene”, un produs al cenaclului cu acelaşi nume, înfiinţat în urmă cu şase ani. Prezentarea revistei a fost făcută de profesorul Valeriu Sandovici, cel care pe lângă enumerarea articolelor cuprinse în paginile publicaţiei, a dat o notă aparte momentului prin presărarea de amintiri. Au mai luat cuvântul educatoarea Ana Dănilă, profesoara Ecaterina Marian, nonagenarul Ioan Dănilă, iar prof. Mircea Aanei a recitat, printre altele, poezia „Liturghia pădurii”. A fost o ocazie bună ca o parte din membrii „Erupţii dolheştene” să recite sau să dea citire propriilor creaţii. Un omagiu celui care a fost model pentru mulţi dintre cei care trăiesc sau au plecat din Dolheşti a fost adus profesorului Petru Sandovici prin poeziile dedicate de membrii cenaclului, dar şi prin manifestarea însăşi.

Un alt moment emoţionant l-a avut în centru pe deţinătorul unei colecţii etnografice impresionante, învăţătorul Vasile Cărăbuş. Tot în calitate de membri ai cenaclului au luat cuvântul scriitorul Alexa Paşcu, care a vorbit despre poezie, dar şi despre poetul naţional Mihai Eminescu, Răducu Dănilă şi bunul prieten al localnicilor Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, din cadrul Centrului Cultural Bucovina.

 

Scriitoarea Maria Mitocaru, Cetăţean de Onoare al comunei Dolheşti

O altă partea a manifestării a fost dedicată unui om drag de-al locului, născut la Dolheşti şi educat de dascălii acestui sat, farmacista Maria Mitocaru. Pentru că sprijinul dumneaei este recunoscut de mulţi locuitori ai comunei, autorităţile locale au răsplătit-o cu titlul de Cetăţean de Onoare. Primarul comunei, Cristi Bărculescu, i-a înmânat farmacistei Maria Mitocaru titlul de Cetăţean de Onoare al comunei pe care o conduce, în aplauzele celor prezenţi. A fost un bun prilej prin care edilul comunei să îi anunţe pe cetăţeni despre faptul că vor avea cel mai mare şi modern cămin din zonă, dar şi despre alte proiecte care să susţină viaţa culturală şi spirituală a comunei Dolheşti. Au fost readuse în memoria participanţilor momentele în care doamna Mitocaru, copil fiind, recita cu ardoare poezii pe scena căminului cultural în faţa unui public numeros.

Momentul decernării înaltei distincţii a stârnit emoţii Mariei Mitocaru deoarece pentru ea locul natal este un loc sacru, iar casa părintească, părinţii, locurile şi oamenii acestei aşezări de pe Şomuz au constituit motive de inspiraţie. Cu acest prilej, scriitorul Mircea Aanei i-a dedicat o poezie doamnei Mitocaru.

Premergător acestui moment emoţionant a fost prezentată cartea „Dragoste de viaţă”, aparţinând Mariei Mitocaru. Prezentarea cărţii a fost făcută într-un stil aparte de prof. Teodora Sandu, iar despre autoare şi cartea sa de poezii au mai vorbit şi alţi prieteni prezenţi la Dolheşti, printre care s-au numărat şi distinsa profesoară Mioara Gafencu şi prof. Constantin Bulboacă. Cei prezenţi au fost încântaţi şi de câteva momente muzicale susţinute de Liviu Chelaru, Ionel Livadaru, Alexandru Livadaru, Vasile Sandu şi câţiva copii au recitat din creaţiile Mariei Mitocaru.

Pentru a demonstra încă o dată apropierea de satul natal şi de oamenii acestuia, Maria Mitocaru a oferit cadouri şi premii în bani unor copii cu rezultate foarte bune la învăţătură.

 

Calendarul tradiţiilor şi obiceiurilor din Dolheşti

La evenimentul de la Dolheşti a fost prezentă şi Mirela Nechita, fondatoarea Asociaţiei pentru Promovarea Văii Şomuzului, şi care la propunerea Mariei Mitocaru va contribui la realizarea unui calendar special care să cuprindă date legate de tradiţiile şi obiceiurile din Dolheşti. De asemenea, momentele importante ale evenimentului au fost surprinse de Ana-Maria Sandu, fotoreporter, membră a colectivului de redacţie al revistei „Erupţii dolheştene”.

Gazda evenimentului a fost Costel Befu, cel care s-a ocupat până în ultima clipă de buna organizare şi desfăşurare a evenimentului, reuşind să lege trecutul de prezent, prin omagierea celui care a fost Petru Sandovici, căruia i-a fost dedicată luna februarie şi prin acordarea titlului de cetăţean de onoare unui om care a făcut multe lucruri pentru Dolheşti, farmacista Maria Mitocaru.

La final Ansamblul Folcloric „Străjerii” a susţinut un moment artistic.

Pe parcursul lunii februarie, la Şcoala Gimnazială Dolheşti se desfăşoară mai multe manifestări sub titlul „Făurar  - Luna Petru Sandovici”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătoarea pentru dolheşteni iubitori de cultură.
 Vizualizări articol: 2498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sărbătoarea pentru dolheşteni iubitori de cultură5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei