Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 feb 2020 - Anul XXV, nr. 29 (7334)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Inedit

Sute de piese de colecţie din categoria Trench Art, expuse la Muzeul de Istorie Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Galeria Pod a Muzeului de Istorie Suceava a fost vernisată miercuri, 5 februarie, expoziţia temporară „Arta Tranşeelor”, care cuprinde sute de piese de colecţie din categoria Trench Art.

A fost al unsprezecelea vernisaj al expoziţiei itinerante „Arta Tranşeelor”, la care au fost prezenţi şi colecţionarii Cristian şi Mihail Dumitru, de la Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti, care au prezentat povestea proiectilelor, a cartuşelor, a obuzelor, a grenadelor şi a altor piese de armament pe care soldaţii români, dar şi de alte naţionalităţi, aflaţi pe front, în spitale de campanie sau în prizonierat, le-au realizat, unele dintre ele fiind considerate adevărate opere de artă.

 

Obiecte salvate de la fier vechi şi de la târguri de antichităţi

După cum a spus şi inginerul Cristian Dimitru, în timpul celor două războaie mondiale şi în perioada interbelică au fost realizate obiecte decorative sau de uz casnic din tuburi de obuze, gloanţe, cartuşe sau grenade. Cei doi colecţionari au salvat de la fier vechi şi au achiziţionat de la târgurile de antichităţi numeroase obiecte realizate în tranşee, adunând în expoziţie sute de obiecte realizate din material militar.

Am aflat de la autorii expoziţiei că cele mai multe dintre obiectele expuse au fost achiziţionate din România, pe parcursul a trei decenii. Cristian Dumitru a mai povestit că prima piesă din colecţie a fost achiziţionată în anul 1990 şi a fost o scrumieră făcută dintr-o felie de ţeavă de tun din perioada Primului Război Mondial, având în interior o brichetă prelucrată dintr-un cartuş. Întreaga colecţie a fraţilor Cristian şi Mihail Dumitru cuprinde peste 500 de piese. În expoziţia „Arta Tranşeelor” puteţi vedea şi zeci de tuburi de obuz transformate în veioze, râşniţe sau scrumiere, care au fost adunate de-a lungul anilor de colecţionari din Franţa, Italia, Belgia, Germania şi România. Puteţi admira şi zeci de binocluri, felinare, busole, lanterne, calculatoare de aviaţie, lăzi de muniţie, hărţi etc.

 

Expoziţiarămâne deschisăpânălasfârşitul lunii martie

După cum au precizat şi reprezentanţii Muzeului Bucovinei la vernisaj, obiectele expuse prezintă publicului o altă latură a războaielor, mai puţin cunoscută, „Fenomenul Arta tranşeelor - Trench Art”. Apărut în perioada războaielor duse de Napoleon I, curentul artistic a cunoscut o ascensiune fulminantă în timpul Primului Război Mondial. Termenul de Trench Art sau arta din tranşee este utilizat pentru a descrie suvenirurile realizate manual sau manufacturate în ateliere militare în timpul Primului Război Mondial, în perioada interbelică şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sucevenii şi nu numai pot să admire la Muzeul de Istorie sute de obiecte cu valori artistice deosebite, din cea mai mare colecţie privată din România, aparţinând colecţionarilor Cristian şi Mihail Dumitru, vaze pentru flori, brichete, tabachere, rame pentru fotografii, veioze, căni, sfeşnice, realizate, marea majoritate, în timpul Primului Război Mondial, dar şi ulterior de către soldaţi, prizonieri sau de invalizi de război, din cartuşe, obuze, proiectile, lăzi de muniţie, binocluri, canistre, grenade. Expoziţia este accesibilă publicului în perioada 5 februarie – 29 martie 2020.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de piese de colecţie din categoria Trench Art, expuse la Muzeul de Istorie Suceava.
 Vizualizări articol: 2682 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sute de piese de colecţie din categoria Trench Art, expuse la Muzeul de Istorie Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei