Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 feb 2020 - Anul XXV, nr. 26 (7331)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cultural

„Sărbătorile Memoriei” i-au adunat pe iubitorii de artă la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vineri, 31 ianuarie, începând cu ora 14.00, în sala ”Elena Greculesi” din cadrul Bibliotecii Bucovinei ”I.G. Sbiera”, a avut loc acțiunea culturală ”Sărbătorile Memoriei”, organizată de Centrul Cultural ”Bucovina” Suceava sub egida Consiliului Județean Suceava. Acest eveniment a marcat Ziua Artelor Plastice Bucovinene, după ce la aceeași dată, în 1932, la Cernăuți lua ființă Societatea Artiștilor Plastici Bucovineni.

În cadrul acestei manifestări, artiştii plastici Ioan Bodnar şi Ovidiu Ambrozie Bortă BOA au primit titlul de „Seniori ai Artelor”. În cadrul aceluiași eveniment au avut loc şi lansări de carte. Astfel, cărţile scriitorilor Ştefan Stroe şi Tiberiu Cosovan, plecaţi mult prea devreme dintre noi, volume editate cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Suceava, au fost dăruite tuturor participanţilor la manifestare. Este vorba despre „Mistagogia penumbrei”, semnată de Tiberiu Cosovan, precum și de romanul „De-a buşilea, în pas de defilare”, alături de primul volum de epigrame intitulat „Toţi ca unul, unii contra toţi”, ambele semnate de regretatul autor Ştefan Stroe.

Prima diplomă de ”Senior al artelor plastice bucovinene” a fost acordată în cadrul festivității pictorului Ioan Bodnar din Rădăuți, care a împlinit vârsta de 75 de ani, urmat de cel mai tânăr senior al artelor plastice bucovinene, Ovidiu Ambrozie Bortă BOA, care a fost răsplătit cu o diplomă de ”Senior al artelor plastice bucovinene” în preajma împlinirii vârstei de 50 de ani și care s-a adresat emoționat audienței: ”Sunt onorat pentru această distincție, este ceva fantastic pentru mine să fiu urcat în galeria seniorilor cu toate că în acest an împlinesc doar 50 de ani. Mă consider totuși un junior al seniorilor, nicidecum un senior al seniorilor.”

Criticul Ovidiu Vintilă a fost cel care a făcut prezentarea romanului „De-a buşilea, în pas de defilare”, semnat de regretatul umorist Ștefan Stroe, pe care l-a prezentat ca fiind ”un personaj al urbei extrem de jovial, mereu cu un zâmbet pe colțul gurii și care a ieșit în evidență prin irepresibila lui poftă de a  povesti, iar acest lucru se vede în acest volum, în care se simte darul lui special pentru poveste și mai mult decât atât, pentru viață. El trăia în viață și se simțea participant la tot ce însemna societatea. Din acest motiv cred că a și izvodit acest roman, pe care citindu-l veți vedea că are ca temă viața pur și simplu, viața funcționărească pe care a trăit-o în comunism, acea perioadă distopică, dar care, iată, s-a prelungit, din păcate pentru noi. Ștefan Stroe, un autor cu un spirit de observație extraordinar, reușește să creioneze psihologii în acest volum, cu o acuratețe extraordinară, acesta fiind unul dintre marile merite ale acestei scriituri. Unor fapte minore el reușește să le dea acea forță, pe care o poate da numai literatura de calitate.” Despre cele două volume semnate de Ștefan Stroe a vorbit și Bobi Stroe, fiul autorului, care le-a mulțumit celor implicați în realizarea lor, amintind că volumul de epigrame „Toţi ca unul, unii contra toţi” este unul dintr-o serie destul de lungă ce va urma, materialul realizat de autor de-a lungul vieții fiind unul consistent.

„Mistagogia penumbrei”, după cum afirmă scriitorul Ion Drăguşanul, iniţiatorul ciclului de manifestări cu genericul „Sărbătorile Memoriei”, este o carte gândită de Tiberiu Cosovan în două părţi: prima închinată unor „Amintiri retro-nostalgice din Suceava de altădată”, iar cealaltă, dedicată semenilor săi creatori, personalități cu adevărat importante din Suceava și evenimentelor la care el ținea foarte mult, Festivalul Medieval ”Ștefan cel Mare” și ”Bucovina Rock Castle”, adunate în „Exerciţii de memorie retro-nostalgice”. ”Deși păreau firi diametrale, există o mare asemănare între Ștefan Stroe și Tiberiu Cosovan, amândoi având acel gen de generozitate inteligentă”, a ținut să amintească Ion Drăgușanul, organizatorul evenimentului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Sărbătorile Memoriei” i-au adunat pe iubitorii de artă la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”.
 Vizualizări articol: 2263 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Sărbătorile Memoriei” i-au adunat pe iubitorii de artă la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei