Vineri, 31 ianuarie, începând cu ora 14.00, în sala ”Elena Greculesi” din cadrul Bibliotecii Bucovinei ”I.G. Sbiera”, a avut loc acţiunea culturală ”Sărbătorile Memoriei”, organizată de Centrul Cultural ”Bucovina” Suceava, sub egida Consiliului Judeţean Suceava. Acest eveniment a marcat Ziua Artelor Plastice Bucovinene, după ce la aceeaşi dată, în 1932, la Cernăuţi se înfiinţa Societatea Artiştilor Plastici Bucovineni.
În cadrul acestei manifestări, artiştii plastici Ioan Bodnar şi Ovidiu Ambrozie Bortă BOA au primit titlul de „Seniori ai Artelor”. În cadrul aceluiaşi eveniment au avut loc şi lansări de carte. Astfel, cărţile scriitorilor Ştefan Stroe şi Tiberiu Cosovan, plecaţi mult prea devreme dintre noi, volume editate cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Suceava, au fost dăruite tuturor participanţilor la manifestare. Este vorba despre „Mistagogia penumbrei”, semnată de Tiberiu Cosovan, precum şi de romanul „De-a buşilea, în pas de defilare”, alături de primul volum de epigrame intitulat „Toţi ca unul, unii contra toţi”, ambele semnate de regretatul autor Ştefan Stroe.
Prima diplomă de ”Senior al artelor plastice bucovinene” a fost acordată în cadrul festivităţii pictorului Ioan Bodnar, din Rădăuţi, care a împlinit vârsta de 75 de ani. A urmat cel mai tânăr senior al artelor plastice bucovinene, Ovidiu Ambrozie Bortă BOA, care a fost răsplătit cu diploma de ”Senior al artelor plastice bucovinene” la împlinirea vârstei de 50 de ani şi care s-a adresat emoţionat audienţei: ”Sunt onorat pentru această distincţie, este ceva fantastic pentru mine să fiu urcat în galeria seniorilor, cu toate că în acest an împlinesc doar 50 de ani. Mă consider totuşi un junior al seniorilor, nicidecum un senior al seniorilor.”
Criticul Ovidiu Vintilă a fost cel care a făcut prezentarea romanului „De-a buşilea, în pas de defilare”, semnat de regretatul umorist Ștefan Stroe, pe care l-a prezentat ca fiind ”un personaj al urbei extrem de jovial, mereu cu un zâmbet pe colţul gurii şi care a ieşit în evidenţă prin irepresibila lui poftă de a povesti, iar acest lucru se vede în acest volum, în care se simte darul lui special pentru poveste şi mai mult decât atât, pentru viaţă.” Despre cele două volume semnate de Ștefan Stroe a vorbit şi Bobi Stroe, fiul autorului, care le-a mulţumit celor implicaţi în realizarea lor, amintind că volumul de epigrame „Toţi ca unul, unii contra toţi” este unul dintr-o serie destul de lungă ce va urma, materialul realizat de autor de-a lungul vieţii fiind unul consistent.
„Mistagogia penumbrei”, după cum afirmă scriitorul Ion Drăguşanul, iniţiatorul ciclului de manifestări cu genericul „Sărbătorile Memoriei”, este o carte gândită de Tiberiu Cosovan în două părţi: prima închinată unor „Amintiri retro-nostalgice din Suceava de altădată”, iar cealaltă, ca întotdeauna, semenilor săi creatori din Suceava, drept „Exerciţii de memorie retro-nostalgice”.