Poetul şi jurnalistul Mihai Sultana Vicol a primit recent Premiul „Pamfil Şeicaru” pentru literatură la cea de-a XXX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură „Mihai Eminescu” de la Turnu Severin, desfășurat în perioada 14 -15 ianuarie 2020.
Premiul i-a fost conferit poetului sucevean în cadrul ceremoniei care s-a desfăşurat la Mănăstirea „Sf. Ana” Orşova (mănăstire ctitorită de reputatul ziarist interbelic Pamfil Şeicaru, în pridvorul cărei au fost aduse şi reînhumate osemintele acestuia).
Juriul pentru decernarea premiilor literare a fost format din academicianul Mihai Cimpoi (preşedinte), Florian Copcea (secretar), Emanuela Buşoi, Vasile Barbu, Vasile Bahnaru, Mihai Firică, Tudor Nedelcea, Marius Arbănași. În anul 2015, poetul Mihai Sultana Vicol a primit Premiul „Pamfil Şeicaru” pentru publicistică la cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură „Mihai Eminescu” de la Turnu Severin.
„Greierul gladiator”
Criticul și istoricul literar Theodor Codreanu îl numește pe poetul Mihai Sultana Vicol „greierul gladiator”. „Bârlădean prin copilărie și studii gimnaziale și liceale, Mihai Sultana Vicol s-a născut la Iași, pe data de 5 octombrie 1948, debutând editorial în 1979, la București, Editura Litera, cu <Cândva fântâni>, la care s-au adăugat, până în anul 2019, alte 25 de cărți: poezie, proză, publicistică, interviuri. Este membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala Iași, jurnalist ardent, incomod (redactor la <România liberă>, <Flacăra lui Adrian Păunescu> etc.), colaborator la numeroase publicații din Țară și din Basarabia, unde figurează și ca membru de onoare al breslei scriitoricești. (...). Greierul, simbolul poetului cântăreț din fabulă, este condamnat să sângereze, să lupte ca un gladiator pentru umanitatea în derivă, să devină un <mântuitor> în <abatoarele lumii>veacului XX, <sfărâmat de pumnul / negru al brumei>”, a scris academicianul Theodor Codreanu în cartea sa ”Scriitori vasluieni”, apărută în 2019.