Echipa ”România, te iubesc!” a lansat marţi, la Universitatea din Suceava, cartea ”Ne facem bine”, volum ce cuprinde 21 de poveşti de succes, ai căror eroi sunt români curajoşi şi implicaţi, care au harul de a-i ajuta pe alţii, români care fac binele posibil.
„Ne facem bine. O antologie de fapte extraordinare văzute şi vorbite la <România, te iubesc!>”cu texte de Paula Herlo, Rareş Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu şi cuvânt înainte de Cristian Leonte, este o carte prin care autorii îşi doresc să inspire şi alţi români, prin care oferă modele de succes cititorilor.
”O carte în care vedem jumătatea plină a paharului”, după cum a afirmat jurnalistul Alex Dima.
Acesta a mărturisit că, în 2018, echipa de la Pro TV a lansat volumul ”România, te iubesc!”, care cuprinde „anchete, materiale difuzate de-a lungul timpului în cadrul emisiunii”. Pentru volumul numărul doi cei de la Editura Humanitas le-au propus jurnaliştilor o carte care să scoată România din starea de depresie profundă în care se află, care să marcheze în mod simbolic trei decenii de la Revoluţie.
„Avem multe poveşti frumoase, asta pentru că de-a lungul vremii am întâlnit mulţi oameni care fac binele posibil, oameni care şi-au pus viaţa şi familiile în slujba binelui. Aceste poveşti trebuie să fie spuse, trebuie să le cunoaştem. E o carte care vine ca un răspuns la eterna noastră lamentare naţională <Nu ne mai facem bine> şi, dacă facem un exerciţiu de sinceritate, trebuie să recunoaştem cu toţii că am spus asta de multe ori. Ne facem bine, trebuie doar să facem un pas, să ieşim din confortul nostru şi să începem schimbarea cu noi”, a completat Alex Dima.
Una dintre poveştile relatate de jurnalistul Pro TV, în carte, face referire la Aşezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie” Rădăuţi, destinat orfanilor şi copiilor din familii dezorganizate, activitatea acestuia axându-se pe creşterea, îngrijirea şi educarea lor. Maica Ecaterina este mamă pentru 126 de copii adoptaţi de Aşezământ.
„Societatea se va face bine când aceşti oameni ne vor deveni modele”
La rândul său, jurnalistul Rareş Năstase a arătat că echipa ”România, te iubesc!” era ”datoare” cu această carte pentru că munca ”de pe teren” le-a facilitat întâlnirea cu oameni deosebiţi, nu doar cu partea gri a României.
”Am făcut reportaje, investigaţii, în care arătam foarte multe nereguli, dar avem şi materiale în care arătăm oamenilor multă lumină, persoane care reuşesc să pună şi România pe harta lumii. Se întâmplă să găsim pe teren oameni tare faini şi trebuie scoşi în faţă, puşi în valoare, oameni de la care avem ce învăţa, de la care ne luăm energia, care ne inspiră. Societatea românească se va face bine când aceşti oameni ne vor deveni modele, repere”, a punctat Rareş Năstase.
De 21 de ani în echipa Pro TV, Paula Herlo a consemnat în ”Ne facem bine” trei poveşti de succes. Prima este cea a Oanei Gheorghiu şi a lui Carmen Uscatu (Asociaţia Dăruieşte Viaţă), care au demarat în 2017 proiectul de construcţie a unui spital pentru copii, bazându-se pe fonduri private. Spitalul de Oncologie şi Radioterapie Pediatrică va fi primul spital specializat în oncologie pediatrică din România.
A doua poveste este a medicului Margit Şerban, şefa Clinicii de Oncopediatrie de la Timişoara, care salvează copiii bolnavi de cancer şi care a bifat o serie de premiere şi reuşite în domeniul medical.
Al treilea caz este despre Bogdan Tănasă, din Iaşi, care construieşte din donaţii case pentru familii încercate de greutăţi şi ajută copiii nevoiaşi să meargă la şcoală.
„Lucrurile s-au schimbat, dar nu cu viteza cu care ne-am dorit”
În relatarea sa, jurnalistul Cosmin Savu a povestit despre societatea românească, aflată de 30 de ani într-o continuă tranziţie, şi despre lucrurile care-l motivează în anchetele şi reportajele lui.
„S-a schimbat regimul şi am devenit şi eu adult şi am început să-mi pun probleme <Eu ce pot să fac, ce ne mână în luptă?>. Copiii noştri, cel mai sigur. Vreau să avem un răspuns pentru ei”, a arătat Savu.
Acesta a mărturisit că de-a lungul celor 11 ani de emisiune (23 de sezoane) a întâlnit oameni extraordinari a căror poveste merită să fie cunoscută.
În carte a povestit despre Mihnea, românul care a reuşit să pună România pe harta evenimentelor ecvestre, despreIoan Popa sau „Nelu Tăiţelu’”, omul de afaceri care vrea să dezvolte turismul din Banat, şi despre Florin Talpeş, creatorul Bitdefender, cel mai vândut produs românesc.
Paul Angelescu, mezinul echipei ”România, te iubesc!”, a evidenţiat că lucrurile s-au schimbat în bine de la Revoluţie, însă nu cu viteza pe care ne-am fi dorit-o.
„Analizând imagini de arhivă din anii ‘90, 2000, 2010, am constatat că lucrurile s-au schimbat în bine, poate nu cu viteza cu care ne-am fi dorit, însă e o diferenţă imensă de atunci şi acum. Ca să ne facem bine trebuie ca fiecare să facă bine în pătrăţica lui de la muncă, la locul de muncă etc.”, a subliniat jurnalistul, acesta adăugând că în cartea lansată a relatat poveştile a patru români deosebiţi.