marţi, 17 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 295 (7296)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Valori creștine

Piese de mare valoare artistică, de la biserici din Slovacia, pot fi admirate la Muzeul de Istorie din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima colaborare cu obiecte de patrimoniu dintre Slovacia și România s-a materializat în expoziţia „Din casa Domnului”, vernisată vineri, 13 decembrie a.c., la Muzeul de Istorie din Suceava, fapt subliniat la vernisaj de către  Excelenţa Sa Karol Mistrík, ambasadorul Republicii Slovace în România. Expoziția cuprinde 35 de statui din lemn, databile între secolele XIV-XVIII, provenind de la biserici catolice din estul Slovaciei şi aflate în colecţiile muzeului din Košice. Evenimentul de la Suceava s-a bucurat de participarea directorului Muzeului Est-Slovac din Košice, Robert Pollak, a directorului Muzeului Šarišske, din Bardejov, Slovacia, František Gutek, și a directorului Muzeului Josa Andras, din Nyiregyhaza, Ungaria, Tibor Rémiás. La organizarea manifestării au sprijinit, de asemenea, directorul interimar Peter Szolyák, de la Muzeul Herman Otto din Miskolc, Ungaria, și  Abel Kónya, director al Galeriei de Artă Miskolc.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, și-a exprimat speranța că această colaborare va continua în anii următori, „în ambele sensuri”. De altfel, muzeul sucevean are deja programate trei expoziții în Slovacia: expoziția Oliver Mark, în 2020, Cucuteni – în 2021 și orfevrărie, în 2022.

În ceea ce privește piesele expoziției din colecțiile muzeului din Košice, directorul Ursu a arătat că sunt veritabile obiecte de artă, care „se disting prin delicateţea execuţiei şi prin valoarea artistică” și care au fost prezentate în expoziții din Slovacia, Franţa şi Ungaria. Statuile care îi reprezintă pe Fecioara Maria cu Pruncul Iisus, Apostolii, Sfinţii Cosma şi Damian sau Sfânta Barbara amintesc în prag de Crăciun de valorile creştine aşa cum erau ele receptate cu secole în urmă, de devotamentul celor care au executat aceste capodopere şi de veneraţia celor care le-au admirat.

Expoziţia rămâne la Muzeul de Istorie din Suceava până în data de 29 martie 2020.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Piese de mare valoare artistică, de la biserici din Slovacia, pot fi admirate la Muzeul de Istorie din Suceava.
 Vizualizări articol: 1472 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piese de mare valoare artistică, de la biserici din Slovacia, pot fi admirate la Muzeul de Istorie din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei