Expoziţia „Lumini şi umbre”, organizată de Grupul Artistic Independent Domino, a fost vernisată marţi, 26 noiembrie, la Muzeul de Istorie Suceava. Peste 30 de lucrări semnate de Radu Bercea, Iosif Csukat şi de regretatul nostru coleg, jurnalist şi artist plastic, mutat la Ceruri, Tiberiu Cosovan, în memoria căruia a fost organizată şi expoziţia, au fost expuse la muzeu spre bucuria şi admiraţia unui număr mare de participanţi.
Au fost invitaţi să vorbească despre expoziţie prof. Vespasian Ionaşcu, prof. Constantin Bulboacă şi artistul Constantin Ungureanu-BOX.
Privitorii, cei care „au citit şi recitit” cu ochii şi cu sufletul tablourile de pe simeze, au observat că expoziţia este de fapt o pledoarie pentru linie şi culoare, o preocupare individuală a artiştilor de a reda cât mai fidel propriile trăiri.
Acorduri cromatice duioase în lucrările lui Radu Bercea
La Radu Bercea observăm cât de delicat şi-a alcătuit peisajele, natura statică, în acuarelă, cu „sete” de culoare, cu acorduri cromatice duioase, din care se distinge într-un mod rafinat galbenul-miere, care reprezintă lumina, soarele, divinitatea, albastrul, care te duce cu gândul la cer, la mare, la galaxie sau verdele, culoarea armoniei, a calmului interior. Stăpânirea echilibrată a culorilor în lucrările artistului Radu Bercea este o trăsătură distinctă, care aduce linişte, duioşie chiar, atunci când sunt privite. Este de fapt o descoperire a sinelui, o vibraţie lăuntrică conturată de penelul lui Radu Bercea, care a adunat în cei 80 de ani peste 200 de expoziţii în ţară şi străinătate.
Prof. Constantin Bulboacă a afirmat că Radu Bercea este „un om de o modestie şi de o bunătate extraordinară, este foarte generos, aşa cum îi stă bine unui român adevărat. Toate picturile sale presupun o trăire intensă. Când te uiţi la un tablou, ştii clar că este un Bercea. El n-are 80 de ani... El ştie să muncească în fiecare zi, ştie să gândească, n-are timp de bârfe, de răutăţi. Personal, atunci când sunt în preajma lui Radu Bercea, mă liniştesc”. Radu Bercea, cu modestia sa caracteristică, a spus doar că expoziţia „Lumini şi umbre” a fost organizată în memoria prietenului Tiberiu Cosovan, dar şi pentru a marca Ziua Bucovinei şi Ziua Naţională a României, mulţumindu-le din suflet tuturor celor prezenţi la eveniment.
Iosif Csukat, exuberant, expansiv, deschis, alert, cu o puternică combustie interioară
Iosif Csukat a venit în faţa publicului cu câteva uleiuri pe pânză, peisaj şi natură statică, care exprimă vigoare, care evidenţiază talentul artistului în marcarea spaţialităţii, artist care foloseşte o cromatică îndrăzneaţă, o altă naraţiune a culorilor faţă de Radu Bercea, un artist care stăpâneşte bine tehnica cuţitului de paletă şi transparenţele. El le-a mulţumit participanţilor pentru prezenţa în număr mare la vernisaj, apreciind că în acest fel un artist prinde curaj şi va picta în continuare, văzând că lucrările lui sunt apreciate de public. În prezentarea sa, prof. Vespasian Ionaşcu apreciază că în pictură „Iosif Csukat este un exuberant, expansiv, deschis, alert, cu o puternică combustie interioară, explorator al farmecului naturii, dar şi al forţei telurice a pământului.”
Remember
În cadrul întâlnirii culturale de la Muzeul de Istorie, intitulată „Lumini şi umbre”, prof. Constantin Bulboacă a propus un moment de reculegere în amintirea dragului nostru Tiberiu Cosovan. Toţi cei prezenţi, împreună cu Rodica Cosovan, soţia artistului, au înălţat spre Cer „un gând de lumină şi iubire”, pe care Coso sigur le-a primit cu un zâmbet discret.
Jurnalistul Tiberiu Cosovan, care a rămas în amintirea tuturor ca un om cinstit, corect, onest, perseverent, un om de onoare, un model printre colegi, printre cunoscuţi, pentru prieteni, un exemplu de modestie, calităţi pentru care cu toţii îi purtăm admiraţie şi o vie recunoştinţă, s-a remarcat şi în pictură. „Am fost surprins mereu de trăirile din picturile lui Tibi Cosovan. Să trăieşti drama lui, să trăieşti suferinţa lui... Tibi era un om închis, care niciodată nu a vorbit de rău pe nimeni, care a vorbit puţin, a râs puţin, a zâmbit... Tibi mi-a spus că îmi face un portret şi a ieşit un peisaj. Eu m-am regăsit în acel peisaj. Este un lucru extraordinar!”, a spus Constantin Ungureanu-BOX.
Tiberiu Cosovan a impresionat în pictură prin echilibrul luminii, prin liniile fine pe care le creiona, ”prin curgere şi vibraţie, prin tristeţe şi însingurare”, prin tuşe stilistice complementare, prin suprapuneri de planuri şi prin felul sincer în care comunica mesajul, cu o discreţie ce l-a caracterizat toată viaţa. Prof. Constantin Bulboacă a completat că Tiberiu Cosovan a fost un om cu o deschidere extraordinară. De aceea, Tiberiu Cosovan va rămâne unic prin ceea ce a făcut, prin ceea ce a lăsat în urmă, cărţile sale, tablourile, miile de articole publicate în cotidianul Monitorul de Suceava.