Vineri, 15 noiembrie 2019, la Centrul de documentare şi informare de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, s-a desfăşurat Proiectul interdisciplinar „Educaţie – Valori – Modele”, activitate care a avut ca invitaţi pe maica stavroforă Irina Pântescu - întâia stareţă a Sfintei Mănăstiri Voroneţ, maica stavroforă Gabriela Platon, stareţa Mănăstiri Voroneţ, Maica Filoteia, conf. univ. dr. Carmen Cornelia Balan de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
Aşa cum am aflat de la prof.documentarist Mattyllena Boicu, în cadrul Conferinţei “Educaţie – Valori – Modele”, maica stavroforă Irina Pântescu a povestit despre drumul său în viaţă, care nu a fost uşor, dar l-a urmat cu credinţă şi cu încredere în puterea lui Dumnezeu, despre munca care i-a adus bucurii şi noi experienţe, făcând şi o comparaţie între o zi din perioada când era elevă şi o zi petrecută la şcoală de un elev din timpurile noastre, despre uşurinţa şi bucuria cu care învăţa întotdeauna, amintindu-şi cu nostalgie de anii petrecuți la şcoală, despre educaţie şi examenele vieţii. Măicuţa Irina le-a vorbit celor prezenţi şi despre viaţa monahală şi plecarea forţată din mănăstire în urma Decretului 410/1959 fiind nevoită să se retragă la Biserica Golia din Iaşi în perioada mai 1960 – septembrie 1972. Din septembrie 1972 – până în 1980 maica Irina a fost la Mănăstirea Moldoviţa, ca rasoforă, iar de pe 28 iulie 1980 până în aprilie 1991, când a venit la Voroneţ, a fost monahie. Măicuţa a vorbit şi despre parcursul profesional, despre modele pe care le-a avut în educaţie şi în viaţă, începând cu preotul satului care i-a fost profesor de religie şi mai ales de învăţătorul Niculae Gălăţeanu, figură luminoasă care i-a descoperit aplecarea specială pentru învăţătură, despre imaginea Voroneţului. În dialogul cu cei prezenţi, întâia stareţă a Sfintei Mănăstiri Voroneţ a pus accent deosebit pe rădăcinile de familie, izvoarele de înţelepciune al poporului român şi pe responsabilitatea muncii, Măicuţa Irina oferind şi câteva poveţe elevilor: să devină oameni maturi şi oameni de nădejde ai ţării; să aibă recunoştinţă faţă de părinţi, să ia din viaţă ceea ce este bun.
„Învăţaţi! Fiţi creştini! Fiţi români! Iubiţi ţara! Ceea ce doriţi să deveniţi, să deveniţi prin propria muncă!”, a fost îndemnul maicii stavrofore Irina Pântescu, înainte de a recita poezia „Două mii de ani”.
Elevii au fost profund impresionaţi de bogăţia de amintiri a maicii, de suferinţele prin care a trecut, de curajul ei de a depăşi obstacolele prin muncă şi prin credinţa în Dumnezeu.
Icoana unei legături între mamă şi fiice sub semnul ascultării, respectului, dragostei şi recunoştinței
La rândul său, maica stavroforă Gabriela Platon, a vorbit despre dragostea ce o poartă maica stareţă Irina faţă de obştea mănăstirii, investind, întotdeauna, fără zgârcenie, în formarea spirituală şi culturală a măicuţelor de la Mănăstirea Voroneţ. Grija măicuţei stareţe Irina a fost ca fiecare maică să termine o facultate, să crească fiecare cu calităţile cu care au fost înzestrate de Dumnezeu, dar, când este nevoie, împreună să formează un buchet foarte frumos.
„Este „Maica General”, cum o numeşte PF Părinte Patriarh Daniel, „Omul providenţial”, cum a numit-o ÎPS Pimen, Arhiepiscopul nostru; „Străjer al Măriei Sale, Domnul Ştefan cel Mare şi Sfânt”, cum îi place să se numească uneori; „Mamă” ocrotitoare, exemplu de viaţă duhovnicească, de demnitate şi patriotism cum o simţim noi toți cei care am avut şansa de a fi în preajma sa. Ca proinstareţă a Sfintei Mănăstiri Voroneţ, înţeleaptă şi pricepută, Măicuţa este deplin implicată în treburile mănăstirii”, a precizat maica stareţă Gabriela Platon.
Participanţilor la Conferinţa „Educaţie – Valori - Modele” au putu afla că, după 27 de ani de stăreţie, cadrul solemn şi duios al aşezării monahale alături de cuvioasa maică proinstareţă Irina, a stareţei - stavrofora Gabriela, în scaunul stăreţesc şi întreaga obşte este unul plin de adânci semnificaţii duhovniceşti: este icoana unei legături între mamă şi fiice sub semnul ascultării, respectului, dragostei şi recunoştinței. „În dragoste există respect şi respectul se află în dragoste. Căci cel pe care îl iubesc, îl şi respect. Şi cel pe care îl respect, îl şi iubesc. (Sf. Paisie Aghioritul).
Maica stareţă Gabriela Platon a vorbit tinerilor şi despre faptul că mândria de a fi român trebuie cultivată, importanţa Mănăstirii Voroneţ în a vorbi celor ce vin în ţara noastră despre însemnătatea lăcaşurile noastre şi despre sufletul poporului roman dar şi despre îndemnul Maicii Stareţe Irina spre obştea mănăstiri de a călători: „Mergeţi în lume să vedeţi cu ochii voştri şi să vă îmbogăţiţi mintea, că dacă eu vă povestesc, nu mă credeţi!”. Urmele bucuriei călătoriilor de suflet, în ţară sau străinătate, prin lăcaşuri de cult sau printre oameni au rămas, fiind transformate în cărţi.
Lansarea volumului “Poeziile Măicuţei”
Alături de tinerii liceeni fălticeneni a fost şi conf. univ. dr. Carmen Cornelia Balan de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, care, a povestit cu patos despre istoria apariţiei cărţilor şi DVD-urilor cu şi despre Mănăstirea Voroneţ, cărţi şi DVD-uri donate cu dragoste şi bucurie Centrului de documentare şi informare al şcolii. S-a vorbit şi s-au prezentat „Mănăstirea Voroneţ”, o carte album tradusă în mai multe limbi, „Sfânta M-re Voroneţ - Icoane”, „Mireasmă de albastru” – de Maica Elena Simionovici, o carte ce aduce elogiul mamei, „Sfaturi duhovniceşti” – soluţii pentru ceasurile de cumpănă; „Oameni la Sfânta M-rea Voroneţ”, „Mănunchi de gânduri”, „Ofrande”, „Bucuriile călătoriilor de suflet” de Maica Elena Simionovici, „Sfânta Mănăstire Voroneţ, un sfert de veac de la reînfiinţare”, “Poeziile Măicuţei” – care cuprinde o colecţie de poezii, ghicitori, fabule din vechile manuale de limba română.
Cu prilejul lansării cărţii şi DVD-ului „Poeziile Măicuţei”, în care vocea măicuţei Irina ne aminteşte de poeziile din vechiul Abecedar (cel de pe care a învăţat chiar Maica Irina), doamna conf. univ. dr. Carmen Balan a amintit şi de prima grădiniţa pilot înfiinţată de învăţătorul Niculae Gălăţeanu în satul Goruni, comuna Tomeşti, judeţul Iaşi, satul unde s-a născut maica Irina.
„Elevii au fost fascinaţi de oaspeţii noştri, au fost stimulaţi să reflecteze asupra timpului de învăţare, timpului de muncă, de ajutor pentru familie, au experimentat o oră de cultură altfel, au apreciat faptul că, în toate timpurile, educaţia a fost şi este o cheie de a găsi soluţii în orice împrejurare, la orice fel de problemă, de a-şi menţine verticalitatea. În urma dialogului purtat cu invitaţii, tinerii ştiu să valorifice mai bine informaţiile primate în vederea conştientizării ideii de apartenenţă locală, naţională, au conştientizat cât de importantă este dezvoltarea competenţei <învăţarea pe tot parcursul vieţii>”, a precizat prof.documentarist Mattyllena Boicu.