Amintiri dragi, vechi prieteni și întâmplări reconstituite cu nostalgie și emoție au conturat evenimentul de lansare a cărții ”Acel timp, acele locuri”, a prof. dr. Rodica Alexandru, cea care vreme de 15 ani a condus cu tact, omenie, dar și exigență, destinul Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” Suceava.
Lansarea a avut loc în aula liceului, miercuri, 18 septembrie, la câteva zile de la aniversarea de 86 de ani a prof. Alexandru.
Cartea care a văzut recent lumina tiparului reunește memorii, mănunchiuri de amintiri despre bunicii paterni și materni, despre anii petrecuți din sânul familiei, despre adolescență și tinerețe, dar și episoade întunecate despre refugiu, război, lipsuri sau boli. Mai mult, a doua parte a cărții completează tabloul unei vieți ”atât de pline și cu rost”, așa cum a menționat prof. Rodica Belța, cuprinzând anexe cu fotografii din arhiva familiei, câteva poze cu valoare de document, imagini cu tablourile sale, interviuri și o serie de mărturii ale unor apropiați.
Păstrată mai bine de un deceniu la stadiul de manuscris, apariția editorială se datorează unei echipe de ștefaniști inimoși, în frunte cu profesoarele Rodica Belța și Corina Dominte, cu sprijinul sponsorului Ovidiu Daniliuc și al editurii Mușatinii.
„Am văzut în dumneaei un profesor de vocație și un director cu reale calități. Ne-am simțit în siguranță cu dumneaei în frunte pentru că știam că apără prestigiul liceului. Au fost vremuri tulburi când ingerența politicului nu era ușor de suportat. A fost fermă, autoritară atunci când trebuia, dar foarte omenoasă și foarte înțelegătoare. I-a stimulat și i-a încurajat pe elevi și am apreciat întotdeauna tactul său, faptul că s-a înconjurat de profesori valoroși. Rodica Alexandru a fost o șansă pentru liceul nostru. Au fost ani rodnici în care instituția, în ciuda unor vremuri tulburi, a fost mereu pe primele locuri”, a menționat prof. Belța, moderatoarea evenimentului, pe care o leagă o prietenie îndelungată de prof. Alexandru.
Născută la 10 septembrie 1933, în satul Călinești Cuparencu, profesor emerit Rodica Alexandru a preluat conducerea Liceului ”Ștefan cel Mare” din 1967 până în 1978 și apoi între 1982 și 1986. Între 1962 și 1965 a condus Liceul Pedagogic.
O carte a unor trăiri intense
Prof. Rodica Belța a mai adăugat că deși redusă ca text, „Acel timp, acele locuri” e o carte valoroasă, a unor trăiri intense, scrisă cu sinceritate și naturalețe, izvorâtă dintr-o nevoie interioară de a așterne pe hârtie amintirile care-i năvăleau în suflet autoarei, o datorie față de familie, față de rădăcinile sale.
Cartea cuprinde perioada copilăriei, a adolescenței, cu multe momente fericite – jocurile și bucuriile, atmosfera familială, sărbătorile - alături de momente nefericite, consemnate fără nici o cosmetizare, fără tendințe moraliste.
„Sunt și lecții de viață și solidaritate, mai ales exemplul viu al părinților cărora le-a dedicat cartea, Tudor și Ecaterina Bunduc, învățători de la țară, de la care a învățat lecția puterii, a înfruntării, cu demnitate și speranță, a unor greutăți care păreau insurmontabile la început”, a mai mărturisit prof. Belța.
Aceasta a mai povestit și despre calitățile artistice ale fostei directoare, care a vernisat în primăvara lui 2013 prima sa expoziție personală de pictură „Flori pentru Flori”.
Impresii de lectură
Iubită şi admirată pentru carisma, pentru vocația și vitalitatea sa, mai mulți invitați au ţinut să-şi arate consideraţia şi aprecierile faţă de fosta profesoară de istorie Alexandru.
Au transmis impresii de lectură foști colegi ai acesteia sau prieteni, printre care Iulia Murariu, Costică Costan, Dumitru Brădățan, Mihai Pînzaru PIM, etc.
La rândul său, prof. Dan Popescu, directorul colegiului, a menționat că această carte este un semnal cultural deosebit de important, dat fiind valoarea literară a acesteia, valoarea istorică și valoarea artistică.
„Sunt deosebit de onorat și o felicit pentru această carte. Doamna director face o onoare nu numai școlii noastre, ci și comunității, având în vedere că este cetățean de onoare al municipiului Suceava”, a mai spus Popescu.