Timp de mai bine de o săptămână, ținuturile bucovinene au fost subiect de inspirație pentru mai mulți pictori români apreciați atât în țară, cât și în străinătate.
Prezența acestora în județul Suceava s-a datorat unei inițiative private, susținută de către un cunoscut antreprenor local și om de cultură, Petru Gabriel Negrea.
Cea de-a treia ediție a Simpozionului de pictură „Întâlnire la Gura Humorului – 2019" a avut loc în perioada 8-17 septembrie sub un unic patronaj la Hotel ”Toaca Bellevue” din Gura Humorului și Hotel Alpin Rarău, la inițiațiva Fundației Mircea Titus Romanescu.
Întâlnirea a reunit pictori români cu o remarcabilă activitate artistică atât în țară, cât și în străinătate: Horea Paștina, Mihai Sârbulescu, Emilia Pop, Alexandru I. Antonescu, Crinela Antonescu, Andrei Rosetti, Dan Mohanu, Ștefana Petre și nu în ultimul rând Mircea Titus Romanescu, fondatorul fundației care îi poartă numele.
Începutul proiectului s-a produs în anul 2017 prin dorința de a aduce împreună, într-un loc cu o excepțională valoare patrimonială, artiști consacrați din țară și din afara ei.
Printre participanții primelor ediții se remarcă pictori precum Constantin Flondor, Matei Lăzărescu, Valentin Scărlătescu, prezența lor dând o pondere deosebită simpozionului, prin schimbul de experiență, de idei și nu în ultimul rând prin legăturile create.
„Aceste reușite se datorează sprijinului necondiționat și înțelegerii depline a antreprenorului Petru Gabriel Negrea, ale cărui calități manageriale se întâlnesc fericit cu formația sa culturală, fiind absolvent al Conservatorului <George Enescu>. Aceste evenimente adaugă Bucovina, fascinantă prin patrimoniul său eclezial și peisagistic, pe harta evenimentelor artistice internaționale”, consideră Mircea Titus Romanescu.
În incinta hotelului Alpin Rarău, iubitorii de pictură pot vedea o expoziție permanentă cu lucrările realizate în edițiile succesive ale simpozionului.