Cu doar o zi înainte de data la care regretatul poet şi publicist Roman Istrati ar fi împlinit 64 de ani (7 septembrie), Biblioteca Bucovinei a găzduit un eveniment „3 în 1”. În prezenţa unui public numeros au fost acordate premiile „Roman Istrati” 2019, au fost lansate trei cărţi – două în prezenţa autorilor şi a avut loc vernisajul expoziţiei de Acuarelă „BOAbă de culoare”, a cunoscutului artist plastic Ovidiu Ambrozie Bortă - BOA.
Premiile „Roman Istrati” 2019
Premiile şi diplomele „Roman Istrati” 2019, oferite de executorul său testamentar, juristul Marius Bruja, au fost anunţate de iniţiatorul acestora, Ion Drăguşanul.
Acestea au fost acordate artiştilor plastici Ovidiu Ambrozie Bortă -BOA şi Vasile Anghel Siminiuc, precum şi muzicianul Marin Constantin Gheorghe, autorul unor interesante culegeri de folclor moldovenesc.
„BOAbă de culoare”
Cronologic vorbind, publicul evenimentului „3 în 1” de la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” a fost prezent mai întâi la vernisajul expoziţiei de acuarelă a caricaturistului şi portretistului Ovidiu Ambrozie Bortă -BOA.
Lucrările sale surprinzătoare, de la portretele caricaturizate ale unor vedete internaţionale, actori de la Hollywood, la fermecătoare peisaje de pe meleagurile bucovinene şi clădiri emblematice ale Sucevei, surprinse în acuarelă şi trecute prin filtrul artistic al autorului, sunt expuse pe holul instituţiei culturale până la finele săptămânii viitoare. Expoziţia este cu vânzare, încât doritorii trebuie să se grăbească să le rezerve pentru colecţia proprie.
Doi prezenţi fizic şi unul în spirit
Lansarea de carte a vizat trei autori – doi prezenţi în sală, umoristul Constantin Horbovanu şi publicistul László Gergely Pál, iar altul în spirit - Roman Istrati.
„Bucovina unui maghiar”, prima carte lansată, a publicistul László Gergely Pál, din Deva, descendent al unor bunici bucovineni din Ţibeni şi din Dorneşti, s-a dovedit a fi una captivantă şi bine documentată, plus că vine cu o nouă perspectivă a adevărurilor istorice din aceste ţinuturi marcate de pluralismul multietnic şi cultural.
„Aşa-i românul!”, a umoristului Constantin Horbovanu, este o colecţie de texte a spiritualului autor, inspirate din viaţa de zi cu zi.
Cea de-a treia carte, „Barbut”, lansată post-mortem, este cea dedicată memoriei lui Roman Istrati. Tocmai de aceea, cel care s-a zbătut să-i publice cărţile după regretabila „plecare”, Ion Drăguşanul, a exclamat, la final: „Bucuraţi-vă, astăzi este ziua în care s-a născut Poetul Roman Istrati!”.