Galeria de artă „Ion Irimescu” din Suceava este gazdă primitoare în perioada 29 iulie - 16 august a.c. pentru artista băcăuană Nicoleta Cărare. Aceasta ne încântă cu o expoziţie de excepţie în care universul tematic gravitează în jurul zonei rurale, către oamenii acelor locuri şi obiceiurile lor, către permanenţa milenară a unor tradiţii devenite adevărate ritualuri, încărcate de semnificaţii şi simboluri.
Pictura Nicoletei nu doar evocă, ci foloseşte tradiţia, miturile, moştenirea spirituală ca pe un sprijin, ca pe un punct de plecare. Toate elementele zugrăvite pe pânze sunt realmente strâns legate şi de noi, de moştenirea artistică, istorică şi culturală din ADN-ul nostru, transmisă ereditar de la străbunii noştri. Iar pictoriţa Cărare Nicoleta este generoasă şi ne oferă posibilitatea de a descoperi adevărul ascuns din noi, şi astfel ne frapează, ne influenţează şi ne ajută să avem o revelaţie cu privire la identitatea noastră culturală, indiferent de zona geografică a ţării în care ne situăm.
În sângele artistei curge abundent sursa inspiraţiei primordiale, aşadar ea ne înfăţişează cu demnitate nişte portrete de ţărancă, deosebite prin corectitudinea desenului, stilizarea detaliilor şi sugerarea emoţiilor de revenire cu încredere la naturaleţe şi normalitate, la inocenţă şi seninătate.
Nicoleta Cărare selectează şi recombină trăsăturile selectate, punând în acţiune imaginaţia sa creatoare fantezia artistică. Arta sa e mai cu seamă o artă de atenţie sensibilă şi mai puţin de temperament impulsiv, excesiv.
Scenografia artistei se situează într-o viziune accesibilă, de factură tradiţională, în care elementele de expresie care pigmentează decorul şi mai ales costumaţia, subliniază marcant efectele ce le-a dorit simţite de orice public.
În modelajul unduios al formelor sculpturale, în căldura generoasă a paletei lirismul românesc se exprimă tot mai puternic şi specific. Anumite tonalităţi din creaţiile artistei cuceresc tablourile în aşa manieră încât permite să imprime spaţiului alura sa subtilă şi mobilă în acelaşi timp.
De asemenea, se întrevede o preţiozitate discretă, plină de farmec. Se tinde către o monumentalitate intimă, către un decorativism calm, decent. Oricum, combinaţia de subtilitate şi forţă, de claritate şi articulare a elementelor constituie o trăsătură definitorie în creaţia artistei, totul ducând către o pictură conştiincioasă şi trainică.
Creaţiile sale nu pot lăsa indiferent pe nimeni pentru că ele constituie o mărturie vie, clară şi directă a spiritului şi năzuinţelor celor mai nobile sentimente şi trăiri faţă de meleagurile natale încărcate de o profundă semnificaţie. Pictura este vie doar atunci când poate trezi în privitor nişte sentimente. Într-adevăr, acestea nu pot fi aceleaşi pentru toţi cei ce privesc o lucrare şi nici nu pot fi identice pentru un acelaşi spectator, care poate retrăi alte senzaţii de fiecare data când intră în contact cu acea creaţie artistică. Iar tablourile Nicoletei Cărare au însufleţit, au impresionat, au încântat publicul iubitor de artă sucevean, iar pentru acest gest îmbrăcat cu mult bun-gust, profesionalism şi devotament o apreciem şi o stimăm.
Delia Ioana Leizeriuc - critic de artă