Câştigătorul concursului de proiecte pentru un monument în memoria deportării evreilor din Bucovina în Transnistria în 1941, destinat elevilor din liceele sucevene, este Daniela Abramiuc, elevă în clasa a XI-a la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”. Lucrarea Danielei Abramiuc, intitulată ”Memoria Holocaustului”, a întrunit cele mai multe voturi ale juriului. Membrii juriului au fost: Silviu Vexler, deputatul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, Sorin Golda, preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, Robert Schorr, directorul Departament Cultură, Artă, Media din cadrul FCER, Ion Lungu, primarul Sucevei, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliul Judeţean Suceava, Mirela Adomnicăi, prefectul de Suceava, Emil Ursu, directorul Muzeul Bucovinei, şi reprezentanţi ai presei locale - Tiberiu Avram - Monitorul de Suceava, Sorin Avram - Radio Top '91, Cătălina Biholar - Intermedia TV, Tiberiu Bujdei - News Bucovina, Valentin Chidoveţ - Bucovina TV, Mihai Chira - Crai Nou, Silvia Marcu - Agerpres, Marius Cocoş - Viva FM, Neculai Roşca - Smart Press, Alex Covaşă - Nest TV, Robert Holman - Plus TV, Nicu Amurăriţei - Suceava News, Dinu Zară - StiriSuceava.net, Dan Pricope - Obiectiv de Suceava, Teodora Gîlcă - Radio As şi ArTiStul - suceava.media.
Premiul pentru eleva Daniela Abramiuc este o vacanţă de 7 zile în Israel, pentru două persoane, oferită de deputatul FCER Silviu Vexler. Deputatul Vexler a declarat că elevul plasat pe locul II, Costin Hatnean, în clasa a XII-a la acelaşi liceu, care a participat la concurs cu lucrarea „Holocaust”, va primi drept premiu un weekend pentru două persoane în judeţul Braşov.
Concursul a fost lansat în această primăvară pentru elevii din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a de la liceele din judeţul Suceava, de către deputatul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Silviu Vexler, şi de Comunitatea Evreilor din Suceava, cu sprijinul logistic al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava şi cu acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Reamintim că deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria a început în data de 9 octombrie 1941. Până în august 1942 au fost deportaţi 150.000 de evrei din nordul României (Bucovina, Moldova de Nord şi Basarabia), din care doar circa o treime au supravieţuit anului 1943. Cercetările de până acum au arătat că 22% dintre deportaţi erau copii; în toamna anului 1943, în Transnistria au fost lăsaţi să moară de frig şi de boli 20.000 de copii.
Din anul 2004, 9 octombrie este Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului în România.