La Muzeul Etnografic „Hanul Domnesc” a avut loc vineri, 7 iunie, vernisajul Expoziţiei-concurs de desene „Vis de copil în casa bunicilor”, aflată la cea de-a XXIII-a ediţie. Profitând de vremea frumoasă, manifestarea a avut loc în aer liber. Desenele copiilor au fost expuse pe câteva panouri în curtea Hanului Domnesc, unde a avut loc și premierea celor mai talentați copii.
Muzeograful Maria Crușninschi, de la „Hanul Domnesc”, coordonatoarea proiectului, a spus că un obiectiv esenţial al proiectului propus de Serviciul Etnografie este valorificarea patrimoniului cultural bucovinean prin manifestări cultural – ştiinţifice de informare, de educare artistică a elevilor.
„Acest proiect educaţional organizat cu elevi şi pentru elevi, în colaborare cu şcolile din municipiul Suceava, a avut ca temă, în acest an: <De la lut la strachină, oală, ulcior...>. Anual, profesorii de specialitate şi învăţătorii sunt implicaţi în abordarea acestor teme la orele de curs, participând la desfăşurarea de lecţii muzeale pe tema concursului, elevii reuşind să surprindă plăcut juriul cu desene deosebite”, a explicat muzeograful.
Jurizare
La concurs au participat 130 de elevi de la şcoli din municipiul Suceava, pe categorii de vârstă: 7-11 ani, respectiv 12-15 ani, cu desene pe tema „De la lut la strachină, oală, ulcior...”.
Comisia de jurizare care a decis care sunt cei mai talentaţi copii a fost formată de profesori de specialitate de la şcolile cu cel mai mare număr de participanţi la concurs: inspector școlar pentru arte - IȘJ Suceava, prof. Loredana Ceică (președintele juriului), prof. Cătălin Chifan (secretarul juriului) de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava), prof. Oana Miron (Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava), prof. Mera Simona (Colegiul Național "Mihai Eminescu" Suceava) și specialişti din cadrul muzeului.
Cele 19 premii (5 premii I, 6 premii II, 8 premii III și 30 de mențiuni) acordate pe categorii de vârstă, pentru cele mai frumoase lucrări, au fost oferite de Muzeul Bucovinei. Și profesorii și învățătorii îndrumători au primit diplome din partea organizatorilor.
„Noi le propunem anual elevilor teme diferite care să le formeze cunoştinţele despre ceea ce reprezintă arta populară, meşteşugurile şi obiceiurile tradiţionale, teme care să le stimuleze imaginaţia şi să-i determine să aprecieze valorile tradiţionale”, a completat muzeograful Maria Crușninschi, de la Muzeul Etnografic „Hanul Domnesc” Suceava.