Bibliotecari din întreg judeţul, public iubitor de poezie şi arte plastice, prieteni şi apropiaţi ai Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” au luat parte luni, 15 aprilie, la vernisarea expoziţiei „Peisaje”, semnată de artistul humorean Radu Bercea, şi la lansarea cărţii „Hora cuvintelor”, a prof. Constantin Bulboacă.
Evenimentul a deschis ediţia din acest an a „Consfătuirii anuale a bibliotecarilor din bibliotecile publice din judeţul Suceava”, directorul instituţiei gazdă, Gabriel Cărăbuş, menţionând că „în acest an ne-am propus să ieşim puţin din tiparul pe care îl urmăm de ani de zile şi să avem o activitate cu un artist plastic şi o lansare de carte, pentru ca mai apoi să intrăm în activităţile consfătuirii”.
Programarea concomitentă a vernisajului şi a lansării nu a fost o întâmplare, cartea profesorului fălticenean Constantin Bulboacă, al doilea volum semnat de acesta, fiind ilustrată de Radu Bercea.
Constantin Ungureanu Box a vorbit, în debutul evenimentului, despre Radu Bercea şi Constantin Bulboacă, surprinzând printr-o poveste-metaforă „dintr-o lume a Răsăritului” cu ţari puternici, ţarine, o prezentare poetică a celor doi.
La rândul său, Radu Bercea a mulţumit celor prezenţi, care au dorit să-i fie alături la vernisajul „peisajelor” de ieri.
„Peisajele nu sunt altceva decât pretexte ale lumilor interioare”
Cunoscută lumii culturale sucevene, prof. Mihaela Grădinariu, de la Şcoala Gimnazială Râşca, a prezentat expoziţia lui Radu Bercea, „un răsfăţ întru lumină, care invită la un pelerinaj”.
„Putem observa o paletă cromatică relativ restrânsă, dar cu o sinceritate de invidiat a mesajului. Pictorul ne face să vibrăm din tablou în tablou, odată cu liniile orizontului care se întretaie mereu. Astăzi, când aşa-zişi artişti ne propun constructe în care provizoratul alunecă de foarte multe ori în efemer şi derizoriu, iată că Radu Bercea construieşte şi durează. (...) Asistăm, suntem părtaşi la o complicitate a naturii, la un joc secund, în care peisajele nu sunt altceva decât pretexte ale lumilor interioare şi oare cât de bogate trebuie să fie aceste lumi interioare ale lui Radu Bercea care se vădesc ochilor noştri între atâtea şi atâtea forme...”, a comentat Mihaela Grădinariu.
Despre Constantin Bulboacă, aceasta a arătat că profesorul a debutat în 2011 cu volumul ”Din pulberi de stele”, prefaţat de Varujan Vosganian şi ilustrat de pictorul Mihail Gavril.
În 2019, fălticeneanul revine cu placheta de versuri intitulată ”Hora cuvintelor”, carte ce include 65 de creaţii literare în versuri pe care autorul le-a realizat în ultimii opt ani. Al doilea volum de versuri semnat de Constantin Bulboacă este ilustrat de Radu Bercea, prefaţa fiind semnată de scriitorul Grigore Ilisei.
Printre coperţile volumului se află şi „Colindul centenar”, care are şi o versiune muzicală. Aranjamentul muzical a fost realizat de profesorul Dan Sinăuceanu, dirijorul corului Colegiului Naţional „Nicu Gane”, colindul putând fi auzit la evenimentul de lansare organizat la Fălticeni.
Despre „Hora” lui Constantin Bulboacă a vorbit şi profesorul şi scriitorul Ioan Ţicalo, cel care i-a fost alături şi la lansarea de la Fălticeni, de la finele lunii martie.