Un numeros public iubitor de poezie şi admirator al profesorului Constantin Bulboacă s-a adunat, vineri după-amiază, în sala ”Pictor Aurel Băeşu” din cadrul Complexului Muzeal ”Ion Irimescu” din Fălticeni, pentru a primi cel de-al doilea volum realizat de autor, placheta de versuri intitulată ”Hora cuvintelor”.
La o distanţă de opt ani de la lansarea primului său volum, intitulat ”Din pulberi de stele”, autorul a lansat acest nou volum de versuri, de astă dată ilustrat grafic de maestrul humorean Radu Bercea. Lansarea prin cuvânt a volumului de versuri a fost însoţită de culoare şi sunet, artistul Radu Bercea expunând în sală lucrările care au îmbrăcat în mod fericit placheta de versuri, iar muzica Colindului Centenar, pusă pe portativ de profesorul Dan Sinăuceanu, după o idee originală a profesorului Constantin Bulboacă, a încântat audienţa pe finalul evenimentului.
O prezentare amplă a volumului, făcute de trei personalităţi ale scrisului
Prezentarea cărţii a fost făcută de trei personalităţi invitate, cunoscutul scriitor Grigore Ilisei, cel care şi prefaţează placheta de versuri, scriitoarea Doina Cernica şi profesorul şi scriitorul Ioan Ţicalo, cunoscuţi lumii culturale sucevene.
Grigore Ilisei a vorbit în început despre creaţia profesorului Constantin Bulboacă, creionând într-un discurs mai amplu personalitatea autorului.”E remarcabil că la Fălticeni apare o carte, mai ales o carte de poezie, într-un oraş în care nu prea mulţi oameni se îndeletnicesc cu poezia în ultima vreme. Domnul Constantin Bulboacă intră pe această scenă a poeziei la o vârstă care nu e a acelui român care scrie câte o poezie a tinereţii, prin care însăilează, aşterne pe pagină câte un cuvânt, împerechează o rimă. El vine mai târziu, dar sigur, încercările sale nu sunt de azi, de ieri, el are în spate o experienţă cenaclieră care ţine de cenaclurile din locurile prin care a trecut… Indiscutabil există o anumită chemare spre poezie, un anumit imbold şi o anumită înzestrare nativă şi, bineînţeles, o sensibilitate care a fost forjată, cultivată prin lectură. Pentru domnul Bulboacă, limbajul cel mai aproape de suflet este limbajul poetic, poezia lui este o poezie a reflexiei, iar poate părţile cele mai rezistente sunt cele care au o componistică aforistică şi filozofică.” Prezentarea a fost continuată de scriitoarea Doina Cernica, care a remarcat: ”Eu i-am spus o poezie de duminică, pentru că poetul Constantin Bulboacă îşi pune duminică hainele de sărbătoare ale poeziei şi vine în întâmpinarea noastră cu inima în palme, cu noua sa carte <Hora Cuvintelor>, apărută la editura humoreană Smart. Am spus cu inima în palme, pentru că volumul de faţă este mai ales un autoportret liric al unei persoane febrile, prinsă de neastâmpărul multor proiecte, (…) care şi-ar dori să poată spune: Sunt liniştit, mulţumesc cerului că exist. Iubesc oamenii, frumosul este fereastra mea spre lumină.”
Profesorul şi scriitorul Ioan Ţicalo a fost cel care, plin de profunzime şi umor, a concluzionat spunând că ”Volumul acesta, <Hora Cuvintelor>, este frumos, merită citit, mai ales că este presărat pe ici, pe colo, cu pulberi de stele şi are o grafică teribil de frumoasă, făcută cu har de către Radu Bercea, pe care îl felicităm.” Constantin Bulboacă a mulţumit tuturor celor care i-au fost alături în realizarea acestui demers artistic şi s-a bucurat mult de prezenţa tinerilor, cărora le-a dăruit câte o plachetă purtând semnătura poetului. ”Sunt deosebit de încântat că au venit aici nişte copii minunaţi, ăştia sunt viitorul nostru, eu cred în ei şi fără ei nu vom răzbate mai departe”, a declaratConstantin Bulboacă.
Copiii alături de Lenuţa Rusu au interpretat la final ”Colindul centenar”, în ambianţa lucrărilor expuse şi realizate de Radu Bercea, încheind un eveniment cultural binecuvântat de o prezenţă generoasă, Constantin Bulboacă fiind aşteptat în cursul verii care urmează cu o nouă lansare de carte.