Unul dintre cele mai apreciate musicaluri clasice din lume, „Scripcarul pe acoperiş", este oferit în seara de 29 mai a.c. sucevenilor şi oaspeților lor, de Primăria Municipiului Suceava şi Teatrul Municipal "Matei Vişniec", în cadrul festivalului Zilele Teatrului "Matei Vişniec", cu ocazia festivalului Ziua Limbii şi Teatrului Idiş. Spectacolul este o producție a Teatrului "Regina Maria", din Oradea, adaptare după povestirea lui Sholom Aleichem, "Fiicele lui Tevye". Printr-o fericită coincidență, într-un reuşit exercițiu de colaborare interculturală, în acest an ediția a doua a Festivalului Ziua Limbii şi Teatrului Idiş, din 29-30 mai, se îmbină cu Zilele Teatrului "Matei Vişniec", care are loc în perioada 16-31 mai 2019.
Piesa „Scripcarul pe acoperiş” a cunoscut nenumărate adaptări, de la premiera din 1964, de pe Broadway, înregistrând un succes fulminant atât în rândul publicului, cât şi în aprecierea criticilor.
Producția Teatrului "Regina Maria" a avut premiera la Oradea în 2011, în regia lui Korcsmáros György, şi este „cel mai profesionist exemplu de musical din fenomenul teatral românesc”, „un spectacol de mai bine de trei ore în care se cântă live, povestea simplă e spusă din tot sufletul, iar atmosfera din mica Anatevka ucraineană rămâne cu tine mult după plecarea din sală”, un spectacol la care „râzi şi plângi şi te bucuri” şi după care „ţii minte scene şi chipuri”, conform publicației yorick.ro https://yorick.ro/scripcarul-pe-acoperis-in-echilibru-de-sase-ani-la-oradea/.
Producţia impresionează atât prin emoţia poveştii în sine, cât şi prin amploare - o distribuţie plurivalentă, decoruri impunătoare, coregrafie complexă, orchestră live şi costume autentice.
Din 2012, spectacolul de la Oradea s-a jucat mereu cu sala plină şi a fost recompensat cu două nominalizări la Gala Premiilor UNITER – Ioana Dragoş Gajdo (rolul Golde) pentru cea mai bună actriţă în rol secundar şi Vioara Bara pentru cea mai bună scenografie. Richard Balint (Tevye) a primit premiul special al juriului la Festivalul „Atelier”, alături de nominalizarea pentru cel mai bun actor în rol principal, iar András Loránd a primit premiul pentru cea mai bună coregrafie.Richard Balint a fost nominalizat şi în acest an la Premiile UNITER 2019, care se vor acorda în luna mai, la Cluj-Napoca, pentru cel mai bun actor în rol secundar - rolul Mr. Lockhart din spectacolul „Navigatorul”.
„Scripcarul pe acoperiş”, un reper cultural universal
„Scripcarul pe acoperiş” este un spectacol fără vârstă.
Premiera celei dintâi producţii de pe Broadway, laureată cu nouă premii Tony, a avut loc în anul 1964 şi a deţinut timp de 10 ani titlul de primul musical din istoria teatrului care a depăşit peste 3.000 de reprezentaţii. De asemenea, popularitatea de care se bucură se datorează şi ecranizării operei, care a câştigat trei premii Oscar.
Prin mesajul umanitar şi umor, „Scripcarul pe acoperiş” a devenit un reper cultural universal. Personajul principal este Tevye, un sătean evreu din Anatevka, tată a cinci fiice, care încearcă să-şi menţină familia unită prin respectarea tradiţiei iudaice. Acţiunea este plasată la începuturile secolului XX, când atitudinea ostilă față de evrei se face simţită şi în comunitatea din Anatevka. Sătenii sunt forţaţi să părăsească locurile natale şi să pornească într-o pribegie al cărei sfârşit e imposibil de prevăzut.
Menționăm că ediția a II-a a festivalului „Ziua Limbii şi a Teatrului Idiş” de la Suceava este organizată de Primăria Suceava, Teatrul Municipal "Matei Vişniec", Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Bucovinei, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Joint Distribution Committee (JDC), alături de comunităţile evreilor din Suceava, Iaşi, Bucureşti, Oradea, Instituţia Prefectului Judeţului Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” şi Fundaţia Caritatea.
Celelalte evenimente din programul Festivalului Ziua Limbii şi Teatrului Idiş vor fi anunțate în perioada imediat următoare.