În prima jumătate a lunii februarie, 17 elevi, membri ai Trupei de teatru “Birlic” a Asociaţiei Fălticeni Cultural, s-au aflat ,,Pe urmele lui Birlic”, la Bucureşti. Însoţiţi de coordonatorii trupei, preotul Liviu Mihăilă şi Gheorghe Dascălu, tinerii din urbea de pe Şomuz au susţinut, în diferite locaţii din capitală, patru spectacole cu două din piesele puse în scenă în ultima perioadă şi care au înregistrat cel mai mare succes la public. Este vorba de ,,Jocul de-a vacanţa”, în regia lui Andrei Ciobanu, jucată la Cercul Militar şi la Teatrul de Comedie şi ,,Despre amor, omor şi umor”, în regia lui Ovidiu Cuncea, care a fost jucată la Centrul educaţional de teatru Replika şi la Cuibul Artiştilor.
“Pe parcursul şederii în Capitală, adolescenţii actori au fost implicaţi în activităţi variate şi atractive. În prima zi, s-a vizitat Cercul Militar Naţional, iar seara a avut loc prima reprezentaţie a spectacolului <Jocul de-a vacanţa>. Piesa a reuşit să aducă în inimile spectatorilor nostalgia iubirii curate, tinerii actori fiind răsplătiţi cu aplauze de publicul bucureştean. În ziua următoare, tinerii au vizitat Muzeul Naţional al Literaturii Române, unde au avut ocazia să vadă mărturii edificatoare (cărţi, manuscrise, obiecte personale, fotografii, înregistrări audio-video) ale scriitorilor importanţi, precum Mihai Eminescu, I.L.Caragiale, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu. Tot aici a avut loc o întâlnire de suflet cu actorul Vlad Rădescu şi doamna Margareta Labiş, care a vorbit despre fratele ei, poetul Nicolae Labiş, aducând emoţia în inimile tuturor. Aceasta şi-a reamintit cu nostalgie şi de perioada petrecută la Mălini şi la Fălticeni, relatând diferite momente din activitatea literară. A doua reprezentaţie a Trupei de teatru <Birlic>, piesa <Despre amor, omor şi umor>, a fost jucată la Centrul educaţional de teatru <Replika>, publicul fiind amuzat şi încântat de prestaţia actorilor fălticeneni. În cea de a treia zi, birlicii au avut ocazia de a lua parte la repetiţiile de la Circul Metropolitan din Bucureşti, sub îndrumarea managerului instituţiei, Bogdan Stanoevici. Adolescenţii au putut vedea munca şi dedicarea unor oameni ce lucrează într-o echipă pentru a ajunge la un spectacol reuşit ce stârneşte doar aprecieri. La finalul zilei, la Teatrul de Comedie, a fost jucată piesa <Jocul de-a vacanţa>. În următoarea zi a fost vizitat Muzeul Municipiului Bucureşti şi expoziţiile <Timpul Oraşului>, <Capriciile modei>, <Pinacoteca Bucureştiului>, <Fizionomii unificatoare>. Şirul spectacolelor de teatru jucate de birlici a fost încheiat la Cuibul Artiştilor, unde publicul iubitor de teatru i-a apreciat pentru punerea în scenă a piesei <Despre amor, omor şi umor>”, ne-a spus Lavinia Acatrinei-Vasiliu, actriţă a Trupei de teatru Birlic
La finalul fiecărui spectacol susţinut de trupa de teatru “Birlic” s-au oferit publicului peste 500 de materiale turistice de promovare a Bucovinei, puse la dispoziţie de Consiliul Judeţean Suceava.
Slujbă de pomenire la mormântul actorului Grigore Vasiliu Birlic
Pe toată perioada excursiei culturale, membrii trupei “Birlic” au vizionat spectacole de teatru: ,,La Pulce” pe scena Teatrului de Comedie, ,,Intrincerc” pe scena Cuibului Artiştilor, ,,Idolul şi Ion Anapoda” pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti şi ,,D’ale carnavalului” la sala Dalles din Bucureşti, având bucuria să-i vadă “la muncă” şi să schimbe impresii cu celebrii actori Dan Puric, Ştefan Bănică Junior, Dan Tudor, Manuela Hărăbor, Tudorel Filimon, Valentin Teodosiu.
În ultima zi, părintele Liviu Mihăilă şi Gheorghe Dascălu au oficiat o slujbă de pomenire la mormântul marelui actor fălticenean Grigore Vasiliu Birlic. Nu au fost uitaţi nici Eusebiu Ştefănescu, Emil Hossu, Mihai Eminescu şi Nicolae Labiş, la mormântul cărora au fost aprinse lumânări. După slujba religioasă, membrii trupei au vizitat Teatrul Naţional din Bucureşti şi au văzut ce se întâmplă în spatele scenei.
“Tinerii au apreciat întâlnirile cu actorii şi regizorii colaboratori, Ovidiu Cuncea şi Vlad Rădescu, au fost impresionaţi de interacţiunea cu specialiştii în arta spectacolului, toate activităţile reuşind să îmbunătăţească dezvoltarea personală şi profesională a acestora”, a menţionat preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei Fălticeni cultural.