Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 26 (7027)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În semn de neuitare

Expoziţia de pictură „In memoriam: Tiberiu Cosovan”, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene a avut loc joi, 31 ianuarie, Expoziţia de pictură „In memoriam: Tiberiu Cosovan”, eveniment organizat de Grupul artistic independent Domino, în semn de neuitare. Vernisajul a început cu un moment de reculegere pentru doi pictori suceveni, „care au plecat pe nedrept dintre noi”: Tiberiu Cosovan (care a plecat la Ceruri anul trecut, în luna octombrie, la 64 de ani) şi George Ostafi, care a murit în urma unui infarct în noaptea de miercuri spre joi (30/31 ianuarie 2019), la 57 de ani.

Au fost expuse pe simeze cinci lucrări realizate de regretatul nostru coleg Tiberiu Cosovan, jurnalist şi artist plastic, alături de tablourile semnate de artiştii Iosif Csukat şi Iulian Dziubinski, împreună cu care Tiberiu Cosovan a format Domino, şi lucrări ale artiştilor plastici Radu Bercea, Anghel Vasile Siminiuc, Toader Ignătescu şi Konstantin Ungureanu Box. Tot joi a fost lansat şi volumul „Vornicenii Mari – La rădăcini”, semnat de Alexandru I. Cozaciuc – Hogea, „carte dedicată tuturor oamenilor ce au rădăcinile în aceste meleaguri bucovinene”.

 

Artistul plastic Iosif Csukat a primit Titlul de „senior al artelor plastice bucovinene”

Scriitorul Ion Drăguşanul a spus în deschiderea evenimentului că ambele manifestări, vernisajul expoziţiei „In memoriam: Tiberiu Cosovan” şi lansarea monografiei „Vornicenii Mari – La rădăcini”, s-au desfăşurat în cadrul „Sărbătorilor Memoriei”, cu dedicare pentru „Ziua Artelor Plastice Bucovinene” (duminică, 31 ianuarie 1938, s-a înfiinţat, la Cernăuţi, Societatea Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina, adică SAAAPB). Ion Drăguşanul i-a înmânat artistului plastic Iosif Csukat, principalul organizator al expoziţiei de pictură „In memoriam: Tiberiu Cosovan”, Titlul de „senior al artelor plastice bucovinene”. Iosif Csukat a donat, cu acest prilej, Centrului Cultural Bucovina, un tablou realizat în tehnica cuţitului de paletă, intitulat „Pictorul”, lucrare care îl prezintă pe Tiberiu Cosovan în faţa şevaletului, pictând.

S-au spus cuvinte frumoase despre Coso, cum îi spuneau apropiaţii, despre Tiberiu Cosovan - jurnalistul, artistul plastic, prietenul, care a rămas în amintirea tuturor ca un om cinstit, corect, onest, perseverent, un tip de onoare care rămâne un model printre colegi, printre cunoscuţi, pentru prieteni, un exemplu de modestie, calităţi pentru care cu toţii îi purtăm admiraţie şi o vie recunoştinţă. Tiberiu Cosovan va rămâne unic prin ceea ce a făcut, prin ceea ce a lăsat în urmă, cărţile sale, tablourile, miile de articole publicate în cotidianul Monitorul de Suceava.

 

Tabăra de artă plastică de la Poiana Dacilor – Păltinoasa va purta numele lui Tiberiu Cosovan

Fiecare artist care a expus la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, în expoziţia de pictură „In memoriam: Tiberiu Cosovan”, a vorbit despre Tiberiu Cosovan. Aşa am aflat că artistul plastic Radu Bercea a fost mereu un model, un mentor pentru Tiberiu Cosovan, care l-a preţuit mult, şi împreună au legat o frumoasă prietenie. Am aflat că Tiberiu Cosovan i-a apreciat mult pe artiştii Iosif Csukat şi Iulian Dziubinski, el fiind cel care „a coagulat caracterele noastre diferite şi dificile”, după cum a spus Iulian Dziubinski (care realizat şi un portret - Tiberiu Cosovan). Iulian Dziubinski a promis că Domino va merge înainte, „pentru că îl reprezintă pe Coso”.

„Meşterul cioplitor” Toader Ignătescu a promis că Tabăra de artă plastică de la Poiana Dacilor - Păltinoasa, de la Casa Ignătescu, care a devenit internaţională, pentru că aici vin şi artişti din Republica Moldova şi Ucraina, se va numi Tabăra de artă plastică „Tiberiu Cosovan”, în memoria lui Tibi Coso, „un exemplu de nobleţe sufletească”.

Artista plastică Iulia Andrieş, care l-a cunoscut bine pe Tiberiu Cosovan, a spus despre el că a fost un exemplu prin natura lui, prin comportament, prin corectitudine, prin moralitate, prin cinste, prin felul cum lua contact cu oamenii, fără să fie un tip ascuns. „A fost un om cinstit în tot ce a făcut. Îi port o admiraţie şi o vie recunoştinţă”, a mai spus artista.

 

Tiberiu Cosovan, „veşnic viu în memoria celor care l-au cunoscut şi l-au iubit”

Stavrofora dr. Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ, şi monahia scriitoare Elena Simionovici, tot de la Mănăstirea Voroneţ, au ţinut foarte mult să fie prezente la evenimentul „In memoriam: Tiberiu Cosovan”.

„Pe domnul Tiberiu Cosovan l-am cunoscut mai mult din condei, decât din operele de artă. Mereu m-a impresionat eleganţa prezenţei sale. L-am simţit mereu ca pe un om extrem de elegant, de fin, şi am observat aceeaşi eleganţă în tuşa tablourilor sale. Liniile nu sunt clare, rigide, reci, este mai mult o sugestie de atmosferă. Tiberiu Cosovan va rămâne veşnic viu în memoria celor care l-au cunoscut şi l-au iubit. Sunt convinsă că este acolo, în lumină, şi sper ca dâra de lumină pe care văd că a creat-o în sufletele celor care l-am cunoscut să ne călăuzească paşii în continuare, cât vom trăi aici, pe pământ”, a spus stavrofora dr. Gabriela Platon.

 

Rodica Cosovan: „Vă rog, din nou, să nu-l uitaţi”

Profund emoţionată, cu lacrimi în colţul ochilor, Rodica Cosovan, jumătatea lui Coso, a mulţumitorganizatoriloracestui eveniment cultural, care dovedeşte că Tibi Coso nu a fost uitat. „Eu am mai avut o cerere rugătoare către dumneavoastră cu ocazia lansării albumului <Prin labirintul umbrelor>, cândam cerut sănu fie uitat. Am purtat şi port în sufletul meu veşnic dorinţa: să nu fie uitat! Această expoziţie dovedeşte că nu a fost uitat. Coso a fost de o eleganţă specială, de o demnitate specială, şi de aceea, vă rog, din nou, să nu-l uitaţi. Asta îmi doresc eu din tot sufletul meu. Să aibă lumină, să aibă odihnă veşnică şi Dumnezeu să-l ierte!”.

La eveniment au fost prezenţi artişti, scriitori, oameni care l-au cunoscut şi preţuit pe Tiberiu Cosovan, oameni care au lucrat de-a lungul vieţii cu el, oameni care nu-l vor uita, aşa cum îşi doreşte draga lui soţie, Rodica Cosovan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia de pictură „In memoriam: Tiberiu Cosovan”, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene.
 Vizualizări articol: 1745 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziţia de pictură „In memoriam: Tiberiu Cosovan”, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei