25 de artişti, membri ai Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici Profesionişti, şi-au expus marţi, 22 ianuarie, la Galeria „Ion Irimescu” Suceava, cele mai reprezentative lucrări realizate în anul 2018.
Profesorul Niculai Moroşan, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR) - Filiala Suceava, a spus chiar la debutul acţiunii că este bucuros că anul începe cu un eveniment cultural remarcabil. „<Anuala>cuprinde lucrărirealizate de membri ai filialei sucevene în anul 2018, pictură, grafică, tapiserie. Fiecare cu maniera lui de lucru, fiecare cu experienţa lui, fiecare cu gândurile lui şi cu viziunea lui despre frumos. Aici se găsesc tablouri de dimensiuni diferite, de la tablouri de mari dimensiuni, la tablouri de mici dimensiuni, realizate în tehnici diferite, cu abordări din punct de vedere coloristic diferit, lucrări mai întunecate, mai deschise...”, a spus artistul plastic Niculai Moroşan.
Expozanţi
Expoziţia a fost prezentată de criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava, care a creionat portretul fiecărui artist plastic care a expus la Galeria „Ion Irimescu” Suceava (Iulian Asimionesei, Gabrel Baban, Sorin Baciu, Constantin Ungureanu Box, Ovidiu Buzec, Loredana Ceică, Cătălin Alexandru Chifan, Oana Chilariu, Ioan Coţofan, Emilian Adrian Gavrilean, Georgeta Gheorghiu, Eugenia Goraş, Viorica Gridinoc, Dan Grigoraş, Oana Hrişcă, Marcela Larionescu, Niculai Moroşan, Viorica Moruz, Mihai Pânzaru PIM, Puşa Pâslaru, Daniel Pintilei, Lucia Puşcaşu, Dumitru Rusu, Camelia Rusu Sadovei şi Vasile Anghel Siminiuc).
„În primul rând menţionez faptul că lucrările de artă trebuie văzute, înţelese şi judecate printr-o concepţie estetică complexă, luând în consideraţie convingerile artistice ale creatorilor. Cunoaşterea artistică înseamnă un proces de descifrare a limbajului şi de continuă descoperire prin efort şi căutări proprii, iar artiştii care expun cu această ocazie sunt reale exemple de talent şi devotament faţă de artă”, a spus Delia Leizeriuc.
Moment muzical
Momentul muzical al serii a fost oferit de Ana Creangă, elevă la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, care a interpretat la chitară câteva piese din repertoriul muzicii clasice. Artistul Niculai Moroşan a pictat un portret al tinerei Ana Creangă, tablou care se regăseşte în expoziţia „Anuala”.
„Sporirea calităţii existenţei este strâns legată de integrarea artei în reţeta practică a vieţii, iar artistul Niculai Moroşan ştie, simte şi reuşeşte să exprime corect vibraţiile sensibilităţii prin vibraţiile atmosferei”, sunt cuvintele criticului de artă Delia Ioana Leizeriuc adresate artistului Niculai Moroşan. Despre artistul plastic Loredana Ceică, inspector şcolar pentru arte la IŞJ Suceava, criticul Delia Leizeriuc spune că „apare cu o dorinţă înfierbântată de a transpune abundenţa coloristică a motivelor tradiţionale, de această dată cu reprezentarea detaliată a motivelor populare ţesute pe un covor tradiţional, ce se asimilează unui act demiurgic”.
„Dulce - Amar de Bucovina”
La vernisaj a fost invitată şi scriitoarea Doina Cernica, care, după ce a făcut o recapitulare a evenimentelor culturale desfăşurate în anul care tocmai s-a încheiat, amintind de mari artişti plastici care au expus la Suceava, dar şi de artişti care nu mai sunt printre noi, a lansat volumul „Dulce - Amar de Bucovina”, carte dedicată Centenarului Marii Uniri, autori: Doina Cernica şi Maria Toacă. „O carte de publicistică care reuneşte articole scrise de Maria Toacă de la Cernăuţi şi de mine, deci Nordul şi Sudul Bucovinei sunt împreună în această carte, sub cerul generos al culturii. În carte, evenimentele privesc şi scriitorii, şi cei care au participat în războaiele care au precedat, pe de o parte unirea, pe de o parte despărţirea. Nu se putea ca în această carte să nu fie prins şi evenimentul plastic”, a precizat scriitoarea Doina Cernica, care a invitat publicul joi, 31 ianuarie, la ora 11:00, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Sala de Artă "Elena Greculesi", la lansarea cărţii sale „Priveşte şi încearcă să vezi”. Prezintă Mihaela Grădinariu, Gina Puică, Isabel Vintilă. Moderator: Alis Niculică.
Diplome de merit
Profesorul Niculai Moroşan, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Suceava, a oferit, la finalul vernisajului, trei diplome de merit. Scriitoarea Doina Cernica a primit o diplomă de merit pentru întreaga activitate de promovare a evenimentelor culturale din Bucovina. Criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc a primit o diplomă de merit pentru susţinerea evenimentelor culturale din Bucovina şi promovarea acţiunilor organizate de Filiala Suceava a UAPR.
Teodor Petru Moldovan, un apropiat al artiştilor plastici din nordul Moldovei, a primit o diplomă de merit pentru întreaga activitate de promovare şi susţinere a evenimentelor cultural-artistice din Moldova. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România - Filiala Suceava, în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava şi Consiliul Local Suceava.