La Căminul Cultural Pârteştii de Sus, comuna Cacica, a avut loc în a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, Festivalul judeţean de datini şi obiceiuri populare ,,Cetina de brad”. Evenimentul, aflat la ediţia a XVIII-a, este organizat de Şcoala Gimnazială Pârteştii de Sus, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, Consiliul Local şi Primăria Comunei Cacica şi, nu în ultimul rând, Uniunea Polonezilor din România.
La festival au participat grupurile de colindători şi urători de la şcolile gimnaziale din Ostra, Botoşana, Comăneşti, Cacica, Pârteştii de Sus, Stulpicani, Soloneţu Nou, Părhăuţi, Nr. 1 Gura Humorului, Poiana Micului, Capu Codrului, de la liceele din Cajvana şi Pârteştii de Jos şi Ansamblul folcloric „Pădureţul” al Căminului Cultural.
Din programul artistic nu au lipsi colindele, urăturile, jocul caprei, al urşilor, al cerbului, al căiuţilor sau al măştilor, irozii, banda lui Bujor, banda lui Coroi, pluguşorul, sorcova, obiceiul Pădureţul, dar şi dansuri populare poloneze şi româneşti. Ca în fiecare an, prin eforturile depuse de organizatori şi sponsori locali, participanţii au fost răsplătiţi cu diplome, trofee şi dulciuri, premiile fiind oferite de Consiliul Local şi Primăria Comunei Cacica.
Parada Partiilor, pe 31 decembrie, la Căminul Cultural Pârteştii de Sus
Directorul Şcolii Gimnaziale Pârteştii de Sus, prof. Marcel Cojocar Sahlean, a declarat că printre obiectivele urmărite prin organizarea acestei manifestări artistice se numără dezvoltarea dragostei pentru folclor, păstrarea şi practicarea datinilor şi obiceiurilor populare, păstrarea şi îmbrăcarea portului popular de către copiii şi tinerii satului, educarea spiritului de toleranţă şi de comunicare între participanţi. Cu prilejul desfăşurării acestui eveniment cultural, dedicate şi Centenarului Marii Uniri, spectatorii, peste 400 de oameni care au participat la acest festival, au asistat la un program de datini şi obiceiuri străvechi închinate sfintelor sărbători de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează, momente ce au fost prezentate cu dragoste şi talent de cei peste 280 de participanţi.
Festivalul a fost precedat de programele artistice desfăşurate pe data de 20 decembrie în fiecare sală de grupă de preşcolari şi clasă de învăţământ primar, pentru întâmpinarea lui Moş Crăciun, la care au participat părinţii şi bunicii copiilor. Conform tradiţiei, toţi copiii şi elevii din comună au primit pachete cadou atât din partea Consiliului Local şi a Primăriei Comunei Cacica, cât şi din partea Uniunii Polonezilor din România. Deşi apropierea sărbătorilor de iarnă a fost marcată prin serbările specifice Naşterii Domnului, toată suflarea localităţii aşteaptă cu nerăbdare Noaptea de Anul Nou, când Partia prinde viaţă pe uliţele satului, prezentându-se la Parada Partiilor, care va avea loc pe 31 decembrie la Căminul Cultural Pârteştii de Sus, când fiecare Partie va prezenta programul (urătură, dansul Pădureţul şi dansuri populare) publicului prezent în sală, urmând ca după aceasta să colinde casele gospodarilor din sat, mai ales ale celor care au fete, fiind răsplătiţi cu colaci şi bani. Acest obicei dăinuie de sute de ani şi este în continuare foarte îndrăgit de locuitorii comunei.