Asociația „Artă și Umanitate” a marcat joi, 13 decembrie, 10 ani de activitate într-un cadru festiv, la Galeria de Artă „Ion Irimescu” Suceava, unde s-au adunat zeci de oameni care au dorit să admire compozițiile expuse pe simeze, lucrări realizate de artiști plastici în perioada celor 10 ani de activitate (2008 - 2018) a asociației.
Expoziția cuprinde lucrări care au fost create (unele dintre ele) pentru a participa la proiectele culturale ale asociației. Artista Lucia Pușcașu, președinta Asociației „Artă și Umanitate”, coordonatoarea proiectului, a pregătit pentru publicul prezent la eveniment și un colaj cu imagini selectate de la diferite activități ale Asociației „Artă și Umanitate” în cei 10 ani de activitate. Cei prezenți au descoperit forme interpretate din spațiul mirific al Balcicului, din Bucovina, din Neamț, dar și compoziții imaginative în tehnici și expresivități plastice diverse. Au expus artiștii: Cela Neamțu - București, Marilena Murariu - București, Angela Pitariu-Bolnavu, Eugenia Goraș, Gabrel Baban, Iulian Asimionesei, Ovidiu Buzec, Niculai Moroșan, Oana Ruxandra Hrișcă, Pușa Pîslaru-Ionescu, Lucia Pușcașu. „Le mulțumesc tuturor artiștilor care participă cu lucrări în expoziție, majoritatea membri ai filialei Suceava a UAP. Sunt și două artiste din București, Cela Neamțu și Marilena Murariu, dar și draga noastră colegă Angela Pitariu-Bolnavu, care din păcate nu mai este printre noi, dar pe care am adus-o în expoziție, să ne amintim cu toții de ea, de creațiile ei, de omul Angela Pitariu-Bolnavu, de profesorul Angela Pitariu-Bolnavu, care a fost prezentă la primul proiect al asociației, la care țin eu foarte mult, proiectul Balcic”, a spus artista Lucia Pușcașu.
„Așteptăm publicul să vadă munca noastră, ideile noastre, partea noastră de bine adusă societății în care trăim"
Artistul plastic Niculai Moroșan, președinteleUniunii Artiștilor Plastici, Filiala Suceava, a spus în deschiderea vernisajului că toți artiștii care au expus la ceas aniversar se cunosc foarte bine între ei. „Cred că liantul principal și cel care ne-a făcut să ne știm așa de bine, să ne cunoaștem atât ca persoane, dar să ne cunoaștem și activitatea artistică, este artistul plastic Lucia Pușcașu care, de obicei, dacă își propune ceva sau este provocată de cineva ca să facă un lucru, nu se lasă până nu rezolvă lucrurile în felul în care este obișnuită să le facă, foarte bine”. Pictorul Niculai Moroșana adăugat că bucuria oricărui artist este publicul. „Noi lucrăm pentru publicul care este interesat de frumos, de artă, public pe care îl așteptăm să vină și să vadă munca noastră, ideile noastre, partea noastră de bine adusă societății în care trăim”, a explicat artistul.
Recunoștință, apreciere
Scriitoarea și jurnalista Doina Cernica a spus în cadrul întâlnirii artiștilor de joi, de la Galeria de Artă „Ion Irimescu” Suceava, că acest eveniment este „de trei ori deosebit: pentru că este o privire în urmă care acoperă un deceniu de activitate artistică, a doua oară pentru că această privire are loc sub egida unei asociații de artă, printre puținele din Bucovina, și, de asemenea, este deosebit acest eveniment pentru că poartă marca Lucia Pușcașu, un artist adevărat, un artist înzestrat, care a impus un anume standard, care i-a dat prilejul, i-a oferit ocazia să aducă în cadrul proiectelor asociației oaspeți de seamă din lumea artelor plastice românești contemporane la Suceava”. Doina Cernica a făcut apoi o incursiune printre compozițiile expuse pe simeze, lucrări realizate de artiști plastici pe care jurnalista îi cunoaște. Pentru fiecare dintre ei, scriitoarea și jurnalista Doina Cernica a avut câteva cuvinte delicate. Proiectul a fost inițiat de Asociația „Artă și Umanitate” în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filialele București și Suceava, și Asociația SEVA Suceava. Prezentă la eveniment, Angela Zarojanu, președinta Asociației SEVA Suceava, a spus că este onorată pentru că a fost primită în lumea selectă a artiștilor din Suceava, iar mesajul ei către artiști a fost acela „de recunoștință, de apreciere pentru artiștii noștri minunați, a căror faimă a depășit cu mult hotarele județului, țării. Multe tablouri ale artiștilor suceveni se află expuse în străinătate”.