Acordeonistul Emy Drăgoi, împreună cu Ansamblul „Romano Kher”, ansamblul de dansuri rome Roma Fest, Ansamblul Cervona Kalena din Negostina şi Ansamblul muntenilor polonezi „Solonczanka” Soloneţu Nou, a oferit, joi seara, la Sala Auditorium „Joseph Schmidt” a Casei de Cultură a Studenţilor Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, un spectacol plin de vitalitate şi culoare, care a ţinut publicul în sală mai bine de două ore. Chiar şi cei mai sceptici, care au venit la eveniment din politeţe sau din obligaţie, s-au lăsat cuceriţi de vitalitatea, pasiunea, armonia, fantezia şi ritmul celor care au evoluat pe scenă. Costumele multicolore ale polonezilor de la Solonczanka, frumuseţea şi energia debordantă a ucrainenilor de la Cervona Kalena şi ritmul năucitor al celor patru membri ai trupei Roma Fest au pregătit sala pentru recitalul la acordeon al lui Emy Drăgoi. Cu nonşalanţă, acordeonistul şi-a condus publicul prin muzica lăutărească, muzica populară românească, Astor Piazzolla, Ravel şi Beethoven, într-o viziune orchestrală interesantă.
Au intrat în spectacol şi doi dintre oficialii guvernamentali prezenţi în sală, Dana Varga, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, şi Oana Pintilei, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, care n-au rezistat invitaţiei artiştilor de la Roma Fest de a urca pe scenă şi a dansa.
Evenimentul care a avut loc la Suceava face parte din proiectul cultural „Caravana Marii Uniri”, organizat de Centrul Naţional de Cultură al Romilor „Romano Kher” (CNCR-RK) şi Secretariatul General al Guvernului. În proiect au mai fost incluse conferinţa “Contribuţia minorităţilor naţionale la dezvoltarea României – Trecut. Prezent. Viitor”, expoziţia cu obiecte meşteşugăreşti, port tradiţional şi pictură organizată la Palatul Administrativ din Suceava şi spectacolul de teatru "Cerere în căsătorie/"Mangipe prandemasqe", de A.P. Cehov, în regia lui Sorin Sandu, la Sala Auditorium „Joseph Schmidt”, de la USV.
Scopul proiectului, la care au participat şi autorităţile locale şi oameni de cultură suceveni, este „cunoaşterea şi înţelegerea diversităţii culturale, promovarea educaţiei interculturale şi combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor referitoare la minorităţile din România”, după cum a declarat prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, referitor la această acţiune, în organizarea căreia s-a implicat, pe plan local, instituţia pe care o conduce.