Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 254 (6964)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cultural

Expoziţie aniversară „’70 Gabrel Baban”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni a găzdui joi, 8 noiembrie, începând cu ora 16,00, vernisajul expoziţiei aniversare „’70 Gabrel Baban” şi lansarea albumului de artă cu acelaşi titlu apărut sub îngrijirea iubitorului de artă Grigore Ilisei.

După introducerea în „centenarul cromatic” de pe simezele Galeriilor de Artă „Ion Irimescu” făcută de Teodor Brădăţanu, managerul Muzeului de Artă din Fălticeni, scriitorul Grigore Ilisei, cel care îl cunoaşte pe Gabrel Baban de pe vremea când îl privea din cerdacul casei părinţior săi de pe strada Maior Ioan, iar elevul în clasele primare Baban „şerpuia într-o ţinută reverenţioasă, caracteristică acelor vremuri, în care cei mai mici se uitau spre cei mai mari cu respect”, a prezentat expoziţia, dar şi ultimul album de artă apărut în ţară, cel dedicat pictorului fălticenean Gabrel Baban.

„La începutul anului m-a rugat să îi fac un album şi să scriu ceva despre creaţia sa. Nu am putut rezista tentaţiei, cu toate că eram prins în foarte multe lucruri, dar am găsit această fereastră. Când intri în casa unui artist găseşti multe lucruri neaşteptate şi dintr-odată imaginea despre acest pictor, chiar dacă şi până atunci ţi se părea familiară, nestrăină ţie, capătă contururi noi, găseşti desişuri, găseşti cărări, poteci şi încerci să îl tâlcuieşti în ceea ce înseamnă traiectoria lui artistică”, a spus scriitorul Grigore Ilisei.

 

Drumul sinuos de la desen tehnic la artă

Gabrel Baban nu a fost un copil minune, care şi-a uimit prin desene părinţii, rudele, vecinii, dascălii de la şcoală. A crescut într-un mediu care nu l-a stimulat din punct de vedere artistic, un mediu funcţionăresc, caracteristic târgurilor mici moldoveneşti, la margine de oraş, într-o lume pe jumătate urbană şi pe jumătate rurală.  Nu s-a bucurat nici de prezenţa unui dascăl de formaţie artistică, profesorii lui de desen fiind maiştrii care predau desen tehnic şi de aici, aşa cum a sugerat Grigore Ilisei, „pictura obiectelor, a arhitecturii pe care Gabrel Baban le transformă în nişte personaje care vieţuiesc în absenţa oamenilor care le-au creat, dar sugerând ideea lucrării geniale şi de o poezie cu totul stranie şi specială a omului care a fost acolo”.

Şi-a dorit să urmeze facultatea de arhitectură, dar printr-un joc perfid al destinului şi-a pierdut certificatul de naştere la Bucureşti exact în ziua înscrierii. Fără acest document nu a mai putut bate la uşa Institutului de arhitectură, şi aşa a ajuns la Facultatea de Arte Plastice de trei ani de la Iaşi, unde a desluşit, în perioada 1966 – 1969, ce înseamnă arta împreună cu profesorii mari, foste cadre didactice de la Academia de Arte frumoase desfiinţată în 1950 de comunişti.

 

100 de lucrări dedicate soţiei

Expoziţia cuprinde 44 de lucrări de grafică şi 56 de lucrări de pictură, realizate în diferite etape, datate dinainte de 1990 şi până în zilele noastre, având un caracter  retrospectiv.

„Expoziţia este dedicată soţiei mele, care m-a suportat şi m-a lăsat liber ca să pot hoinări în căutare de subiecte, să stau în intimitatea atelierului şi să o lipsesc de prezenţa mea atunci când avea nevoie. Ei îi sunt dator până peste cap. Încurajarea pentru realizarea albumului o datorez şi fiului meu, profesorul Călin Baban, care e şi autorul coperţii, dar care m-a determinat să realizez un album mai consistent decât îmi propusesem iniţial. De fapt primul om care m-a zgândărit în direcţia albumului a fost maestrul Ion Irimescu, care de două ori când am venit pe la el m-a întrebat dacă mi-am făcut album. Au trecut mulţi ani şi am îndeplinit şi această provocare a maestrului”, ne-a mărturisit Gabrel Baban.

Diploma de Excelenţă din partea Primăriei municipiului Iaşi

Fost elev al profesorului Gabrel Baban, prof. univ. dr.  Daniel Şandru, directorul Departamentului Centenar al Primăriei Iaşi, a trecut „într-un  registru personal” câteva aspecte din anii 1990, când păşea ca elev la Colegiul „Nicu Gane” şi când la disciplina opţională Istoria Artei avea să intre în contact cu marile curente artistice şi atâtea alte descoperiri de senzaţie şi care l-au ajutat foarte mult atunci când a ajuns într-un muzeu sau o galerie de artă. Daniel Şandru i-a oferit profesorului Baban,  la aniversarea a 70 de ani şi cu ocazia vernisajului expoziţiei, Diploma de Excelenţă din partea Primăriei Municipiului Iaşi, insigna „Iaşul Centenar” şi câteva dintre albumele şi cataloagele realizate de Departamentul Centenar.

După un moment deosebit oferit de Doina Lavric Parghel, solist de muzică tradiţională românească, despre pictorul Gabrel Baban în diferite ipostaze din ultimii 50 de ani au vorbit inginerul Vasile Tofan, scriitoarea Doina Cernica, artistul plastic Lucia Puşcaşu, sculptorul din Câmpulung Moldovenesc Maftei Ioan, fost coleg de facultate cu Gabrel Baban, Niculai Moroşan, preşedinte al Filialei Suceava a Uniunii artiştilor Plastici din România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie aniversară „’70 Gabrel Baban”.
 Vizualizări articol: 1529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţie aniversară „’70 Gabrel Baban”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei