Expoziţia de pictură intitulată VISIONS a artistului Adrian Leonard Melish este găzduită în perioada 1-17 noiembrie a.c. de Muzeul Bucovinei, Sala Cafeteria, şi va impresiona publicul iubitor de artă prin individualitatea sa puternică ce îl defineşte atât de bine pe artist.
Adrian Leonard Melish este un artist care cugetă atent asupra artei, şi nu doar o practică. Iar atâta timp cât eşti cultivat în mai multe sfere ale cunoaşterii şi cu cât vei cugeta mai intens, cu atât mai mult lucrările tale vor pătrunde mai adânc în sufletele privitorilor. Prin urmare, artistul ne bucură sufletul, privirea, trimiţându-ne prin aceste tablouri, acel vibe plin de energie pozitivă, ni se prezintă acea viziune atentă asupra sentimentelor, experienţelor, trăirilor transpuse în maniera sa personală şi de neconfundat. Chiar se necesită o execuţie foarte curată pentru ca limbajul visului să fie tălmăcit curat; iar dacă execuţia este rapidă, este pentru ca nimic să nu se piardă din impresia extraordinară care întovărăşeşte concepţia.
Culoarea în sine, ştim prea bine, este un element material, mort, intrinsec, dar care prinde cu adevărat viaţă în mâinile artistului ce o face să transmită infinite game sufleteşti, ce o spiritualizează oarecum şi devine savuroasă totodată. Culoarea e aleasă de artist în funcţie de ceea ce doreşte el să exprime, nu este aleasă la întâmplare, nici aşternută arbitrar. Ea îi reflectă limpede sentimentul de bază pe care se clădeşte întreaga suită de tablouri. Nu vreau să mă înţelegeţi greşit, nu în varietatea culorilor stă arta lui, ci în maniera cu care el le armonizează şi le echilibrează în masele mari, predominante, de culoare, cum le contopeşte şi le oferă intuitiv acea trăsătură metalizată, strict caracteristică stilului său.
Mişcarea în compoziţii îl preocupă de asemenea pe artist, printr-un joc de drepte şi tuşe ascuţite unde redă viziunea sa personală. Plăsmuirile sale cele mai îndrăzneţe capătă un aer firesc, deoarece se integrează într-un ansamblu unde totul e nu numai transfigurat, cântărit, măsurat, ci este şi ordonat cu o precizie infailibilă care îi oferă această prestanţă compoziţiei. Că dacă nu ar fi aşa... logic nu ar mai trimite acea senzaţie de echilibru, simţ estetic şi armonie. Liniile verticale guvernează întreaga serie de lucrări, producând un ritm frenetic, vioi, ce tinde către culmile cele mai înalte ale cerului, ascunzând o dorinţă lăuntrică de a aspira la mai mult.
Eu personal îl admir pentru inteligenţa cu care modelează culoarea pe pânză, pentru logica compoziţiilor sale, pentru că rămâne fidel stilului său şi nu se abate de la acest fapt care îl caracterizează atât de vizibil, dar şi pentru sinceritatea şi bunul-simţ de care dă dovadă mereu.
Delia Ioana LEIZERIUC - critic de artă