Municipiul Lugoj a găzduit, în perioada 24-28 octombrie, cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru „FestTeamArt”. La sărbătoarea culturală a urbei cu străvechi tradiţii artistice a participat şi Trupa de teatru „Birlic” a Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, care a prezentat în faţa publicului lugojean vineri, 26 octombrie, spectacolul “Jocul de-a vacanța”, în regia lui Andrei Ciobanu, o comedie romantică scrisă în 1936 de Mihail Sebastian. Pentru evoluţia excepţională pe o scenă pe care se joacă teatru de 177 de ani, la Gala Festivalului care a avut loc în seara zilei de duminică, 28 octombrie, tinerii actori din urbea de pe Şomuz au primit Trofeul Festivalului. Manifestarea s-a bucurat din plin de atenţia lugojenilor, sala Teatrului „Traian Grozăvescu” fiind arhiplină în cele cinci zile în care pe scenă au urcat 11 trupe de actori din ţară, dar şi din Grecia şi Italia.
„Toamna se culeg roadele. Spectacolul <Jocul de-a vacanţa>, pregătit pentru Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret <Grigore Vasiliu Birlic>, care a avut loc în perioada 20-26 august, la Fălticeni a devenit un joc serios, care se bucură de succes. <Jocul de-a vacanţa> se adaugă celorlalte piese de teatru jucate în anul 2018, <Trilogia Română>, în regia lui Ovidiu Cuncea, un spectacol dedicat Anului Centenar, şi <De-a baba oarba>, spectacol pus în scenă cu sprijinul regizorului Vlad Rădescu, care ne-au adus premii importante în competiţiile la care am participat”, a precizat preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”.
Se pregăteşte „Balul vienez de la Fălticeni”
Următoarea evoluţie a „birlicilor” cu piesa „Jocul de-a vacanţa” va avea loc pe 31 octombrie, ora 13,00, la Casa de Cultură din Vicovu de Sus.
Aşa cum am aflat de la Liviu Mihăilă, în perioada următoare, pe lângă activităţile teatrale, în calendarul Asociaţiei „Fălticeni Cultural” se află „Balul vienez de la Fălticeni”, pentru care au început deja pregătirile, o parte din cei ce doresc să fie prezenţi în sala de bal participând la lecţiile gratuite de dans oferite de conferenţiar universitar doctor Lorette Enache, profesor de coregrafie în cadrul UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti şi la Facultatea de Teatru a Universităţii de Artă „George Enescu” din Iaşi, şi de actriţa Trupei „Birlic” Bianca Ciubotariu pentru copiii cu vârsta maximă de 12 ani.
Alte activităţi incluse în programulAsociaţiei „Fălticeni Cultural” pentru sfârşitul acestui an sunt dedicate Unirii Bucovinei cu România şi cinstirii Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia.