Marele premiu al Festivalului-concurs internaţional de folclor "Cântecele Neamului", ediţia a XI-a, competiţie care s-a desfăşurat în zilele de 23 şi 24 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, a fost câştigat de tânărul Andrei Mironescu (solist instrumentist la vioară), din Vicovu de Sus, elev al Şcolii de Arte "Ion Irimescu" Suceava. Locul I la secţiunea instrumentală a fost obţinut de Nistor Ionuţ Gheorghe Viorel din Baia Mare, iar Locul I la solişti vocali a ajuns în judeţul Gorj, la Alexandra Yasmina Polacek. Premiul II (secţiunea instrumentală) a fost obţinut de Gheorghe Solcan din Suceava (solist instrumentist la saxofon) şi Bogdan Surugiu din Republica Moldova (vioară), iar la secţiunea vocală, Premiul II a ajuns la Elena Alexei (Republica Moldova) şi Ionela Diana Călinescu din Suceava. Premiul III a fost câştigat de doi instrumentişti: saxofonistul Radu Adrian Ionuţ din Reşiţa şi clarinetistul Dumitru Senciuc din Republica Moldova şi de doi concurenţi - solişti vocali: Andrei Nicolae Girel din Constanţa şi Andreea Nicoleta Lenard din Baia Mare.
Concert folcloric
În prima zi a competiţiei a fost programat concursul soliştilor vocali şi al instrumentiştilor, iar miercuri, 24 octombrie, a avut loc Gala laureaţilor, când toţi cei 30 de concurenţi au primit diplome şi premii din partea organizatorilor (Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural "Bucovina" şi Şcoala de Arte "Ion Irimescu”). Prezentatorul Festivalului-concurs internaţional de folclor "Cântecele Neamului", ediţia a XI-a, a fost Marian Viorel Gogan.
În seara galei, după premierea tuturor concurenţilor, a avut loc un concert în care şi-au dat concursul Ansamblul Folcloric „Maria Lătăreţu” al Şcolii de Artă Tg. Jiu – dirijor Constantin Argint, Formaţia de dansuri „Juniorii Doina Gorjului” - coregraf Valeriu Saraolu, Ion Drăgan, Maria Loga, Ştefan Popescu, Ciprian Tapotă, Nicoleta Lătăreţu, Diana Popescu, Radu Lazăr, Carmen Sarcină, Ansamblul Folcloric „Bucovina” al Şcolii de Arte „Ion Irimescu”, dirijor prof. Petru Oloieru, coregraf Alina Leonte.
Publicul nu a fost foarte numeros, dar inimos, iubitor de folclor, public care a susţinut prin aplauze evoluţia artiştilor de pe scenă. De la eveniment nu puteau lipsi Sorin Filip, managerul Centrului Cultural ,,Bucovina” din Suceava, şi directorul Şcolii de Arte ,,Ion Irimescu” din Suceava, Ion Băiţan, care a spus că acest festival are menirea de a „promova tradiţiile româneşti, de a promova cultura românească”. „Este un festival pentru înfrăţirea românilor. Principalul obiectiv este crearea cadrului necesar lansării profesionale a tinerilor solişti vocali şi instrumentişti, elevi ai Şcolilor Populare de Arte din ţară şi din ţările în care comunităţile româneşti păstrează tradiţiile folclorice naţionale”, a completat Ion Băiţan.