Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 29 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 218 (6928)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9742 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8491 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ediţia a 50-a

Festivalul naţional de poezie „Nicolae Labiş“ a debutat ieri la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Festivalul naţional de poezie „Nicolae Labiş“, ediţia a 50-a, a debutat ieri, 28 septembrie, la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, în prezenţa unor personalităţi literare marcante. Evenimentul se desfăşoară anul acesta (28-29 septembrie) sub cupola astrală a unui Centenar al Marii Uniri. Gazdele evenimentului au fost Niculina Ciosnar, director adjunct al Colegiului Tehnic “Petru Muşat” Suceava, şi Ofelia Florentina Ducec, profesoară de limba şi literatura română la acelaşi colegiu.

Scriitorul şi jurnalistul Ioan Manole (Centrul Cultural Bucovina) s-a adresat celor prezenţi, spunând că „în septembrie-octombrie, de peste 50 de ani, Labiş evadează din statui şi vine acasă sau vine printre noi. După atâţia ani, să inversăm paradigma: în septembrie, la 50 de ani de festival, Labiş se întoarce în statui, se întoarce într-un bust, într-o statuie, pe care o vom dezveli aici, la liceu”, a spus Ioan Manole.

Deschiderea festivalului de poezie şi „reîntâlnirea cu Nicolae Labiş întru memoria sacră a literaturii române la ediţia a 50-a jubiliară” s-au desfăşurat în curtea colegiului, în faţa bustului poetului Nicolae Labiş (proiect iniţiat şi susţinut de conducerea Colegiului „Petru Muşat”, după cum ne-a spus directorul adjunct al Colegiului Tehnic “Petru Muşat”, Niculina Ciosnar), care a fost dezvelit la sfârşitul primelor alocuţiuni susţinute de invitaţii la festival.

 

Nicolae Labiş, „Al tuturor”

Organizatorii au spus că festivalul este unul dintre cele mai longevive din ţară şi şi-a propus să descopere, să sprijine şi să promoveze noi şi autentice talente în rândul tinerilor creatori de poezie. Prezent la eveniment, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a spus: „Ce putea fi mai frumos ca într-o dimineaţă de septembrie, de toamnă, cu soare, să participăm la un eveniment mare dedicat poetului Nicolae Labiş?! Noi, Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, participăm în fiecare an la această manifestare. În cinstea celor 50 de ani de sărbătoare pentru Labiş, am făcut ceva deosebit anul acesta: o medalie realizată la Monetăria Statului în memoria lui Labiş”.

Ca în fiecare an, manifestările se desfăşoară în prezenţa Margaretei Labiş, sora poetului, care a declarat: „Este o zi senină şi în acest mesteacăn vântul aduce pale nelinişti, nu ştiu de ce... <pale nelinişti în pom de mătase>, cum spunea fratele meu. Sunt bucuroasă şi vreau să închei cu versuri scrise de fratele meu, versuri din poemul <Al tuturor>. Aşa se considera, <Al tuturor>: <El a plecat din munţi ca un izvor, / Vuind impetuos, sclipind la soare, / De sus se-ntoarce, preschimbat în nor, / Cu ploaie caldă, binefăcătoare.> Este o metaforă ploaia, metaforă care mie mi se traduce prin efortul tinerilor care vin să participe la acest festival, să-şi spună gândurile, frământările intime şi zbuciumul sufletesc în universul minunat al poeziei”.

 

Constantin Hrehor: „S-a dezvelit o statuie a altcuiva”

La eveniment a fost prezent şi poetul Marcel Mureşeanu, iniţiatorul festivalului în anul 1968, „o filă, un început, o întâmplare în acest fenomen”, după cum singur a spus. „Statuia cere statuie, poezia cere poezie, cere inima noastră, aşa că în acest moment nu pot decât să-mi aduc aminte cu îngrijorare şi oarecare tristeţe că timpul e stăpânul nostru. Bustul care va fi dezvelit să ne readucă un Labiş, poate un alt Labiş, poate acelaşi Labiş, poate Labişul care în clipa de faţă răspunde ca un geamăn celui de la Mălini”, a spus Marcel Mureşeanu.

Printre cei care au luat cuvântul la deschiderea festivalului s-au numărat poetul şi eseistul Daniel Corbu de la Iaşi, Carmen Veronica Steiciuc, directorul Teatrului Municipal „Matei Vişniec”, prof. Isabel Vintilă, inspector şcolar, poetul Constantin Hrehor, care după dezvelirea bustului din faţa Colegiului Tehnic „Petru Muşat” a spus că „acesta nu este bustul lui Nicolae Labiş” (...), „s-a dezvelit o statuie a altcuiva”, explicând că bustul nu seamănă deloc cu poetul Nicolae Labiş şi crede că poetul ar fi „revoltat” dacă ar vedea cele întâmplate la ediţia jubiliară a Festivalului naţional de poezie „Nicolae Labiş“. Constantin Hrehor speră ca manifestările de astăzi, de la Mălini, să fie mai pline de conţinut şi mai pe placul marelui poet Nicolae Labiş.

 

Medalii jubiliare, lansări de carte, momente artistice

Directorul adjunct al Colegiului Tehnic “Petru Muşat”, Niculina Ciosnar, a primit din partea organizatorilor medalii jubiliare Nicolae Labiş. După dezvelirea bustului poetului, toţi participanţii la festival au fost invitaţi de gazde în cantina colegiului, unde au continuat alocuţiunile şi a avut loc un program artistic dedicate poetului Nicolae Labiş, „buzduganul unei generaţii”, după cum l-a supranumit criticul Eugen Simion.

Tot vineri, 28 septembrie, la ora 15:00, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” au avut loc lansări de carte, iar la 18:00, la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni au avut loc Recitalul poeţilor invitaţi, lansări de carte, intermezzo artistic.

Astăzi, 29 septembrie, la ora 10:00, la Mălin, la Casa memorială „Nicolae Labiş” vor avea loc festivitatea de premiere şi recitalul laureaţilor; un spectacol susţinut de Ansamblul folcloric „Flori de Mălin” - Mălini; intermezzo artistic. La ora 16:00, va urma un pelerinaj la Mănăstirea Slatina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul naţional de poezie „Nicolae Labiş“ a debutat ieri la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”.
 Vizualizări articol: 1844 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Festivalul naţional de poezie „Nicolae Labiş“ a debutat ieri la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei